ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΕΝΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥΧΗ- ΔΕΞΙΑ, ΤΟΥ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ:   Εκτός από τα ιστορικά κοστούμια, εμφανίζονται για πρώτη φορά σκηνικά αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι, βίντεο και ένα πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Φωτό: Valeria Isaeva
Θέατρο

Ανακαλύπτοντας τα κοστούμια του Τσαρούχη και του ντε Κίρικο στο ανεκτίμητο βεστιάριο της Λυρικής στο Μενίδι

Το έργο του Τζον Κέιτζ «Europeras 1 & 2» ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή και τα εμβληματικά κοστούμια 80 ετών από το σπουδαίο βεστιάριο της ΕΛΣ γίνονται πρωταγωνιστές.

Δημιουργίες καλλιτεχνών, ζωγράφων, σκηνογράφων και ενδυματολόγων, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο Αντώνης Φωκάς, η Λαλούλα Χρυσικοπούλου, ο Αλέκος Φασιανός κ.ά., ξαναζωντανεύουν στη σκηνή μέσα από τις Europeras 1 & 2 που παρουσιάζονται στην Εναλλακτική Σκηνή με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΛΣ.


Πρόκειται για την εμβληματική μετα-όπερα του Τζον Κέιτζ, μίας από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της αβανγκάρντ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνυπογράφουν η σκηνοθέτις και χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου και ο εικαστικός Πέτρος Τουλούδης.


Ο τελευταίος εξηγεί πως είχε την τύχη και την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτό το ιστορικό αρχείο των κοστουμιών της ΕΛΣ στον χώρο του βεστιαρίου που υπάρχει στο Μενίδι, για να επιχειρήσει αυτή την «ανασκαφή», μια και αρκετά από αυτά τα μοναδικά κομμάτια ήταν ατεκμηρίωτα. «Ήταν πολύ συγκινητικό να έρχομαι σε επαφή με αυτό το υλικό. Να παρατηρώ τον τρόπο με τον οποίον κατασκευάστηκαν αυτά τα κοστούμια και να αγγίζω τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα. Λέει πολλά για την ιστορία των υλικών και της χειροποίητης φαντασίας των ανθρώπων της τέχνης της όπερας στην Ελλάδα. Και κάτι άλλο: αν και οι περισσότεροι εδώ έχουμε την εντύπωση πως η όπερα μας είναι κάπως ξένη, ερχόμενος σε επαφή με αυτό το πλούσιο αρχείο της Λυρικής, συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη ιστορία έχει».

 

Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποσπασματικά και με τυχαία σειρά. Εκτός από τα ιστορικά κοστούμια, εμφανίζονται για πρώτη φορά σκηνικά αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι, βίντεο και ένα πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.


Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποσπασματικά και με τυχαία σειρά. Εκτός από τα ιστορικά κοστούμια, εμφανίζονται για πρώτη φορά σκηνικά αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι, βίντεο και ένα πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.


Οι Europeras 1 & 2 αποτελούνται από 105 άριες, 5 ντουέτα, 1.942 μουσικά αποσπάσματα από 64 όπερες, 14 τραγουδιστές, 12 βοηθούς σκηνής, 26 μουσικούς, 127 κοστούμια, 72 εικόνες, 121 σκηνικά αντικείμενα, 101 αποσπάσματα ηχογραφήσεων και 112 σκηνές. Η διάρκειά τους είναι 135 λεπτά.


Ειδικά για την παρουσίαση των Europeras 1 & 2 θα γίνει χρήση ολόκληρης της πλατείας της Εναλλακτικής Σκηνής, από την οποία θα έχουν αφαιρεθεί οι θέσεις των θεατών. Οι τελευταίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση από τους δύο εξώστες. Καθ' όλη τη διάρκειά της θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε αυτούς, περιμετρικά της σκηνής, και να παρακολουθούν τη δράση από διαφορετικές γωνίες, βιώνοντας έτσι μια σπάνια οπερατική εμπειρία και βρίσκοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή του έργου του Τζον Κέιτζ.

 

Αρκετά από αυτά τα μοναδικά κομμάτια που βρίσκονται στο ιστορικό αρχείο των κοστουμιών της ΕΛΣ στον χώρο του βεστιαρίου που υπάρχει στο Μενίδι ήταν ατεκμηρίωτα. Το μαύρο κοστούμι του ντε Κίρικο αριστερά, και δεξιά του Τσαρούχη. Φωτό: Valeria Isaeva

 

Λεπομέρεια από το κοστούμι του Τσαρούχη που βρίσκεται στο βεστιάριο της ΕΛΣ στο Μενίδι. Φωτό: Valeria Isaeva

 

Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποσπασματικά και με τυχαία σειρά. Φωτό: Valeria Isaeva

 

Το έργο θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τρεις παραστάσεις, στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2020.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τα ταμεία της ΕΛΣ μία ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης, καθώς και κατά τη διάρκειά της, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

www.nationalopera.gr

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Θέατρο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Βιτσώρης: ένας τροτσκιστής ηθοποιός που άφησε ανεξίτηλο ίχνος στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα

Θέατρο Γιώργος Βιτσώρης: ένας τροτσκιστής ηθοποιός που άφησε ανεξίτηλο ίχνος στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα

28.9.2020
16 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στην Αθήνα τους επόμενους μήνες

Θέατρο 16 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στην Αθήνα τους επόμενους μήνες

26.9.2020
Ρώτα με ό,τι θες – Ο Αντίνοος Αλμπάνης απάντησε σ' όλες τις ερωτήσεις σας

Θέατρο Ρώτα με ό,τι θες – Ο Αντίνοος Αλμπάνης απάντησε σ' όλες τις ερωτήσεις σας

21.9.2020
Θέατρο εν μέσω Covid-19: Το θρίλερ της αναμονής και της αβεβαιότητας

Θέατρο Θέατρο εν μέσω Covid-19: Το θρίλερ της αναμονής και της αβεβαιότητας

14.9.2020
Τάκης Σπυριδάκης (1958 - 2019): Eίναι όμορφη η ζωή. Μα την πετάμε στα σκουπίδια.

Θέατρο Τάκης Σπυριδάκης (1958 - 2019): Eίναι όμορφη η ζωή. Μα την πετάμε στα σκουπίδια.

14.9.2020
Πολύ Κακές Κριτικές: «Νύχτα τρόμου» ζήσαμε με τον Γιάννη Μπέζο

Θέατρο Πολύ Κακές Κριτικές: «Νύχτα τρόμου» ζήσαμε με τον Γιάννη Μπέζο

11.9.2020
Γιωργής Τσουρής: Ο νικητής του φετινού Βραβείου Χορν ετοιμάζει πολύ ωραία πράγματα

Θέατρο Γιωργής Τσουρής: Ο νικητής του φετινού Βραβείου Χορν ετοιμάζει πολύ ωραία πράγματα

26.8.2020
Η Ζωή που δεν ξέρεις

Θέατρο Η Ζωή που δεν ξέρεις

20.8.2020
Ο Μάνος Ελευθερίου γράφει για την δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη στα Δεκεμβριανά

Θέατρο Ο Μάνος Ελευθερίου γράφει για την δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη στα Δεκεμβριανά

18.8.2020
Μόνικα Μπελούτσι: «Είναι πολύ επικίνδυνο να ταυτίζεις την εικόνα σου με αυτό που είσαι»

Θέατρο Μόνικα Μπελούτσι: «Είναι πολύ επικίνδυνο να ταυτίζεις την εικόνα σου με αυτό που είσαι»

17.8.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια