Όραμά μου είναι να αφήσει και αυτή η παράσταση το στίγμα της στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου ως αντάξια συνέχεια της θρυλικής παράστασης του 1962. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Θέατρο

Ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί την «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη

Η θρυλική παράσταση ζωντανεύει (σ)την Αθήνα του σήμερα.

Η Όμορφη Πόλη είναι ένας τίτλος που σε κάνει να ανατριχιάζεις στο άκουσμά του και μόνο. Η θρυλική παράσταση του Μίκη Θεοδωράκη, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1962, έγραψε την ιστορία μιας ολόκληρης εποχής μέσα από τραγούδια που παραμένουν μέχρι σήμερα κομμάτι του μουσικού μας πολιτιστικού πλούτου. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης αναβιώνει την παράσταση αυτή, μεταφέροντας στο 2020 την Όμορφη Πόλη του μεγάλου μας καλλιτέχνη μέσα από μια θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή-ωδή στον Θεοδωράκη. Εκτός αυτού, όμως, είναι και μια υπενθύμιση της μουσικής και στιχουργικής αυθεντικότητας άλλων εποχών που μιλά ακόμα και στα πιο βαθιά μας συναισθήματα. Ο Γιώργος Βάλαρης απαντά στις ερωτήσεις μας, δίνοντας μια μικρή αίσθηση του τι θα δούμε στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 17 έως τις 30 Ιανουαρίου.

 

— Κύριε Βάλαρη, η «Όμορφη Πόλη» μπορεί να γίνει ο συνδετικός κρίκος για διαφορετικές γενιές; Είναι αυτός ένας από τους στόχους της παράστασης;

Μοιραία γίνεται η σύνδεση, μια και ο θρυλικός τίτλος επικαιροποιείται μέσω της νέας προσέγγισης του διαχρονικού αυτού έργου, με θεατρανθρώπους και ερμηνευτές αγαπητούς και στη νέα γενιά, με μια αισθητική σύγχρονη που περιλαμβάνει μέσα όπως το video art, αλλά και γενικότερα με το ύφος της παράστασης, που απευθύνεται σε όλες τις γενιές.


— Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί μια τέτοια παράσταση και τι είναι εκείνο που σας σημάδεψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας;

Αισίως τον Φεβρουάριο κλείνω έναν χρόνο εντατικής προετοιμασίας, μελέτης και προβών. Πρόκειται για μια παραγωγή στην οποία αφοσιώθηκα και για τις ανάγκες της μελέτησα διεξοδικά μέγιστο μέρος του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, βιογραφιών και μελετών σχετικών με αυτόν. Αυτό που με σημάδεψε και θα με συντροφεύει πάντα είναι η γνωριμία και η στενή σχέση που απέκτησα μαζί του αυτή την περίοδο.

 

Η σύγχρονη παράσταση δεν είναι επιθεώρηση όπως τότε, αλλά μια σύγχρονη σπονδυλωτή λαϊκή τραγωδία, με πρωταρχικό ρόλο στα τραγούδια, στην ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη για πρώτη φορά στη σκηνή και τον χορό επί σκηνής με θέματα διαχρονικά και επίκαιρα.


— Μιλήστε μας γι' αυτήν τη συνάντηση. Τι συμβολίζει για εσάς ο Μίκης Θεοδωράκης;

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι για μένα ένας μύθος συνώνυμος με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Στην πρώτη συνάντηση μαζί του τον Μάρτιο, στο σπίτι του, στην Ακρόπολη, είχα μεγάλο τρακ και αγωνία, αλλά με αγκάλιασε εξαρχής με μεγάλη αγάπη και ζεστασιά και τον ευχαριστώ θερμά γι' αυτό. Είχα μπροστά μου μια τόσο ισχυρή προσωπικότητα, με ακτινοβολία μεταφυσική. Στις αρκετές συναντήσεις που έχουμε κάνει έκτοτε νιώθω οικειότητα, εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία ψυχής και πνεύματος, που εκφράστηκε δημόσια για μένα με το σύγχρονο έργο της Όμορφης Πόλης. Ήταν κάτι που με συγκίνησε βαθύτατα. Οι διηγήσεις του από ιστορικά γεγονότα που έζησε στην εξορία και στο εξωτερικό και παράλληλα αυτή η δύναμή του για την Ελλάδα με έχουν εντυπωσιάσει βαθύτατα. Μου είπε χαρακτηριστικά σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου: «Εγώ δεν ήθελα απλώς να βάψω με μερικές σταγόνες χρώματος ένα ποτήρι. Ήθελα να βάψω το Αιγαίο με το έργο μου». Κάθε μου συνάντηση μαζί του είναι δώρο ζωής. Είμαι, επίσης, στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως κάνουμε σχέδια για το επόμενο έργο μας.

 

Γιώργος Βάλαρης, Γιώργος Κιμούλης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστας Καζάκος


— Σε τι διαφέρει η «Όμορφη Πόλη» του 2020 από την «Όμορφη Πόλη» του 1962;

Η σύγχρονη παράσταση δεν είναι επιθεώρηση όπως τότε, αλλά μια σύγχρονη σπονδυλωτή λαϊκή τραγωδία, με πρωταρχικό ρόλο στα τραγούδια, στην ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη για πρώτη φορά στη σκηνή και τον χορό επί σκηνής με θέματα διαχρονικά και επίκαιρα (έρωτας, θάνατος, ξενιτιά, επανάσταση και άξιον εστί).


— Ποιο είναι το όραμά σας γι' αυτή την παράσταση αλλά και για τον θεατρικό χώρο γενικότερα;

Όραμά μου είναι να αφήσει και αυτή η παράσταση το στίγμα της στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου ως αντάξια συνέχεια της θρυλικής παράστασης του 1962. Γι' αυτό μοχθώ έναν χρόνο τώρα, ώστε να δικαιώσω τον Μίκη για την εμπιστοσύνη και τη γενναιοδωρία του.

 

Όμορφη Πόλη

Μουσική - Ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης

Σύνθεση έργου - Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης

Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Παπαδόπουλος

Μουσική διεύθυνση - Ενορχήστρωση: Θανάσης Βασιλάς

Τραγουδούν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Σαλίνα Γαβαλά

Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Μελίνα Ασλανίδου (22-23/1), Γιώτα Νέγκα (17/1), Μπάμπης Στόκας (30/1), Ελένη Τσαλιγοπούλου (29-30/1)

Με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

17-30 Ιανουρίου 2020

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Εισιτήρια: 210 7282333, www.megaron.gr

 

Θέατρο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρούλα Πατεράκη: Προς μία «δραματουργία της δυστοπίας»

Θέατρο Ρούλα Πατεράκη: Προς μία «δραματουργία της δυστοπίας»

8.4.2020
Θόδωρος Τερζόπουλος: Να ξανασκεφτούμε την ασημαντότητα και τις ελλείψεις μας

Θέατρο Θόδωρος Τερζόπουλος: Να ξανασκεφτούμε την ασημαντότητα και τις ελλείψεις μας

7.4.2020
Μαρία Μαγκανάρη: «Είμαι πολύ περίεργη να δω πόσο διαφορετικοί θα είμαστε μετά»

Θέατρο Μαρία Μαγκανάρη: «Είμαι πολύ περίεργη να δω πόσο διαφορετικοί θα είμαστε μετά»

6.4.2020
Μάρθα Γκράχαμ: Η γυναίκα που άλλαξε για πάντα τον χορό

Θέατρο Μάρθα Γκράχαμ: Η γυναίκα που άλλαξε για πάντα τον χορό

1.4.2020
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020: Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα

Θέατρο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020: Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα

30.3.2020
Ακούστε την Κατίνα Παξινού να διαβάζει ολόκληρη τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη (266 λεπτά)

Θέατρο Ακούστε την Κατίνα Παξινού να διαβάζει ολόκληρη τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη (266 λεπτά)

20.3.2020
Το θέατρο στο ίντερνετ: Η Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά

Θέατρο Το θέατρο στο ίντερνετ: Η Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά

18.3.2020
Ο Ανέστης Αζάς και η Λένα Κιτσοπούλου κάνουν φύλλο και φτερό το ελληνικό καλοκαίρι

Θέατρο Ο Ανέστης Αζάς και η Λένα Κιτσοπούλου κάνουν φύλλο και φτερό το ελληνικό καλοκαίρι

12.3.2020
Οι Αθώοι, Εγώ και η άγνωστη στην άκρη του επαρχιακού δρόμου

Θέατρο Οι Αθώοι, Εγώ και η άγνωστη στην άκρη του επαρχιακού δρόμου

11.3.2020
Κέλυφος δίχως ψυχή: Κριτική για τον «Μακμπέθ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη

Θέατρο Κέλυφος δίχως ψυχή: Κριτική για τον «Μακμπέθ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη

6.3.2020