Ήρθα εδώ τον Οκτώβριο, έφτασαν Χριστούγεννα, και ακόμα βάζω στον χάρτη μονοπάτια που μου δείχνουν οι ντόπιοι, που τα βρίσκω μόνος μου καθώς προχωρώ, άλλα που είναι θαμμένα κάτω από την πυκνή βλάστηση και δυσκολεύουν πολύ τον πεζοπόρο, και άλλα καθαρά και βατά παρόλο που έχουν πέσει σε αχρησία εδώ και δεκαετίες, όλα τους πανέμορφα! Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.

Στέφανος Ψημένος: Η Πρωτοχρονιά μου στην κορυφή του Τροόδους

Ο Έλληνας χαρτογράφος άλλαξε χρόνο σε μια περιοχή off the map, off the beaten track, που χαρτογραφείται για πρώτη φορά.

ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΨΗΜΕΝΟΥ

Πώς είναι να περπατάς σε μονοπάτια που δεν τα έχει ο χάρτης, σ’ ένα ψηλό βουνό σκεπασμένο με δάσος από την κορυφή ως τα νύχια, γεμάτο παράξενα φυτά, φρούτα και ζώα που δεν έχεις ξαναδεί;

 

Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια μέρη στον κόσμο. Ένα από αυτά όμως, είναι δίπλα μας! Μόλις μιάμιση ώρα με το αεροπλάνο και άλλη μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο ως την καρδιά του βουνού. Είναι το όρος Τρόοδος, στη δυτική πλευρά της ελεύθερης Κύπρου. Είχα τη χαρά να αναλάβω το έργο της χαρτογράφησης αυτού του αχαρτογράφητου παραδείσου. Ήρθα εδώ τον Οκτώβριο, έφτασαν Χριστούγεννα, και ακόμα βάζω στον χάρτη μονοπάτια που μου δείχνουν οι ντόπιοι, που τα βρίσκω μόνος μου καθώς προχωρώ, άλλα που είναι θαμμένα κάτω από την πυκνή βλάστηση και δυσκολεύουν πολύ τον πεζοπόρο, και άλλα καθαρά και βατά παρόλο που έχουν πέσει σε αχρησία εδώ και δεκαετίες, όλα τους πανέμορφα!

 

Στον πεζοπορικό χάρτη  αυτού του βουνού που θα κυκλοφορήσει από την TERRAIN μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, θα υπάρχουν αποτυπωμένες με ακρίβεια όλες οι ομορφιές αυτού του τόπου: τα μονοπάτια, οι δασικοί δρόμοι, οι πηγές, οι λίμνες, οι καταρράκτες, οι παλιοί υδρόμυλοι, τα ενετικά  γεφύρια, οι βυζαντινοί ναοί, οι πηγές, τα ποτάμια, τα χωριά. Και στην πίσω όψη του χάρτη θα υπάρχουν πληροφορίες με κείμενα και φωτογραφίες για τα παράξενα φυτά και ζώα που θα συναντήσετε εδώ πέρα: αρκομηλιές, μοσφιλιές, αντρουκλιές, και αυτό το εντυπωσιακό θηλαστικό του δάσους που οι ντόπιοι λένε αγρινό. Αν δεν έχετε αποφασίσει πού θα πάτε για πεζοπορία την ερχόμενη άνοιξη, αυτή η γωνιά του ελληνικού κόσμου αξίζει να είναι η επιλογή σας!

 

Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια μέρη στον κόσμο. Ένα από αυτά όμως, είναι δίπλα μας! Μόλις μιάμιση ώρα με το αεροπλάνο και άλλη μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο ως την καρδιά του βουνού. Είναι το όρος Τρόοδος, στη δυτική πλευρά της ελεύθερης Κύπρου. Είχα τη χαρά να αναλάβω το έργο της χαρτογράφησης αυτού του αχαρτογράφητου παραδείσου.

 

Ιδανικό κέντρο για τη διαμονή και τις εξορμήσεις σας στην περιοχή είναι το χωριό Καλοπαναγιώτης, στην επαρχία της Μαραθάσας, στο κέντρο του Τροόδους. Ένας φιλόπατρις Κύπριος επιχειρηματίας που γεννήθηκε εδώ αλλά έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό, πρόσφατα αγόρασε πολλά παλιά σπίτια στο κέντρο του χωριού και στις γύρω γειτονιές και τα μετέτρεψε σε ξενώνες πολυτελείας με όλες τις ανέσεις χωρίς να αλλάξει την εξωτερική τους όψη και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους. Δημιούργησε επίσης τρία πολύ καλά εστιατόρια, ένα πολυτελές spa, μια βιβλιοθήκη-καθιστικό για όλους. Εδώ, δίπλα στο τζάκι, κάθομαι και κάνω τη «δουλειά γραφείου» στον υπολογιστή μου, το βράδυ όταν τελειώνω τη χαρτογράφηση.

