Εμπρησμός μαγαζιού μετανάστη στο Walsall
Κόσμος

Μια φρενίτιδα μίσους: προσπαθώντας να καταλάβεις τον ρατσισμό που γέννησε το Brexit

Κοινωνιολόγοι και πολίτες ανησυχούν σοβαρά γι' αυτό το νέο είδος ρατσισμού που ανατέλλει στο Ηνωμένο Βασίλειο

 

To Brexit ήταν ένας πολιτικός σεισμός, αλλά στη ζωή των βρετανών πολιτών οι δονήσεις του είχαν γίνει αισθητές πολύ πριν οι κάλπες του δημοψηφίσματος κλείσουν. Η Lakshmi D'Souza διαισθάνθηκε αυτή την πικρή ομίχλη που θα τύλιγε τη χώρα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, εκεί που την προηγούμενη Πέμπτη έσπρωχνε το καρότσι της, νωρίς το πρωί, στα δυτικά του Λονδίνου. 

 

Η D'Souza μόλις είχε προσπεράσει μία γυναίκα, η οποία την προειδοποίησε "να προσέχει". Ένας άντρας στον δρόμο ήδη φώναζε ρατσιστικά μηνύματα παρενοχλώντας έναν καταστηματάρχη και έναν περαστικό. Όταν πέρασε η D'Souza με το μωρό της στο καρότσι, ο ίδιος άντρας την κοίταξε στα μάτια και έφτυσε κάτω. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η γυναίκα φοβήθηκε ότι το δημοψήφισμα είχε ήδη απελευθερώσει μια φρενίτιδα μίσους. 

 

Κάτι καινούριο, πολύ τρομακτικό και πολύ σκοτεινό σε ό,τι αφορά τις ρίζες του φύεται στη Βρετανία και πλέον ξεκάθαρα γίνεται λόγος για έναν νέο τρόπο να μισεί κανείς τους μετανάστες...

 

Ειδικά το κρίσιμο για το δημοψήφισμα διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη Πέμπτη έως την Κυριακή, ήταν ενδεικτικό ότι κάτι "δουλεύει" υπόγεια στον κοινωνικό ιστό και περίμενε την κατάλληλη συγκυρία για να εκδηλωθεί.

 

Η ίδια εξηγεί πως θα χρειάζονταν πολύ περισσότερα από έναν ανόητο για να ενοχληθεί, ωστόσο καταλαβαίνει ότι όλο αυτό πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τον συγκεκριμένο ανόητο. "Το περιστατικό ήταν απλώς ένας υπαινιγμός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές θα γίνουν χειρότερες ακριβώς λόγω της πολιτικής απόφασης που εκκρεμούσε... και φυσικά αυτό απλώς με τρελαίνει", λέει η D'Souza. 

 

Όσο η συγκεκριμένη γυναίκα παραθέτει τη δική της φαινομενικά ανώδυνη μαρτυρία, περίπου 3 αστυνομικές οργανώσεις, καθώς και sites και οργανισμοί που καταγράφουν τέτοιου είδους δραστηριότητα, εδώ και περίπου έναν μήνα βλέπουν τις καταγγελίες και τις αναφορές για ρατσιστικές παρενοχλήσεις ή για ρητορική μίσους να αυξάνονται κατακόρυφα από τη μία μέρα στην άλλη. Ειδικά το κρίσιμο για το δημοψήφισμα διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη Πέμπτη έως την Κυριακή, ήταν ενδεικτικό ότι κάτι "δουλεύει" υπόγεια στον κοινωνικό ιστό και περίμενε την κατάλληλη συγκυρία για να εκδηλωθεί. Ένα απλό παράδειγμα: η οργάνωση "Tell Mama", που υποστηρίζει την καταπολέμηση της Ισλαμοφοβίας μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες δέχθηκε περί τις 33 καταγγελίες περί ρατσιστικής συμπεριφοράς και ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα λάμβανε 40-45 τον μήνα..!  

