Βόλτες στην Αθήνα με ένα νέο, πανέξυπνο είδος τουρίστα, που έχει να μας διδάξει πολλά

Βόλτες στην Αθήνα με ένα νέο, πανέξυπνο είδος τουρίστα, που έχει να μας διδάξει πολλά

Τρία 24ωρα με την Claire και τον Thomas αρκούν για να αλλάξουν δια παντός την αντίληψη που έχουμε για το τι είναι ταξίδι και διακοπές

Απολαύσαμε πολύ το περπάτημα στην πόλη και μας αρέσει να ανακαλύπτουμε μυστικά μέρη – έχει πολλά τέτοια η Αθήνα, παντού.

 

Είναι ένα νέο είδος τουρίστα, ο τουρίστας νέας ψηφιακής εποχής, που είναι ονλάιν ανά πάσα στιγμή, απεχθάνεται τις διακοπές-πακέτο, δεν συμμετέχει σε ξεναγήσεις, δεν συχνάζει σε τουριστικά μέρη (αλλά βλέπει όλα τα αξιοθέατα), μισεί τα ξενοδοχεία και το μπούγιο, λατρεύει τα μουσεία και τους χώρους με τέχνη, τις γειτονιές και την καθημερινότητα της πόλης. Είναι νεαροί άνθρωποι κάτω από τα 30 που ταξιδεύουν μόνοι τους, κλείνοντας τα πάντα online, επιλέγοντας τα πιο φτηνά εισιτήρια, τον ποδαρόδρομο (δεν χρησιμοποιούν ούτε καν μέσα μεταφοράς!) και σχεδιάζουν τις διακοπές τους πολλούς μήνες πριν, οργανώνοντας σχολαστικά κάθε λεπτομέρεια. Είναι ο ταξιδιώτης monachus-monachus που μπορεί να ξοδεύει λίγα, αλλά τελικά αφήνει στην πόλη περισσότερα απ' όσα αφήνουν όλοι μαζί οι τουρίστες ενός πακέτου που περιλαμβάνει μέχρι και το μπουκαλάκι με το νερό (σε ξένο πρακτορείο).

 

Thomas: Ήρθαμε με πτήση από το Μάντσεστερ στη Ρόδο και από κει στην Αθήνα. Πάντα μου άρεσε η μυθολογία. Αγαπώ τον Δία και τον Ηρακλή, είναι οι αγαπημένοι μου ήρωες – ο Ηρακλής είναι η αγαπημένη μου ταινία. Στην Αθήνα μείναμε συνολικά τρεις μέρες, μετά θα πάμε στη Νάπολη. Χθες φάγαμε σε ένα εστιατόριο δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου στον Λυκαβηττό ομελέτα και φυσικούς χυμούς και ήταν πολύ ωραία. Με λογικές τιμές, επίσης. Φάγαμε και σε ένα εστιατόριο στην Αποστόλου Παύλου με κεριά και λευκά τραπεζομάντιλα, πολύ μοδάτο. Δώσαμε 40 ευρώ για ένα γεύμα και ήταν απίστευτο, ήταν εξαιρετικά φτηνό. Γενικά, είναι πολύ πιο φτηνά απ' ό,τι περιμέναμε. Σήμερα θα πάμε στο σούπερ-μάρκετ και θα μαγειρέψουμε στο σπίτι.


Claire: Η Αθήνα είναι όμορφη, αλλά έχει πολλά σκουπίδια και σε αρκετά σημεία μυρίζει άσχημα. Μου έχει κάνει εντύπωση πόσο φτηνά είναι τα φρούτα στα σούπερ-μάρκετ. Βρήκαμε και έτοιμα noodles Yam Yam που μας αρέσουν πολύ και απόψε θα φάμε στο σπίτι. Ταξιδεύουμε μόνοι μας, δεν μας αρέσουν οι οργανωμένες διακοπές, μας βγαίνει πιο φτηνά κι έχουμε την ελευθερία να κάνουμε ό,τι μας αρέσει. Απολαύσαμε πολύ το περπάτημα στην πόλη και μας αρέσει να ανακαλύπτουμε μυστικά μέρη – έχει πολλά τέτοια η Αθήνα, παντού. Έχεις την αίσθηση, βέβαια, ότι έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά στην πόλη και ότι κάποια σημεία στο κέντρο είναι εντελώς παρατημένα.

 

Πήγαμε σε όλα σχεδόν τα αρχαία μνημεία του κέντρου και θα προτιμούσαμε να υπάρχει ένα κοινό εισιτήριο για τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, κι ας ήταν ακριβό.


Thomas: Για να οργανώσω το ταξίδι χρησιμοποίησα αρκετά το Trip Advisor και εδώ έψαξα διάφορα στο Google, αλλά είχα και τη δική μου λίστα, που την ετοίμασα πριν έρθω στην Αθήνα. Πήγαμε σε όλα σχεδόν τα αρχαία μνημεία του κέντρου και θα προτιμούσαμε να υπάρχει ένα κοινό εισιτήριο για τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, κι ας ήταν ακριβό. Πήγαμε παντού, ακόμα και στο Πολεμικό Μουσείο, όπου δεν υπήρχε ψυχή, γιατί περιλαμβανόταν στην τιμή ενός από τα εισιτήρια που βγάλαμε.


