Όλες οι μεγάλες τοιχογραφίες έχουν υλοποιηθεί από επώνυμους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. © Bifido and Julieta
Urban Culture

Το πρώτο Υπαίθριο Μουσείο Τοιχογραφίας στην Ελλάδα εγκαινιάζεται στον Βόλο

40 μεγάλες τοιχογραφίες έχουν φιλοτεχνηθεί από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες την τελευταία εικοσαετία στην πόλη, με την καθοδήγηση της Urbanact

Ο Βόλος πέρα από αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός για χειμώνα και καλοκαίρι, με τις γραφικές διαδρομές στο Πήλιο, τα πανέμορφα χωριά του, τις ποδηλατικές πορείες, τα περιώνυμα τσιπουράδικα, πλέον δίνει ακόμη μια αφορμή για επίσκεψη στους λάτρεις της τέχνης, της τοιχογραφίας και του street art.

 

Το πρώτο «Υπαίθριο Μουσείο Δημόσιων Τοιχογραφιών» της Ελλάδας είναι γεγονός. Παραδίδοντας στο κοινό την 40ή δημόσια τοιχογραφία μεγάλων διαστάσεων, η Urbanact συμπληρώνει ένα σύνολο έργων στην πόλη που έχουν φιλοτεχνηθεί κατά την εικοσαετή δράση της.

 

Όλες οι μεγάλες τοιχογραφίες έχουν υλοποιηθεί από επώνυμους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι προσφέρουν κάθε χρόνο αφιλοκερδώς το έργο τους στη πόλη.

 

Όλες οι μεγάλες τοιχογραφίες έχουν υλοποιηθεί από επώνυμους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι προσφέρουν κάθε χρόνο αφιλοκερδώς το έργο τους στη πόλη.

 

Το «Υπαίθριο Μουσείο Τοιχογραφίας» υποστηρίζεται και από τον χάρτη που κυκλοφόρησε το 2017 η Urbanact με τη στήριξη της τοπικής εφημερίδας "Ταχυδρόμος", όπου αποτυπώνονται όλα τα σημεία όπου έχουν δημιουργηθεί οι τοιχογραφίες, τα ονόματα των καλλιτεχνών και φωτογραφίες από τα έργα. Ο χάρτης διανέμεται στο Volos Info (Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης) και μέσω της ιστοσελίδας urbanact.gr.

 

Η 40ή τοιχογραφία που παραδόθηκε χθες στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου, δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Nicolas Alfalfa από την Ουρουγουάη.

 

Από το 2017 η Urbanact λειτουργεί ανάμεσα στις άλλες δράσεις της, ένα ακόμη ιδιαίτερο πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών, το "CityCall", με την αιγίδα του Δήμου Βόλου και την στήριξη τοπικών καταστημάτων και εταιρειών, το οποίο εμπλέκει πιο "δυναμικά" δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και κατοίκους. Οι τελευταίοι καλούνται να προσφέρουν επιφάνειές τους για ζωγραφική αλλά και να συζητήσουν και να αποφασίσουν με τους καλλιτέχνες το έργο που τους προτείνεται να υλοποιηθεί. Συμβάλλοντας έτσι και αυτοί ουσιαστικά στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου, του δημόσιου χώρου, στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και στη δυνατότητα να δοθούν χώροι έκφρασης για νέους και δημιουργικούς καλλιτέχνες.

 

Η 40ή τοιχογραφία που παραδόθηκε χθες στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου, με την αιγίδα και υποστήριξη του Δήμου Βόλου, δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Nicolas Alfalfa από την Ουρουγουάη, ο οποίος και αποτύπωσε με το ιδιαίτερο εικαστικό του στυλ, τον Κένταυρο Χείρωνα. Τα έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη βασίζονται στη διερεύνηση της φαντασίας ως καταφύγιο στη μυθολογία και στην ανάκτηση των τοπικών μύθων και παραδόσεων. Η ελληνική μυθολογία είναι η αγαπημένη του πηγή γνώσης και "ανατροφοδότησης".

 

 

 

© Artez Ivesone

 

© Kez

 

© Mattia Campo Dallorto

 

© Same84

 

© Sive and Jamer

 

© Sive

 

© Sokaruno

 

© Taxis

 

© Woozy

 

 

Urban Culture
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια