Κόσμος

ΒΒC: Η "ύαινα" του Μαλάουι, φορέας του HIV, πληρωνόταν για να βιάζει ανήλικα παιδιά σε τελετές μύησης

Η σύλληψη ενός κυνικού εργάτη του σεξ, φέρνει στο φως ένα βάρβαρο έθιμο

Η "ύαινα" του Μαλάουι είναι απλώς ένας κρίκος σε μια αλυσίδα βάρβαρων εθίμων και παραδόσεων που τοπικές αρχές και ακτιβιστές προσπαθούν να εξαλείψουν

 

Τις απάνθρωπες πρακτικές τελετών μύησης του Μαλάουι έφερε στο φως η σύλληψη ενός άντρα, ο οποίος ήταν θετικός στον ιό του HIV και γνωστός στις πιάτσες των ιεροδούλων με το παρατσούκλι «ύαινα».

 

Το χειρότερο και όπως ο ίδιος ο Eric Aniva αποκάλυψε – και έγινε το επίκεντρο έρευνας του BBC – είναι ότι τον προσελάμβαναν και τον πλήρωναν για να βιάζει μικρά παιδιά, ως μέρος των συγκεκριμένων τελετών.

 

Ο ίδιος μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο – και αφού συνελήφθη κατ’ εντολήν του προέδρου Peter Mutharika – είπε ότι δεν έμπαινε στη διαδικασία να αναφέρει ότι είναι θετικός στη νόσο σε αυτούς που τον προσελάμβαναν. Επίσης, αποκάλυψε ότι μετά τη σύλληψη του αποφάσισε να σταματήσει να παρέχει τις  "υπηρεσίες" του.

 

Για κάποιες φυλές στα νότια του Μαλάουι θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και είναι μέρος της παράδοσης τους, το να αναγκάσουν ένα κορίτσι να έρθει σε σεξουαλική επαφή με έναν άντρα, αμέσως μετά την πρώτη έμμηνο ρήση του.

 

Ωστόσο, και παρά τις αποκαλύψεις, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ομολόγησε τις πράξεις, παρά την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, για το μόνο για το οποίο κατηγορείται είναι για έκθεση της δημόσιας υγείας σε κίνδυνο.

 

Σύμφωνα με τον Ed Butler, τον δημοσιογράφο του BBC που έφερε στο φως τις απάνθρωπες τελετές εξαγνισμού μέσω σεξ, για κάποιες φυλές στα νότια του Μαλάουι θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και είναι μέρος της παράδοσης τους, το να αναγκάσουν ένα κορίτσι να έρθει σε σεξουαλική επαφή με έναν άντρα, αμέσως μετά την πρώτη έμμηνο ρήση του. Τα κορίτσια αυτά συνήθως είναι 12 ετών ή και μικρότερα.

 

 

Όσο για τις «ύαινες», όπως ήταν και το παρατσούκλι του άντρα που συνελήφθη, συνήθως έτσι αποκαλούν, επίσης βάσει παράδοσης, τους άντρες που πληρώνονται για να κάνουν σεξ με χήρες ή με παντρεμένες γυναίκες, που δυσκολεύονται στο να αποκτήσουν παιδί...

 

 

«Πρέπει να προωθήσουμε θετικές πολιτισμικές αξίες και να προάγουμε την υγιή κοινωνικοποίηση των παιδιών μας. Ο πρόεδρος πιστεύει ότι αυτές οι οδυνηρές πρακτικές που παρουσιάζονται ως κουλτούρα και παράδοση δεν μπορούν να είναι αποδεκτές σ’ αυτή τη χώρα», δήλωσε μετά την έκταση που πήρε το γεγονός ο προεδρικός εκπρόσωπος Τύπου, Mgeme Kalilani.

 

Όπως έγινε επίσης γνωστό, η έρευνα που ξεκίνησε με τη σύλληψη του Aniva θα συνεχιστεί σε βάθος, προκειμένου να αποδειχθεί αν έχει μολύνει μικρά παιδιά με τον ιό του HIV και εν συνεχεία να του αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες που του αντιστοιχούν. Αντιστοίχως, έχει διαταχθεί έρευνα για τους γονείς των παιδιών που εμπλέκονται σ’ αυτή την ανατριχιαστική υπόθεση.

 

Ο Aniva με μια ρίζα που τρίβει και προσθέτει σε νερό το οποίο πίνει πριν το σεξ.

 

«Όσοι εμπλέκονται σε αυτού του είδους τις πρακτικές και εκθέτουν τα παιδιά τους σε τέτοιο ανείπωτο κακό θα ερευνηθούν και θα διωχθούν αρμοδίως», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου σχολιάζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο τέτοιων καταστάσεων για την κοινωνία του Μαλάουι.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πέρσι απαγορεύθηκε ο γάμος ανηλίκων – το όριο ήταν στα 15 έτη και ανέβηκε στα 18 – κάτι που επιτεύχθηκε ύστερα από δράσεις ακτιβιστικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων πίστευαν ότι με αυτό το μέτρο θα μπει ένα τέλος σ’ αυτού του είδους τις φρικιαστικές τελετές μύησης. 

7 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 27.7.2016 | 16:12
Δυστυχώς δεν είναι μέρος των παραδόσεων τους. Έτσι το ονομάζουν οι παιδόφιλοι για να βιάζουν ψυχές και σώματα.
avatar
Nayia 27.7.2016 | 23:02
Μάλλον παιδόφιλοι έφτιαξαν τις παραδόσεις για να τους βολεύουν, όπως άντρες μάλλον σκέφτηκαν πρώτοι την κλειτοριδεκτομή ως μέσο ελέγχου των γυναικών. Το θέμα είναι ότι αν καθιερωθεί κάτι σαν παράδοση γίνεται ευρέως αποδεκτό σε μια κοινωνία και δεν είναι κατακριτέο όπως πχ η παιδεραστία στο δυτικό κόσμο. Και έτσι το φαινόμενο συναντάται πολύ συχνότερα. Κατά τη γνώμη μου παράδοση θα έπρεπε να θεωρούνται οι τέχνες, τα τραγούδια, η γλώσσα, γενικά ο πολιτισμός ενός τόπου και όχι βάρβαρα έθιμα που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μερίδας των πολιτών. Μέχρι να φτάσουμε εκεί χρειάζεται εκπαίδευση, παιδεία και αλλαγή τρόπου σκέψης των πολιτών. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, δυστυχώς.
avatar
Η μπλε ώρα 27.7.2016 | 18:14
Ό,τι κ να πει κανείς για αυτά τα κτήνη είναι λίγο....πόση απανθρωπιά, πόσος πόνος για αυτά τα παιδιά....
avatar
Ανώνυμος/η 27.7.2016 | 19:14
Πολυπολιτισμός. Αυτοί οι "άνθρωποι" (?) θα εμπλουτίσουν την κουλτούρα μας, είναι αδέρφια μας, τα σύνορα είναι οχτροί μας!
eraki 27.7.2016 | 20:51
Ότι νά ´ναι...
avatar
nassos 27.7.2016 | 22:27
Αχ
Κρίμα τα παιδάκια!
Δε φτάνει ο βιασμός θα έχουν και το βάσανο για μια ζωή, όσο αυτή διαρκέσει.
moloko_Vellocet 3.9.2016 | 17:01
Αυτόν τον χαρακτηρισμό θα μπορούσαν
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια