«Παροτρύνουμε τους ανθρώπους που συμμετέχουν να διασκεδάσουν σκιτσάροντας και να εκφραστούν, όποιο μέσο και να έχουν επιλέξει (κάρβουνο, πενάκι, κραγιόνια ή οτιδήποτε άλλο)».  ©Nood
Ταξίδια

Ζωγραφίζοντας γυμνά κορμιά γαρνιρισμένα με φρούτα στην Ύδρα και τη Δοκό

Η Αναστασία Μιάρη και η Ίσκα Λούπτον, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Nood», οργάνωσαν ομάδες ζωγραφικής με ζωντανά (γυμνά) μοντέλα τις ίδιες

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, η ιστορία της τέχνης εμπλουτίζεται διαρκώς από παραστάσεις γυμνών σωμάτων. Το γυμνό ανθρώπινο σώμα έχει υμνηθεί σε διαφόρων μορφών απεικονίσεις από άσημους αλλά και διάσημους καλλιτέχνες.

 

Κι όμως σήμερα, αν και θα έπρεπε να έχουμε συνηθίσει στην εικόνα του, παρατηρείται ένας πουριτανισμός ενώ στη θέα του γυμνού σώματος πολλοί σοκάρονται ή ενοχλούνται.

 

«Είναι το πρώτο μάθημα (Life drawing) που διδάσκεται στις Σχολές Καλών Τεχνών μαζί με αυτό της νεκρής φύσης (Still life drawing)» σημειώνει η Αναστασία Μιάρη.

 

Ξεκινήσαμε δημιουργώντας σκηνές λουκούλλειων γευμάτων δίπλα σε γυμνά σώματα. Συνήθως το πρότζεκτ μας έτρεχε παράλληλα με κάποιο φεστιβάλ όπου ο καθένας ήταν ελεύθερος να συμμετέχει στην ομάδα μας σκιτσάροντας

 

Την Αναστασία και την Ίσκα τις είχα γνωρίσει πριν από έναν χρόνο περίπου όταν ξεκινούσαν να καταγράφουν τις ιστορίες και τις συνταγές 30 γιαγιάδων απ' όλο τον κόσμο για το βιβλίο Grand Dishes, τo oποίο πρόκειται να ολοκληρώσουν σύντομα.

 

Οι δυο τους ξεκίνησαν να τρέχουν το Nood στο Λονδίνο όπου και ζούσαν. «Ξεκινήσαμε δημιουργώντας σκηνές λουκούλλειων γευμάτων δίπλα σε γυμνά σώματα. Συνήθως το πρότζεκτ μας έτρεχε παράλληλα με κάποιο φεστιβάλ όπου ο καθένας ήταν ελεύθερος να συμμετέχει στην ομάδα μας σκιτσάροντας».

 

Η Αναστασία όμως μετακόμισε στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο. «Ήθελα πολύ να οργανώσω μια συνάντηση Nood εδώ. Το ελληνικό τοπίο είναι πολύ πιο όμορφο και το σκηνικό πολύ πιο δραματικο από αυτό του Λονδίνου.

 

Κάπως έφτασα να μιλάω με τους ανθρώπους του The Yacht Week οι οποίοι αποφάσισαν ότι θα ήταν μια ωραία δραστηριότητά για τους φιλοξενούμενούς τους, τις μέρες που το γιοτ θα βρισκόταν στην Ύδρα και τη Δοκό. Η εμπειρία τελικά ήταν απίστευτη μια και οι άνθρωποι που ταξίδευαν με το γιοτ ήταν από διάφορες χώρες και πολύ δεκτικοί».

 

Τα γυμνά μοντέλα είναι συνήθως η Αναστασία και οι φίλες της.

 

Τα γυμνά μοντέλα είναι συνήθως η Αναστασία και οι φίλες της. «Είμαστε πολύ χαλαρές με αυτό» λένε. «Μας λείπει βέβαια και το ανδρικό γυμνό. Έχουμε βάλει στον νου να διοργανώσουμε σύντομα και ένα Nood με ανδρικά κορμιά που θα ντύσουμε με μπανάνες».

 

Λένε πως το Nood το διοργανώνουν πρωτίστως για να περνάνε καλά. Σκοπός τους είναι να το συνεχίσουν και σε διάφορα σημεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Ντέβιντ Φένγουικ, δάσκαλο ζωγραφικής και καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στην Κυψέλη.

 

«Πάντα έχουμε κάποιο ποτό και κάποιο φαγητό για να τσιμπάμε. Παροτρύνουμε τους ανθρώπους που συμμετέχουν, να διασκεδάσουν σκιτσάροντας και να εκφραστούν, όποιο μέσο και να έχουν επιλέξει (κάρβουνο, πενάκι, κραγιόνια ή οτιδήποτε άλλο).

 

Αγαπάμε τα γυμνά σώματα και πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είμαστε εκτεθειμένοι συχνότερα στη θέα τους. Αντιθέτως αυτό που συμβαίνει είναι ότι συνηθίζουμε στο να βλέπουμε φωτοσοπαρισμένα γυμνά, περασμένα από χίλια φίλτρα μέσα από το Instagram. Για χιλιάδες χρόνια η ελληνική τέχνη απεικονίζει το γυμνό σώμα, γιατί να σταματήσουμε σήμερα;».

 

Info

Μάθετε για τις δράσεις του Νοοd εδώ.

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

©Nood

 

Ταξίδια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισλανδία και Βαρσοβία: Δύο παγωμένα ταξίδια που αξίζει να κάνεις

Ταξίδια Ισλανδία και Βαρσοβία: Δύο παγωμένα ταξίδια που αξίζει να κάνεις

15.12.2019
Χριστουγεννιάτικη Εμπειρία Εllinair: Πετώντας με την ελληνική αεροπορική εταιρεία

Ταξίδια Χριστουγεννιάτικη Εμπειρία Εllinair: Πετώντας με την ελληνική αεροπορική εταιρεία

11.12.2019
 Μασάι-Μάρα: Σαφάρι στο εθνικό πάρκο της Κένυας που αποτελεί την τέλεια «τουριστική παγίδα»

Ταξίδια Μασάι-Μάρα: Σαφάρι στο εθνικό πάρκο της Κένυας που αποτελεί την τέλεια «τουριστική παγίδα»

2.12.2019
Το τραγούδι του yasiyateré: Ένας Έλληνας ταξιδεύει στην αποδεκατισμένη φυλή των Aché στην Παραγουάη

Ταξίδια Το τραγούδι του yasiyateré: Ένας Έλληνας ταξιδεύει στην αποδεκατισμένη φυλή των Aché στην Παραγουάη

20.11.2019
3 εναλλακτικά ταξίδια στον συναρπαστικό κόσμο της αυτοκίνησης

Ταξίδια 3 εναλλακτικά ταξίδια στον συναρπαστικό κόσμο της αυτοκίνησης

11.11.2019
Μια ανατριχιαστική επίσκεψη της Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη στο Μουσείο της Στάζι

Ταξίδια Μια ανατριχιαστική επίσκεψη της Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη στο Μουσείο της Στάζι

10.11.2019
Βρέθηκα στο Μεξικό, τη μέρα των νεκρών

Ταξίδια Βρέθηκα στο Μεξικό, τη μέρα των νεκρών

8.11.2019
Τέσσερις μέρες και νύχτες στη Μαδρίτη

Ταξίδια Τέσσερις μέρες και νύχτες στη Μαδρίτη

6.11.2019
Προσκύνημα στο απομονωμένο νορβηγικό καταφύγιο του Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν

Ταξίδια Προσκύνημα στο απομονωμένο νορβηγικό καταφύγιο του Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν

29.10.2019
Ταξίδι στο Λάμου της Κένυας, το «Κατμαντού της Αφρικής»

Ταξίδια Ταξίδι στο Λάμου της Κένυας, το «Κατμαντού της Αφρικής»

29.10.2019