 


 

Την ίδια στιγμή, στο Great Yarmouth, ο Colin Goffin, ως αντιπρόδρος ενός εκπαιδευτικού συνδέσμου, ενημερώθηκε για κρούσματα αποδοκιμασιών, προς δυτικο-ευρωπαίους εργάτες, με αποκορύφωμα αυτών των συμπεριφορών το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Εκείνη την ίδια μέρα, ο Goffin είχε πάει να συναντήσει έναν φίλο, κοσοβάρικης καταγωγής, διευθυντή μιας μικρής επιχείρησης στην περιοχή. Η συζήτηση τους περιστράφηκε γύρω από το δημοψήφισμα και το γεγονός ότι στο Νόρφολκ το 72% είχε ψηφίσει την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή "ομπρέλα".   

 

"Προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι δεν συμφωνώ με την απόφαση ή με τον τρόπο που το ζήτημα της μετανάστευσης έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, αλλά πλέον ήταν αργά: η παρενόχληση εναντίον υπαλλήλων διαφόρων εθνικοτήτων είχε ήδη αρχίσει. Μου αποκάλυψε ότι υπήρχε κόσμος που σταματούσε μόνο για να χλευάσει το προσωπικό του και να του ευχηθεί... καλό ταξίδι, μακριά από τη χώρα. Ήταν σαφές ότι δεν έχασαν καθόλου τον χρόνο τους: τα αισθήματα μίσους τους ήταν ήδη εκεί".  

 

Πολλοί δηλώνουν ντροπή για τη συμπεριφορά των συμπατριωτών τους, για ανθρώπους που μέχρι χθες γνώριζαν και συμπεριφέρονταν κόσμια, πολιτισμένα, βάσει των αρχών της πολιτείας, πολίτες, όμως, "που ξαφνικά ένιωσαν ότι είναι απολύτως ΟΚ να φέρονται πλέον έτσι", να... καθαρίσουν το "σπίτι" τους.  

 

Ένας αρχιτέκτονας, ο Τόνι, ισπανικής καταγωγής που ζει στο Μπράιτον κατάλαβε τη διαφορά επιστρέφοντας ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Στον έλεγχο διαβατηρίων συνέπεσε με μία ομάδα 4 αντρών, ένας εκ των οποίων φώναζε: "Γιατί αυτοί οι αναθεματισμένοι μετανάστες βρίσκονται στην ίδια σειρά με εμάς;". Οι φίλοι του γέλασαν και συνέχισαν να μιλούν τόσο δυνατά, χωρίς ντροπή που όλοι μπορούσαν να ακούσουν και κυρίως να καταλάβουν τι ακριβώς έλεγαν. "Ήταν πραγματικά πολύ αμήχανο όλο αυτό. Ζω στο Λονδίνο 4 χρόνια και ποτέ στο παρελθόν δεν είχα ζήσει κάτι τέτοιο", λέει ο Τόνι.

 


 

Ακόμη κι αν ένας άλλος επιβάτης, βρετανός, έδειξε ενοχλημένος από τη συμπεριφορά αυτών των αντρών, ο Τόνι σοκαρίστηκε από το συμβάν. "Αναρωτιέται αν πρέπει να παραμείνω στη Βρετανία, αν θα καταλήξω πολίτης Β' κατηγορίας τώρα πια"...  

 

Στο μεταξύ, όλο και πληθαίνουν τα ρατσιστικά περιστατικά και τα κρούσματα ξενοφοβίας στη χώρα: από την εμπρηστική επίθεση σε κρεοπώληδες στο Walsall, μέχρι τα μηνύματα μίσους σε τοίχους της συνοικίας των Πολωνών, μέχρι και φέιγ βολάν με παρόμοια μότο, ακόμη και κάρτες που ταχυδρομήθηκαν σε Πολωνούς και τους συμβούλευαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

 

Παρά τις δεσμεύσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ότι θα καταρτιστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ρητορικής μίσους εναντίον μεταναστών, ο φόβος έχει φωλιάσει για τα καλά στη Βρετανία και φυσικά οι πολίτες αναρωτιούνται για τα αίτια αυτής της ξαφνικής έκρηξης; Ο Paul Bagguley, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Leeds, στέκεται με σκεπτικισμό σ' αυτόν τον... χαρωπό τόνο του ρατσισμού, σ' αυτά τα μοχθηρά χαμόγελα με τα οποία κάποιοι κοντοστέκονταν για να αποχαιρετήσουν τους εργάτες και υπαλλήλους διαφόρων εθνικοτήτων. "Αυτό που συνέβαινε ήταν ένα είδος γιορτής, κάτι σαν ρατσιστικοί εορτασμοί. Με τη μετανάστευση να θεωρείται ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο μέσος βρετανός ψήφισε υπέρ του Brexit, είναι επόμενο, ο κόσμος να εκφράζει μία αίσθηση υπεροχής και επιτυχίας, να αισθάνεται ότι κέρδισε", λέει ο κοινωνιολόγος. 

 


 

"Οι άνθρωποι δεν έχουν αλλάξει",λέει ο ίδιος, "εκτιμώ ότι η χώρα χωρίστηκε στα δύο ή για την ακρίβεια στα τρία. Σ' εκείνους που ήταν ανεκτικοί, σ' εκείνους που δεν ήταν και σ' εκείνους που ενθαρρύνονται από αυτό που συμβαίνει τώρα στη χώρα. Σε άλλες περιόδους, οι άνθρωποι ήταν ευγενείς και συμβίωναν καλά". 

 

Αν και ο Bagguley δεν είναι σίγουρος για το αν το δημοψήφισμα και η καμπάνια του Brexit καλλιέργησε όλο αυτό το αίσθημα μίσους, θεωρεί ότι ακόμη και οι αναφορές περί "πολιτικού ελέγχου", πρακτικά μεταφράστηκε και όχι τυχαία σε "έλεγχο των συνόρων", οδηγώντας τελικά τους ανθρώπους στο να υιοθετήσουν αυτές τις καθόλου ανεκτικές συμπεριφορές σε συμπολίτες με τους οποίους μέχρι χθες ήταν φίλοι, συνεργάζονταν, ζούσαν μαζί. 

 

Από την πλευρά του, ο Simon Woolley, διευθυντής του site (που αποτελεί και πολιτικό κίνημα στη Βρετανία) "Operation Black Vote", το πηγαίνει ακόμη πιο μακριά. "Όσοι υποστήριξαν το Brexit, με τη σωβινιστική τους ρητορική, έχουν δημιουργήσει εμπόλεμη κατάσταση στη χώρα. Κάνοντας σημαία τους συνθήματα τύπου "θέλουμε τη χώρα μας πίσω", μετέτρεψαν τους μετανάστες σε εχθρούς και καταληψίες που πρέπει άμεσα να αποβληθούν". 

 

 

Η αναταραχή που ακολούθησε το δημοψήφισμα - με τη στερλίνα σε ελεύθερη πτώση και την ηγεσία των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας σε πλήρη αποδιοργάνωση - έπαιξε και αυτή τον ρόλο της, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο. "Σε καιρούς γενικευμένης κρίσης, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ή να μην κάνουν δημοσίως, όσα υπό κανονικές συνθήκες θα έκαναν ή δεν θα έκαναν".

 

Φυσικά αυτό δεν είναι παρηγοριά για τις ρατσιστικές επιθέσεις με θύματα μετανάστες που σημειώνονται από την προηγούμενη Πέμπτη σε πολυσύχναστα σημεία, όπως σταθμοί του υπόγειου ή του τραμ ή σε πολυσύχναστα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου. 

 

"Οι Ρώσοι είναι όλοι τους καθάρματα και οι Πολωνοί πρέπει να φύγουν από τη χώρα". Να τι άκουσε η 24χρονη Corinne Abrahams ενώ γυρνούσε με τον υπόγειο. Πολλοί δυσφόρησαν μέσα στο βαγόνι, κανένας δεν μίλησε, όμως, η Abrahams, εβραϊκής καταγωγής δεν άντεξε να ακούει αυτό το παραλήρημα σιωπηλή. "Οι άνθρωποι μου το έχουν ξαναπεράσει όλο αυτό. Δεν θέλω αυτό που έζησαν να συμβεί και σε άλλους". Αυτός ήταν κι ο λόγος που σηκώθηκε από το κάθισμα της, φωνάζοντας σ΄αυτόν τον τύπο ότι αποτελεί ντροπή για την ίδια του τη χώρα. Και τις της απάντησε; Ότι είναι πραγματικός Βρετανός και ότι αυτή εδώ είναι η χώρα του.  

 

Ωστόσο, το ενδιαφέρον και το πραγματικά ασυνήθιστο στις ρατσιστικές επιθέσεις που τώρα εκδηλώνονται είναι το που κατευθύνονται. Αυτός ο ρατσισμός είναι διαφορετικός απ' οτιδήποτε άλλο έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Δεν εκδηλώνεται μόνο σε αλλοεθνείς γυναίκες ή μελαμψά παιδιά, δεν αφορά μόνο Ιταλούς και Ισπανούς και κυρίως Μουσουλμάνους. Είναι ένας γενικευμένος ρατσισμός, που στόχο έχει σχεδόν τους... πάντες. Ή για την ακρίβεια όσους δεν ανήκουν ή στην καλύτερη περίπτωση δεν ασπάζονται αυτή την ασφυκτικά κλειστή λευκή βρετανική ταυτότητα. Και αυτά τα δύο - η γενίκευση και η ανωτερότητα του "είδους" - ίσως δημιουργήσουν σοβαρά έκτροπα, πέρα απ' ό,τι είχαμε φανταστεί - στην καρδιά της Βρετανίας. 

 

Με στοιχεία από τον Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανταπόκριση 4 Ελλήνων επιδημιολόγων από το μέτωπο του κορωνοϊού σε Ισπανία, Γαλλία, Ιορδανία και νησιά Φίτζι

Κόσμος Ανταπόκριση 4 Ελλήνων επιδημιολόγων από το μέτωπο του κορωνοϊού σε Ισπανία, Γαλλία, Ιορδανία και νησιά Φίτζι

5.4.2020
Κορωνοϊός: Οι ασυνήθιστοι τρόποι που οι χώρες διαχειρίζονται την καραντίνα

Κόσμος Κορωνοϊός: Οι ασυνήθιστοι τρόποι που οι χώρες διαχειρίζονται την καραντίνα

3.4.2020
Ο κορωνοϊός δίνει στους Ισραηλινούς μία πρόγευση της ζωής των Παλαιστινίων

Κόσμος Ο κορωνοϊός δίνει στους Ισραηλινούς μία πρόγευση της ζωής των Παλαιστινίων

2.4.2020
Οι celebrities στην γκιλοτίνα: Η κουλτούρα της διασημότητας καίγεται μέσα στην καραντίνα

Κόσμος Οι celebrities στην γκιλοτίνα: Η κουλτούρα της διασημότητας καίγεται μέσα στην καραντίνα

1.4.2020
Μια φωτογράφος καταγράφει τη σουρεαλιστική πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Τελ Αβίβ, εν μέσω πανδημίας

Κόσμος Μια φωτογράφος καταγράφει τη σουρεαλιστική πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Τελ Αβίβ, εν μέσω πανδημίας

1.4.2020
18 εντελώς γελοίες, προπαγανδιστικές φωτογραφίες του δικτάτορα του Τουρκμενιστάν, που τερματίζουν το φώτοσοπ

Κόσμος 18 εντελώς γελοίες, προπαγανδιστικές φωτογραφίες του δικτάτορα του Τουρκμενιστάν, που τερματίζουν το φώτοσοπ

1.4.2020
Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Κόσμος Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

31.3.2020
 Άοπλοι στο μέτωπο του υγειονομικού πολέμου

Κόσμος Άοπλοι στο μέτωπο του υγειονομικού πολέμου

30.3.2020
Εικονικά ταξίδια την εποχή της πανδημίας

Κόσμος Εικονικά ταξίδια την εποχή της πανδημίας

27.3.2020
Πώς η μοναξιά λόγω κορωνοϊού εξαπλώνεται κι αυτή ραγδαία

Κόσμος Πώς η μοναξιά λόγω κορωνοϊού εξαπλώνεται κι αυτή ραγδαία

26.3.2020
7 Σχόλια
avatar
Kenneth Ennesworth 30.6.2016 | 21:00
Κάθε κοινωνική ομάδα συσπειρώνεται σε ό,τι την κρατά ενωμένη όταν νιώθει εξωτερική απειλή. Ο ρατσισμός όμως ιστορικά υποκινούνταν πάντοτε από τις ελίτ ως εργαλείο αντιπερισπασμού στην αντιμετώπιση της πραγματικής απειλής (εδώ, των μεγαλοαπατεώνων που βυθίζουν οικονομίες ολόκληρων χωρών με τη βοήθεια της ΕΕ). Προφανώς στο ρατσιστή δεν φταίνε οι μετανάστες. Το πραγματικό του πρόβλημα είναι η ανεργία, η φτώχεια και η κοινωνική απόρριψη που τις ακολουθεί, που τον κάνουν να νιώθει μηδενικό και να ζητά κάπου ένα μείον για να νιώσει συν.
Οι πλούσιοι που όντως τον απειλούν δεν είναι προσβάσιμοι. Όταν έχεις μυγοσκοτώστρα σκοτώνεις μύγες, όχι ελέφαντες. Κι αυτό όμως ακόμα ισχύει για ανθρώπους χωρίς μόρφωση. Ελάχιστους δηλαδή πλέον. Α προπό, αν το μπρέξιτ φούντωσε το ρατσισμό, η ΧΑ πώς φούντωσε χωρίς γκρέξιτ;
Exist 30.6.2016 | 23:36
Τα δημοψηφίσματα, παρά την εγγενή τους διχαστικότητα, δε γεννούν ρατσισμό.

Μερικές φορές όμως, τα αποτελέσματά τους, όπως και αυτά των εκλογών, επιβεβαιώνουν τις πιο αηδιαστικές πεποιθήσεις των ρατσιστών και τους προσφέρουν την άνεση να τις εκφράζουν ελεύθερα (οπως π.χ. η άνοδος της ΧΑ σε εμάς).
φουσκα 1.7.2016 | 00:07
Αιτια δεν ειναι, αλλα ειναι αφορμη σιγουρα.
avatar
peleas 1.7.2016 | 09:03
Αυτό δεν είναι ρατσισμός και φρενίτιδα μίσους ;
Έχετε αφιερώσει ποτέ μισή αράδα εκεί στη lifo για να αναδείξετε το θέμα αυτό ή μήπως το κουκουλώνετε γιατί ακόμα και απλή αναφορά χαρακτηρίζεται ως "ισλαμοφοβία" ;
https://www.youtube.com/watch?v=dN6CHtGGo4g

avatar
ΝΣΦΓ 1.7.2016 | 10:27
Μήπως είναι καιρός να σταματήσουμε να ζούμε υπο το φόβο της "πολιτική ορθότητας" και να δούμε το πρόβλημα όπως έχει;
Λοιπόν, η μετανάστευση στη Βρετανία έχει ξεπεράσει τα όρια του φυσιολογικού. Και ότι ξεπερνάει το όριο, αρχίζει να γίνεται πρόβλημα. Κάθε χρόνο το ΗΒ δέχεται 333,000 μετανάστες, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο το 25% των κατοίκων του δεν έχουν γεννηθεί στη Βρετανία.
Η πολυπολιτισμικότητα είναι όμορφη, αλλά όταν οι μετανάστες κοντεύουν να φτάσουν το ποσοστό των ντόπιων υπάρχει κρίση.
ΔΕΝ λέω να διώξουν τους μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί και είναι ήδη μέλη της κοινωνίας, εννοείτε, αλλά πρέπει οι ροές των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα να μειωθούν.
avatar
Ανώνυμος/η 1.7.2016 | 11:47
Θα δουνε πολλα τα ματια μας ακομη,βρισκομαστε μονο στην αρχη.
Κατι "δουλευει υπογεια" τα τελευταια χρονια παντου στην Ευρωπη. Είναι η αγανακτηση των Πολιτων που κουραστηκαν να ζουνε κατω από τον ζυγο της Πολιτικης Ορθότητας που τους επιβληθηκε. Κανενας δεν τους ρωτησε. Κανενας δεν τους αφουγκραστηκε.
Ολοι οσοι φοβούνται να χαρακτηριστούνε Φασιστες,μαθανε να σωπαινουν. Η υπομονη τους εξαντληθηκε προ πολλου. Καπου θα ξεσπασει ολο αυτό,και σιγουρα με πολύ λαθος τροπο.
Ζουμε σε μια εποχη που απαγορευεται να αναφέρεις την Καταγωγή καποιου. Αυτό από μονο του είναι Φασιστικο. Ο Ιρανος δεν είναι Ιρανος,ειναι Γαλλος.Αν εχεις άλλη γνωμη σε πηρε και σε σηκωσε. Ο Φασισμος σε ολο του το μεγαλειο. Πεταει ο Γαιδαρος? ΒΕΒΑΙΩΣ. Παντοτε Πτηνο ηταν Συντροφοι,πως διεφυγε της προσοχης μας.
Εδώ και χρονια στην Γερμανια υπαρχουν Σχολεια που υπερτερουν αριθμητικα οι Τουρκοι. Το αργοτερο όταν τα Γερμανακια μπερδευουν Τουρκικες λεξεις στην ομιλια τους,και ο πιο προοδευτικος Γερμανος κατι παθαινει.
Φοβάμαι θα δουμε πολύ χειροτερα στα χρονια που ερχονται.
Περαστικα μας.
avatar
Vardaris 1.7.2016 | 12:10
Ειναι απιστευτο για μενα οτι πολλοι απ ο,τι φαινεται δεν εχουν καταλαβει οτι δεν γουσταρουν ολοι οι ανθρωποι την απολυτη πολυπολιτισμικοτητα και την ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ μεταναστευση.

Οταν σε καποια μερη στην Αγγλια πια βλεπεις μονο μπουρκες και εχει γινει αγνωριστος ο τοπος σου, τοτε πολλοι ανθρωποι που δεν θα ειχαν κανενα προβλημα αν υπηρχαν π.χ. 20% μεταναστες, πλεον αντιδρουν. Αυτο δεν σημαινει οτι ειναι ολοι ρατσιστες.

Ειναι πολυ ευκολη λυση, να το ριχνει κανεις στο ρατσισμο. Αλλα πιστευω οτι ειναι λαθος. Γιατι παιζουν και τα νουμερα ρολο. Και για μενα αυτο ειναι το προβλημα, οτι πολυ γρηρορα εχουν ερθει παρα πολλοι ανθρωποι με καμμια δυνατοτητα αφομιωσης απο τις τοπικες κοινωνιες.

Και οσο φωναζετε περι ρατσισμου, πολυ φοβαμαι οτι δεν εχουμε δει τιποτα ακομη και υπευθυνοι για αυτα που θα επακολουθησουν θα ειναι για μενα οι καλοθελητες που πανε να επιβαλλουν σε αλλους την δικη τους κοσμοθεωρια με το ετσι θελω.