Koρυφαίος developer του Bitcoin παραδέχεται πως το πείραμα απέτυχε.
Τεχνολογία

Koρυφαίος developer του Bitcoin παραδέχεται πως το πείραμα απέτυχε.

Μια από τις κυρίαρχες φυσιογνωμίες του κρυπτο-συναλλάγματος προβλέπει τα χειρότερα για το μέλλον του

 

Μονοπώλησε για πάνω από ένα χρόνο το ενδιαφέρον του κόσμου, άμα τη εμφανίσει του. Αποτέλεσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα εκδημοκρατισμού του τραπεζικού συστήματος ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες συναλλαγών και κάνοντάς το στην ουσία "διακοσμητικό". Γνώρισε μεγάλες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του με τα συμβατικά συναλλάγματα και προκάλεσε χαμό ανάμεσα στους επενδυτές, όταν ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά του ανταλλακτήρια, το Mt. Gox, κήρυξε πτώχευση.

 

Το Bitcoin, περί ου ο λόγος, γνώρισε πολλούς φίλους αλλά και πολλούς πολέμιους, όμως, όπως αφήνει να εννοηθεί με πρόσφατη ανάρτησή του στο Medium, ένας από τους ανθρώπους που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του, ο προγραμματιστής Mike Hearn, το ψηφιακό συνάλλαγμα δείχνει να πλησιάζει προς τη δύση του.

 

Ο Hearn, ο οποίος άφησε μια απαστράπτουσα καριέρα στην Google για να αφοσιωθεί στο Bitcoin, και αποτελεί μια από τις κεντρικές φιγούρες του οικοσυστήματος, αποκάλεσε το κρυπτο-συνάλλαγμα "ένα αποτυχημένο πείραμα", σε μια εκτενή του ανάρτηση στο Medium.

 

Στην αρκετά τεχνική αλλά βαρύνουσας σημασίας ανάλυσή του, ο άνθρωπος που απογείωσε την τεχνολογία του Bitcoin, τα βάζει με την κοινότητα που διαχειρίζεται και διακινεί το ψηφιακό μέσο κατηγορώντας την για "ακαμψία η οποία την εμποδίζει να υιοθετήσει νέα μέτρα και σταθμά που θα την βοηθήσουν να αναπτυχθεί με συνέπεια, διατηρώντας παράλληλα την σταθερότητά της".

 

Εκτός της πολιτικής, οι μεγαλύτερες τεχνικές διαφωνίες εντός της κοινότητας του Bitcoin τις οποίες εκθέτει ο Hearn, έχουν να κάνουν με μια τεχνολογία που αν εφαρμοστεί θα επιτρέψει στο δίκτυο του Bitcoin μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, με την κοινότητα να έχει διχαστεί σε αυτούς που είναι υπέρ και σε αυτούς που είναι κατά της εφαρμογής της.

 

Ο Hearn ανήκει στο στρατόπεδο αυτών που τάσσονται υπέρ, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα έγκειται και στους λεγόμενους 'miners' δηλαδή αυτούς που χρησιμοποιούν ισχυρότατους υπολογιστές για να παράξουν νέα Bitcoins, κυρίως στην Κίνα, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την εξέλιξη του μέσου αλλά αποκλειστικά και μόνο για το κέρδος.

 

"Το 95% της δύναμης παραγωγής νέων Bitcoins ελέγχεται από μια μικρή ομάδα που μένει στατική, προσκολλημένη μόνο σε μια φάση της διαδικασίας", γράφει ο Hearn. Και προσθέτει "οι βασικές αρχές και αξίες έχουν διαρραγεί και ό,τι και αν συμβεί στην τιμή του Bitcoin στο άμεσο μέλλον, το σίγουρο είναι ότι μακροπρόθεσμα θα πέσει. Αποστασιοποιούμαι από την ομάδα ανάπτυξης του Bitcoin και δηλώνω έχω πουλήσει ήδη όλα τα Bitcoins που κατείχα".

 

Πρόκειται για μια φάση στασιμότητας του δικτύου Bitcoin, που στην παρούσα του μορφή, αδυνατεί να την αντιμετωπίσει. Αυτή η δομική αποτυχία του να αποδεχτεί κάποιες αλλαγές, είναι που δημιουργεί ανασφάλειες και αβεβαιότητα για το μέλλον του Bitcoin, αναφέρει ο Guardian.

 

"Σε όσους σύστηνα το Bitcoin έλεγα ότι πρόκειται για ένα πείραμα. Και όπως όλα τα πειράματα, έχει κι αυτό τις ίδιες πιθανότητες να αποτύχει. Γι' αυτό και προειδοποιούσα να μην επενδύει ο κόσμος περισσότερα απ' όσα μπορεί να χάσει. [...] Παρόλο που γνώριζα από την αρχή τις πιθανότητες της αποτυχίας του, το αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι όντως έχει αποτύχει, με θλίβει βαθύτατα", αναφέρει ο Hearn.

2 Σχόλια
avatar
prinny 16.1.2016 | 23:46
Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Διάβασα όλο το post στο medium και το όλο θέμα είναι απλά τρομερά ενδιαφέρον. Το γεγονός δε πως ένα τεράστιο κομμάτι του ζητήματος έχει να κάνει με ιδεολογικές διαφορές του τρόπου διαχείρισης του δικτύου (και της αποκέντρωσής του) σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και το όριο του bandwitdh για pc και μικρές επιχειρήσεις δείχνει απλά πόσο μα πόσο νέο είναι το internet. Προσπάθειες ανήκουστες πριν από μερικά χρόνια όπως το bitcoin (και κάποιος μπορεί να πει και το torrenting γενικά) κάνουν κυριολεκτικά crash test με την πραγματικότητα, είτε αυτό είναι με τη μορφή του εγωισμού των ανθρώπων (κινέζοι υπερ-miners) είτε με την προσπάθεια επιβολής κυβερνήσεων και πολυεθνικών στις ανταλλαγές αρχείων (torrenting).

Υποθέτω πως τα πράγματα θα είναι απίστευτα διαφορετικά σε 30-40 χρόνια και δεν το λέω απαραίτητα για καλό. Κάποια πράγματα που σήμερα μοιάζουν αυτονόητα για το internet και τη μορφή με την οποία δουλεύει είναι πάρα πολύ πιθανόν να αλλάξουν στο μέλλον στο βαθμό που τα παιδιά μας με το καλό θα μας κοιτάζουν λες και είμαστε εξωγήινοι όταν προσπαθούμε να τους περιγράψουμε το interet στην αρχική του μορφή. Πιστεύω πως θα έπρεπε να πάρετε το ρίσκο, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο άρθρο, να γίνεται περισσότερο τεχνικός και να αναλύατε σε μεγαλύτερο βάθος τι ακριβώς συμβαίνει. Και πάλι όμως χάρη σε εσάς πέρασε ένα απολαυστικό βράδυ διαβάσματος.
petros 15.7.2019 | 14:12
Και τον Δεκεμβριο του 2018 εφτασε τα 20.000 $!!