Ταξίδια

Ανέκδοτες φωτογραφίες από το ιστορικό ταξίδι της Τζάκι Κένεντι στην Ινδία και το Πακιστάν το 1962

Στη δημοπρασία βγαίνουν σε λίγες μέρες από τον οίκο Christie’s οι φωτογραφίες από την επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στις δύο χώρες η τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ μαζί με την αδελφή της

Όταν η Ζακλίν Κένεντι ξεκίνησε μαζί με την αδελφή της, την Λι Ράτζιβιλ, την εξωτική της περιοδεία στην Ινδία και το Πακιστάν τον Μάρτιο του 1962, η τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ είχε ήδη ανακηρυχτεί από το περιοδικό Life ως «η πιο διάσημη γυναίκα στον κόσμο».

 

Οι δύο χώρες είχαν χωριστεί μόλις 15 χρόνια πριν την επίσκεψη αυτή ενώ στο τέλος εκείνης της χρονιάς θα ξεσπούσε πολεμική σύρραξη ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα.

 

Οι δύο γυναίκες έμειναν οχτώ μέρες στην Ινδία και άλλες τόσες περίπου στο Πακιστάν, με τα πλήθη στις μεγάλες πόλεις να γεμίζουν τους δρόμους για να δουν από κοντά την Τζάκι Κένεντι, κρατώντας λουλούδια και άλλα δώρα τα οποία επιχειρούσαν μάταια να παραδώσουν προσωπικά στην επιφανή επισκέπτρια αλλά και την αδελφή της που είχε τον τίτλο της Πριγκίπισσας.

 

Η Τζάκι Κένεντι και η αδελφή της Λι Ράτζιβιλ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Καράτσι

 

Στο Νέο Δελχί με τον Κουμάρ Νεχρού, τον τότε πρεσβευτή της Ινδίας στις ΗΠΑ.

 

Στο Τζαϊπούρ έξω από το "Κεχριμπαρένιο Παλάτι".

 

Με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, Νεχρού

 

Η Λι Ράτζιβιλ (το γένος Μπουβιέ) πέθανε τον Φεβρουάριο που μας πέρασε σε ηλικία 85 ετών και είχε κερδίσει τον τίτλο ευγενείας της το 1959 όταν παντρεύτηκε τον Πολωνό ευγενή εμιγκρέ Πρίγκηπα Στάνισλαβ Ράτζιβιλ.

Οι δύο αδελφές φωτογραφήθηκαν σε διάφορα στιγμιότυπα του ταξιδιού τους: πάνω σε καμήλες και ελέφαντες, σε πλοιάρια που διέσχιζαν τον Γάγγη, σε διάσημα μνημεία και στις επίσημες συναντήσεις τους με τους ηγέτες των δύο κρατών, με διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους.

 

Το αναμνηστικό φωτογραφικό λεύκωμα από το ταξίδι στην Ινδία

 

Με τον Πρόεδρο του Πακιστάν, Μοχάμεντ Αγιούμπ Χαν

 

Η Ζακλίν Κένεντι στο Ταζ Μαχάλ, Μάρτιος 1962.

 

Με τον Πρόεδρο της Ινδίας, Πρασάντ

 

Εδώ και μερικές μέρες, οι φωτογραφίες από εκείνο το ταξίδι που μέχρι τώρα βρίσκονταν κλεισμένες για δεκαετίες στα προσωπικά φωτογραφικά λευκώματα της Λι Ράτζιβιλ, εκτίθενται στον χώρο του οίκου δημοπρασιών Christie's στη Νέα Υόρκη και την Παρασκευή θα βγουν στο σφυρί μαζί με διάφορα άλλα αντικείμενα (κοσμήματα, βιβλία, έργα τέχνης και άλλα αναμνηστικά) που συνδέθηκαν με την επίσκεψη των δύο γυναικών στην Ινδία και το Πακιστάν πριν από πενήντα επτά χρόνια.

 

Με στοιχεία από τους New York Times

 

Ταξίδια