 

Το πρωί ξεκινάω μ’ ένα καινούριο και δυνατό 4WD ATV (αυτά που ο κόσμος εδώ ξέρει με το άθλιο όνομα «γουρούνες»), που το έχω νοικιάσει εδώ στο χωριό (Safari Kalopanayiotis η σελίδα τους στο fb), ιδανικό όχημα για τις διαδρομές μου στο βουνό, ικανό να αντιμετωπίσει λάσπες, νεροφαγώματα, στενούς χωματόδρομους, απότομες κλίσεις, κοίτες ποταμών, τα πάντα! Και παράλληλα μου δίνει απόλυτα την αίσθηση της μοτοσυκλέτας, αφού είμαι σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Ο Δημήτρης Μιχαήλ που τις νοικιάζει, έχει πολλά προγράμματα «safari» στο δάσος, με συνοδό οδηγό, οπότε θα σας πάει στα καλύτερα και με ασφάλεια. 

 

Οι διαδρομές που εγώ απόλαυσα, και θα τις σημειώσω στο χάρτη με την πράσινη σκίαση που δηλώνει τη γραφική διαδρομή, είναι ο δασικός δρόμος από το διάσελο της Ξερομούττας μέχρι το φράγμα των Γερακιών που σχηματίζει πίσω του μια πανέμορφη μικρή τεχνητή λίμνη μέσα στο βαθύ φαράγγι (5 χλμ.). Επίσης, ο δασικός δρόμος που ακολουθεί το αργάκι (=ρεματιά) του Τρουλιννού από το χωριό Καλοπαναγιώτης μέχρι το διάσελο Σταυρούλια, από εκεί βόρεια προς τη Μούττη (=κορυφή) Χαλεπής και από εκεί πίσω στον Καλοπαναγιώτη (15 χλμ.).

 

Το πρωί ξεκινάω μ’ ένα καινούριο και δυνατό 4WD ATV, ιδανικό όχημα για τις διαδρομές μου στο βουνό, ικανό να αντιμετωπίσει λάσπες, νεροφαγώματα, στενούς χωματόδρομους, απότομες κλίσεις, κοίτες ποταμών, τα πάντα! Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.

 

Τα μονοπάτια της περιοχής είναι ατελείωτα! Τα περισσότερα είναι εγκαταλειμμένα και θαμμένα κάτω από την πυκνή βλάστηση, αλλά υπάρχουν και πολλά που είναι καθαρισμένα και σηματοδοτημένα, σε όλο το Τρόοδος, με φροντίδα του Τμήματος Δασών της Κύπρου. Πολύ εντυπωσιακά μονοπάτια, αλλά με πολύ κόσμο όλο το χρόνο, είναι αυτά γύρω από την κορυφή του βουνού, όπως το μεγάλο κυκλικό μονοπάτι με την ονομασία « Αταλάντη», μήκους 14 χλμ., και το μικρότερο (γύρω από την ίδια κορυφή, αλλά σε μεγαλύτερο υψόμετρο) «Άρτεμις», μήκους 7 χλμ.  Τα ωραιότερα όμως μονοπάτια θα τα βρείτε στην περιοχή γύρω από τον Καλοπαναγιώτη.

 

Ένα από αυτά, που σύντομα θα σηματοδοτηθεί, θα αποκτήσει την αρίθμηση 4 και το όνομα «Μονοπάτι του Βουνού». Ξεκινάει από το κέντρο του χωριού στα 700 μ. υψόμετρο, ανηφορίζει στη δασωμένη βουνοπλαγιά που τη λένε Κατσιμπούμπουρος και φτάνει σε μια κορυφή στα 1.150 μ. υψόμετρο. Από εκεί, το μονοπάτι προχωράει ακριβώς πάνω στην κορυφογραμμή που τη λένε Κάβαλλο προς τα νότια, στρέφει προς τα ανατολικά, και προχωρώντας από κορυφή σε κορυφή κατηφορίζει ξανά μέχρι το χωριό. Είναι 8 χιλιόμετρα μαγευτικής πεζοπορίας, η μισή μέσα στη σκιά ενός πυκνού πευκοδάσους και η άλλη μισή με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα!

 

Τα μονοπάτια της περιοχής είναι ατελείωτα! Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.

 

Το άλλο μονοπάτι που επίσης θα σηματοδοτηθεί σύντομα,  θα πάρει την αρίθμηση 5 και θα βαφτιστεί  «Το μονοπάτι της Εξερεύνησης», είναι μια απαιτητική πεζοπορία 14 χιλιομέτρων, η ωραιότερη σε όλη την Κύπρο και μια από τις ωραιότερες που έχω περπατήσει στη ζωή μου. Είναι κυκλική, ξεκινάει και καταλήγει στην περιοχή Ξυλογέφυρο, λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τον Καλοπαναγιώτη.

 

Το πρώτο σκέλος της κατηφορίζει στη δασωμένη βουνοπλαγιά ανάμεσα στις χαράδρες του βουνού που είναι ο βιότοπος των αγρινών (σίγουρα θα δείτε κάποια από αυτά τα πανέμορφα ζώα καθώς θα περπατάτε) και βγαίνει μέσα στην κοιλάδα του ποταμού Πλατύ, μια κοιλάδα μοναδικής ομορφιάς. Από εκεί ακολουθείτε τον δασικό δρόμο προς την περιοχή Ξυσταρούδα, και από εκεί, κατηφορίζετε προς τα βόρεια, προς μια περιοχή που τη λένε Πυρκί (Πυργί), όπου υπάρχει μια πηγή και ένα ξωκλήσι.

 

Από το Πυρκί το μονοπάτι συνεχίζει δυτικά προς τη Μονή Κύκκου, αλλά ένα σκέλος του παλιού μονοπατιού που τώρα καθαρίζεται ανηφορίζει προς τα ανατολικά, προς την κορυφογραμμή του Κάβαλλου, και από εκεί ένα άλλο σκέλος κατηφορίζει προς το Ξυλογέφυρο για να επιστρέψετε στο όχημά σας.

 

Αν δεν έχετε αποφασίσει πού θα πάτε για πεζοπορία την ερχόμενη άνοιξη, αυτή η γωνιά του ελληνικού κόσμου αξίζει να είναι η επιλογή σας! Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.

 

Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.

 

Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.

 

Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.

 

Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.

 

Info:

O Στέφανος Ψημένος είναι χαρτογράφος και ιδρυτής των εκδόσεων ΤERRAIN. 

Ταξίδια
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H άγρια ομορφιά της Ισλανδίας μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα ταξιδιώτη

Ταξίδια H άγρια ομορφιά της Ισλανδίας μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα ταξιδιώτη

29.5.2020
Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης

Ταξίδια Εξερευνώντας τις σπηλιές μιας άγνωστης Ταϊλάνδης

20.5.2020
Στον Πύργο της Τήνου, το μοναδικό χωριό των μαρμαρογλυπτών

Ταξίδια Στον Πύργο της Τήνου, το μοναδικό χωριό των μαρμαρογλυπτών

26.4.2020
Το ταξίδι μου στην Αρμενία, αυτή τη σημαδιακή μέρα

Ταξίδια Το ταξίδι μου στην Αρμενία, αυτή τη σημαδιακή μέρα

24.4.2020
Η Κούβα την τελευταία δεκαετία: Αναλογικοί άνθρωποι σε έναν ψηφιακό κόσμο

Ταξίδια Η Κούβα την τελευταία δεκαετία: Αναλογικοί άνθρωποι σε έναν ψηφιακό κόσμο

24.4.2020
Οι Ουαλοί δημιουργούν έξυπνες ταξιδιωτικές αφίσες αποθαρρύνοντας τους επισκέπτες να έρχονται στον τόπο τους

Ταξίδια Οι Ουαλοί δημιουργούν έξυπνες ταξιδιωτικές αφίσες αποθαρρύνοντας τους επισκέπτες να έρχονται στον τόπο τους

16.4.2020
Τα λουλούδια εξακολουθούν να ανθίζουν ακόμη και στις μέρες της πανδημίας

Ταξίδια Τα λουλούδια εξακολουθούν να ανθίζουν ακόμη και στις μέρες της πανδημίας

13.4.2020
Ανάλυση: Πώς ο κορωνοϊός ίσως αλλάξει δραματικά την Airbnb - Τι συμβαίνει τώρα και τι φέρνει η επόμενη μέρα

Ταξίδια Ανάλυση: Πώς ο κορωνοϊός ίσως αλλάξει δραματικά την Airbnb - Τι συμβαίνει τώρα και τι φέρνει η επόμενη μέρα

4.4.2020
Εικονικά ταξίδια την εποχή της πανδημίας

Ταξίδια Εικονικά ταξίδια την εποχή της πανδημίας

27.3.2020
20 περίπατοι σε 5 θαμβωτικούς κήπους - από τον καναπέ σου

Ταξίδια 20 περίπατοι σε 5 θαμβωτικούς κήπους - από τον καναπέ σου

20.3.2020
3 Σχόλια
avatar
Nicos Lazarou 28.12.2018 | 10:55
Χρήσιμη η χαρτογράφηση κι ευχαριστώ ως Κύπριος. Όμως σε παρακαλώ μην περνάς τις κοίτες των ποταμών και τα μονοπάτια με τη γουρούνα, δεν δείχνει σεβασμό στο περιβάλλον.
avatar
nectar76 14.1.2019 | 15:51
Πολύ σπουδαίο άρθρο από έναν σπουδαίο χαρτογράφο!
Σας ευχαριστούμε που μιλάτε με τον πιο ωραίο τρόπο για τις φυσικές ομορφιές της χώρα μας. Η αγάπη για τη δουλειά σας είναι εμφανής. Αναγνωρίζουμε την αξία της συγκεκριμένης έκδοσης χαρτών Terrain και αναμένουμε την κυκλοφορία του χάρτη σας για περισσότερες εξερευνήσεις!!
Χίλια μπράβο με πολύ εκτίμηση!!
avatar
jilan 1.4.2020 | 20:43
Στέφανε, θα ηταν ωραιο να ανεβασεις στο youtube το σποτ σου για την καμπανια κατα των ναρκωτικών με τη σχολική αίθουσα που βλεπαμε τη δεκαετια του '90 με τη μουσικη του Sting. Δεν υπαρχει πουθενά . . .
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια