Η Σάρλοτ Μαρς έναν χρόνο πριν από τη σύλληψη και φυλάκισή της, το 1908, σε διαδήλωση στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου.
Γυναίκες

«Μην πεις στη μάνα μου ότι μας ταΐζουν με σωλήνα»: Η επιστολή μιας σουφραζέτας απεργού πείνας το 1909

Μια συγκλονιστική «κρυφή» επιστολή που έστειλε μια φυλακισμένη Αγγλίδα σουφραζέτα σε συγκρατούμενή της το 1909 βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας

Ανακαλύφθηκε η πρώτη καταγεγραμμένη περιγραφή σουφραζέτας απεργού πείνας που ταϊζόταν διά της βίας με σωλήνα στη φυλακή, και εκτίθεται στο Μουσείο Λαϊκής Ιστορίας (People's History Museum) του Μάντσεστερ, στο πλαίσιο της έκθεσης με ευρήματα από τους αγώνες των πρωτοπόρων του γυναικείου κινήματος, «Represent! Voices 100 Years On».

 

Αφορμή για την έκθεση είναι η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την πρώτη φορά που κατοχυρώθηκε θεσμικά το δικαίωμα (κάποιων) γυναικών στην ψήφο.

 

Η σχετική αφήγηση περιέχεται στην επιστολή (γραμμένη με μολύβι πάνω σε σελίδα σκισμένη από βιβλίο) που έστειλε κρυφά τον Νοέμβριο του 1909 η Σάρλοτ Μαρς στη συγκρατούμενή της Σελίνα Μάρτιν, ενώ κρατούνταν και οι δύο στις φυλακές του Μπέρμιγχαμ. Οι δύο νεαρές γυναίκες είχαν συλληφθεί μαζί με έξι άλλες επειδή διαδήλωναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Χέρμπερτ Άσκουιθ στο Μπέρμιγχαμ.

 

Η επιστολή γράφτηκε με μολύβι πάνω σε σελίδα σκισμένη από βιβλίο.

 

«Η δεσμοφύλακας έρχεται δύο φορές τη μέρα και προσπαθεί να με πιέσει να φάω αλλά όχι – με κυνηγάει μέσα στο κελί!», έγραφε η Μαρς. «Κάποιες φορές πεθαίνω από την πείνα, εσύ; Γράψε μου όταν βγούμε από εδώ μέσα. Αν βγεις πρώτη, μην πεις στη μάνα ότι προσπαθούν να μας ταΐσουν με σωλήνα. Καμιά υποχώρηση!».

 

Φυλακισμένες σουφραζέτες είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας το καλοκαίρι του 1909 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση των Αρχών να τους αναγνωρίσουν την ιδιότητα των πολιτικών κρατουμένων.

 

Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, η κυβέρνηση αποφάσισε κατά της αποφυλάκισης όσων από τις σουφραζέτες έκαναν απεργία πείνας και εγκαινίασε την πρακτική της βίαιης χορήγησης τροφής. Οι δεσμοφύλακες τις έδεναν και τοποθετούσαν έναν σωλήνα στο ρουθούνι ή βαθιά στον λάρυγγα και μετά τον έσπρωχναν ως το στομάχι.

 

Με στοιχεία από τον Guardian

Γυναίκες