Claire: Νιώθαμε πολύ ασφαλείς και ελεύθεροι να κυκλοφορούμε στους δρόμους κάθε ώρα της ημέρας. Δεν είχαμε καθόλου αρνητική εικόνα πριν έρθουμε, είναι πολύ καλύτερα, όμως, απ' ό,τι φανταζόμασταν. Η Αθήνα είναι ιδανικός προορισμός για να συνδυάσεις το ταξίδι σου με τέχνη. Έχει πάρα πολλά μουσεία και χώρους τέχνης, καινούργια και παλιά. Δεν μας έλειψε κάτι, μάλλον θα θέλαμε να υπάρχουν πληροφορίες στην Ακρόπολη για το τι συνέβη στον Παρθενώνα όλα αυτά τα χρόνια, γιατί καταστράφηκε και από πόσους. Σίγουρα θα προτείνουμε την Αθήνα όταν επιστρέψουμε, γιατί οι περισσότεροι δεν ξέρουν τίποτα για την πόλη, όλοι γνωρίζουν τα νησιά. Τα μόνα σουβενίρ που πήραμε είναι για τους συγγενείς μας: μπρελόκ και μαγνητάκια για το ψυγείο.

 

Δεν μας έλειψε κάτι, μάλλον θα θέλαμε να υπάρχουν πληροφορίες στην Ακρόπολη για το τι συνέβη στον Παρθενώνα όλα αυτά τα χρόνια, γιατί καταστράφηκε και από πόσους.

 

H Claire και ο Thomas στο ναό του Ολυμπίου Διός

 

Στους Αέρηδες

 

Το κόστος:
Πτήση από Ρόδο: €22 ο καθένας

Μεταφορά από και προς αεροδρόμιο: €35 τη φορά

Airbnb, 3 νύχτες: €35 η καθεμία

Σούπερ-μάρκετ: €30

Εστιατόρια: €60

Εισιτήρια για μουσεία: €40 ο καθένας

Κινηθήκαμε παντού με τα πόδια

Σύνολο: €354

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
9 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 30.6.2017 | 09:22
Τη δεκαετία του '80 και του '90 που ήμασταν εγώ και η παρέα μου στην ηλικία τους, ταξιδεύαμε με κάρτα interail ατελείωτες ώρες με τα τρένα και μέναμε σε hostel. Ξοδεύαμε πολύ λιγότερα γιατί και το συνάλλαγμα ήταν περιορισμένο και πανάκριβο. Δεν υπήρχε η δυνατότητα για γεύμα σε καλό εστιατόριο και φυσικά όλο ποδαράτο με εξαίρεση τη χρήση του μετρό. Βλέπαμε τα πάντα και ήμασταν ανεξάρτητοι.
Η διαφορά είναι τώρα οι φτηνές πτήσεις και τα ιδιωτικά διαμερίσματα αλλά όχι ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑ.
Lumidy 30.6.2017 | 16:22
Είναι νέο είδος τουρίστα γιατί στην δεκαετία του 80' και 90' δεν υπήρχε ούτε Internet, ούτε TripAdvisor ούτε AirBnB. Ούτε υπήρχαν πτήσεις με 15€ και 20€.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι δυο διαφορετικά είδη τουρίστα αυτό που αναφέρεις εσύ και αυτό που αναφέρει το άρθρο. Μην φοβάσαι, δεν σας παίρνει κανείς την δόξα. ;-)
Marcus Aurelius 1.7.2017 | 07:40
Εμπαθές και κακόπιστο το σχόλιό σου!
Ο άνθρωπος τη γνώμη του είπε για το εάν όντως είναι νέο είδος τουρίστα και συ το λες περί "δόξας" και πράσιν'άλογα...!

ΕΙΝΑΙ λοιπόν νέο είδος τουρίστα και αυτό λέει και το άρθρο:
"Είναι ένα νέο είδος τουρίστα...που απεχθάνεται τις διακοπές-πακέτο, δεν συμμετέχει σε ξεναγήσεις, δεν συχνάζει σε τουριστικά μέρη, μισεί τα ξενοδοχεία και το μπούγιο, λατρεύει τα μουσεία και τους χώρους με τέχνη, τις γειτονιές και την καθημερινότητά της".

Η διαφορετικότητα δεν προέρχεται απ'το ίντερνετ και τις ευκολίες του (Airbnb, TripAdvisor κ.λ.π.) που λες εσύ, αλλά απ'το ότι ταξιδεύει μόνος του και όχι με πακέτα από τουριστικά πρακτορεία και τα κάνει όλα μόνος του.
Το ίδιο συνέβαινε και τη δεκαετία του '90, μόνο που δεν υπήρχε η ευκολία του ίντερνετ και έπρεπε να τα ψάχνει κανείς με βιβλία, τουριστικούς οδηγούς και τηλέφωνα.

Έτσι ακριβώς είχα ταξιδέψει και γω τη δεκαετία του '90 και ας μην είχα ίντερνετ.
Lumidy 3.7.2017 | 10:54
@Marcus Aurelius αν παρεξηγήθηκε που έκανα χιουμορακι με την δόξα, τι να πω; Όπως είπε την γνώμη του, είπα και εγώ την δική μου. Το σχόλιο του όμως μου ακούστηκε σαν να λέει ότι εμείς ήμασταν πιο χαρντκορ και αυτά είναι φλωριες. Ίσως έκανα λάθος. Στον γραπτό λόγο χάνονται πολλά.
Εν τω μεταξύ και εγώ είπα ότι ΕΙΝΑΙ νέο είδος τουρίστα. Και είναι ΚΑΙ για την ευκολία του Airbnb & TripAdvisor, γιατί χωρίς αυτά πως θα βρείς κατάλληλα και φθηνότερα εστιατόρια, δωμάτια και αξιοθέατα, χωρίς να συμβουλευτείς ταξιδιωτικό γραφείο και χωρίς να φας τα μούτρα σου αν ρισκάρεις μόνος σου;
Ελπίζω να μην θεωρείς και αυτό κακόπιστο σχόλιο. Αν ναι, χαλάρωσε.
xouftalo 30.6.2017 | 10:33
Ωραία τα παιδιά, αλλά δεν μελέτησαν αρκετά. Και κοινό εισιτήριο υπάρχει με 30 ευρώ,(Ακρόπολη Αθηνών, Αρχαία Αγορά Αθηνών - Άρειος Πάγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Βόρεια κλιτύς Ακροπόλεως, Κεραμεικός, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, Νότια Κλιτύς Ακροπόλεως Αθηνών, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών)και με 15 (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Επιγραφικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) και γύρω από τον Παρθενώνα υπάρχουν μεγάλες τρίγλωσσες επιγραφές που περιγράφουν όλη την ιστορία του μνημείου. Μία από αυτές, αναφέρεται μόνο στην τουρκοκρατία και στον βομβαρδισμό του Μοροζίνι.
Lumidy 30.6.2017 | 16:23
Επίσης υπάρχει και εντός του μουσείου ακροπόλεως, στον τελευταίο όροφο, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που αναφέρει συνοπτικά την ιστορία και τις καταστροφές της ακρόπολης.
avatar
M. HULOT 30.6.2017 | 19:24
το εισιτηριο των 30 ευρώ το είχαν αγοράσει. τα παιδια ειχαν μελετησει πιο πολυ απο οσο φαινεται στο αρθρο, είχαν και ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα για το τι ήθελαν να δουν και τι είδαν που μας το έστειλαν με screenshot. το εισιτηριο αυτό δεν περιλαμβάνει το αρχαιολογικό μουσείο, αυτό εννοεί ότι λέει ότι δεν είδαν με ένα εισιτήριο όλους τους αρχιολογικούς χώρους (κρυφάκουγα τη συνέντευξη), αλλά με 45 ευρώ δεν βλέπεις τόσα πολλά και τόσο σημαντικά μνημεία πουθενά στον κόσμο, οπότε δεν είχε βάση το παράπονό του.
Lumidy 30.6.2017 | 16:19
Φανταστείτε για να τους φαίνεται φθηνό το φαΐ εδώ (που όντως είναι, σχετικά με άλλες χώρες) πόσο ακριβά θα φαίνονται σε εμάς όταν πάμε σε εστιατόριο στο εξωτερικό.
avatar
man1 30.6.2017 | 16:55
Στο μουσείο της ακρόπολης όπως γράφτηκε και σε άλλο σχόλιο προβάλλεται video που σου δείχνει αναλυτικά και με εικόνες τι έγινε στον παρθενώνα.

Η Αθήνα είναι ο ιδανικός τουριστικός προορισμός για τον Ελληνα που είναι κάτοχος κάρτας ανεργίας.
-Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι δωρεάν
-Μέσα μεταφοράς δωρεάν
Αν έχεις και κάπου για να φιλοξενηθείς το τερματίζεις!:)


Γενικά αυτά που μπορεί να κάνει ένας τουρίστας σήμερα χρησιμοποιώντας το internet δεν μπορούσαν να γίνουν ποτέ. Υπήρχε μεν το interai και το magic bus αλλά δεν μπορούσε με τίποτα με 2 μεροκάματα να πάει και να γυρίσει στην Ρώμη από Θεσσαλονίκη(lowcost αεροπορικές) η να κλείσει εισιτήρια λεωφορείου από Λονδίνο για Νιουκασλ ακόμη και με μία λίρα(megabus)
Δεν μπορούσε επίσης να γλυτώσει τις τουριστικές παγίδες σε εστιατόρια ξενοδοχεία κτλ. η να βρει τα καλύτερα σε σχέση ποιότητας τιμής διαβάζοντας σχόλια άλλων χρηστών.
Τέλος δεν μπορούσε να βρει εύκολα τα δωρεάν και φθηνά πράγματα που υπάρχουν σε κάθε πόλη η ακόμη και να βρει αγνώστους να τον φιλοξενήσουν(couchsurfing) εκτός και αν είχε κάτσε καλά γνωριμίες.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια