Κόσμος

Εικόνες από την κόλαση της Βενεζουέλας

Ο Alvaro Ybarra Zavala, έζησε από κοντά και κατέγραψε το χάος και την κοινωνική κατάρρευση στην χώρα

Ένας performer σε δρόμο του Καράκας, όπου η οικονομική και πολιτική κρίση έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Τα τελευταία 17 χρόνια, που στην εξουσία της χώρας βρίσκεται ο Ούγκο Τσάβες, η χώρα μαστίζεται από υπερπληθωρισμό που οδήγησε σε κρίση, με αποτέλεσμα την έλλειψη φαρμάκων, τις ενεργειακές ελλείψεις (ηλεκτρισμός) καθώς και την κορύφωση της εγκληματικότητας, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των ακροαριστερών guerillas και ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων.

 

Ο Alvaro Ybarra Zavala το θέτει ωμά: «Η Βενεζουέλα έχει γίνει μια επίγεια κόλαση». Ο Ισπανός φωτογράφος που μόλις επέστρεψε από το τελευταίο ταξίδι του στη χώρα της Νοτίου Αμερικής μίλησε στο περιοδικό TIME, εμφανώς επηρεασμένος από το χάος που βίωσε: «Υπάρχει μια ολοκληρωτική κοινωνική κατάρρευση».

 

Η Βενεζουέλα, η χώρα που κάποτε ήταν παράδειγμα προόδου για την ήπειρο, τώρα βιώνει την ελεύθερη πτώση της. «Είναι δύσκολο να βρεθεί φαγητό και δεν υπάρχουν φάρμακα» λέει ο Ybarra Zavala. «Αν χρειαστεί να εγχειριστείς, πρέπει να φέρεις ο ίδιος τα απαραίτητα: τους επιδέσμους, τα γάντια... τα πάντα. Δεν υπάρχουν ούτε αναισθητικά».

 

Ο Ybarra Zavala επισκέφθηκε τη χώρα τον περασμένο μήνα, σε αποστολή από το TIME, με σκοπό να καταγράψει την κατάσταση στη χώρα. Οι φωτογραφίες του απεικονίζουν διαδηλωτές που συχνά εκτοπίζονται βίαια, άδεια ράφια σε έρημα παντοπωλεία και ανθρώπους να περιμένουν σε τεράστιες ουρές –ακόμα και για μέρες– για φυσικό αέριο. «Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στον στρατό, στην αστυνομία, στο σύστημα γενικότερα» λέει ο Zavala.

 

Η κατάρρευση που αναμφισβήτητα οφείλεται στην πολύχρονη παρουσία του Τσάβες στην εξουσία της χώρας φαίνεται τώρα πια μη αναστρέψιμη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Βενεζουέλα είναι σε συνεχή κρίση, χωρίς σημάδια ανάκαμψης. Φοβάμαι πολύ για το πώς θα τελειώσει. Νομίζω πως η χώρα έχει περάσει στο σημείο απ' το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Φοβάμαι πολύ γι' αυτό που θα ακολουθήσει.

 

Η ασφάλεια είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα «... που εναποθέτεις σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της τύχης» λέει ο Zavala. «Το να κυκλοφορείς είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Δεν πρέπει μόνο να είσαι προσεκτικός με την κυβέρνηση αλλά πρέπει να φυλάγεσαι και από τις colectivos (μαχητικές ομάδες) και τις τοπικές πολιτοφυλακές. Περιορίζεσαι χρονικά και δεν έχεις εύκολη δυνατότητα πρόσβασης. Είναι μια διαρκής μάχη. Στην πραγματικότητα», λέει ο φωτογράφος ο οποίος έχει δουλέψει στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην Κολομβία, «η Βενεζουέλα είναι το πιο δύσκολο μέρος απ' όσα έχω δουλέψει».

 

«Η κατάρρευση που αναμφισβήτητα οφείλεται στην πολύχρονη παρουσία του Τσάβες στην εξουσία της χώρας φαίνεται τώρα πια μη αναστρέψιμη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Βενεζουέλα είναι σε συνεχή κρίση, χωρίς σημάδια ανάκαμψης. Φοβάμαι πολύ για το πώς θα τελειώσει. Νομίζω πως η χώρα έχει περάσει στο σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Φοβάμαι πολύ γι' αυτό που θα ακολουθήσει».

 

Αλλά ο Ybarra Zavala δεν τα παρατάει. Ακόμα κι αν κάθε ταξίδι είναι πιο επικίνδυνο από τα προηγούμενα, ο 36χρονος φωτογράφος είναι έτοιμος να επιστρέψει. «Οι αναμνήσεις είναι πολύ σημαντικές» λέει. «Σκέφτομαι πως η Μπολιβαριανή Επανάσταση της Βενεζουέλας είναι μια χαμένη ευκαιρία για τη Λατινική Αμερική, για να αλλάξουν τα πράγματα που ήταν αναγκαίο να αλλάξουν. Είναι λυπηρό να βλέπεις πως μια τόσο γνήσια λαϊκή εντολή απέτυχε τόσο δραματικά. Και δείχνει πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο λαϊκισμός».

 

Διαδηλωτές που εναντιώνονται στην επαναστατική κυβέρνηση του Nικολάς Mαδούρo καταδιώκονται από την αστυνομία. Οι διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση είναι συνεχείς σε όλη τη χώρα. Ιούνιος 2016.

 

Κρατούμενοι σε αστυνομικό τμήμα του ανατολικού Καράκας. Οι κρατούμενοι είναι τόσο πολλοί –και αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός τους λόγω της οικονομικής κρίσης– και ο χώρος εξαιρετικά περιορισμένος.

 

Ένας διαδηλωτής κάθεται μπροστά από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Καράκας. Με τριψήφιο πληθωρισμό, ύφεση και ελλείψεις σε πολλά αγαθά, η Βενεζουέλα βρίσκεται στο χείλος της πολιτικής και οικονομικής κατάρρευσης. Ιούνιος 2016.

 

Μια γυναίκα μπροστά σε αστυνομικό οδόφραγμα, εμφανώς αναστατωμένη, κλαίει γιατί ανησυχεί για την τύχη του αδελφού της. Είναι ένας από τα 600 άτομα που κρατούνται έπειτα από ταραχές στον Εθνικό Αστυνομικό Σταθμό. Ιούνιος 2016.

 

Η μητέρα του Fredy Guerrero, ο οποίος πέθανε μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία της Βενεζουέλας, στην κηδεία του. Χρειάστηκαν επτά ημέρες πριν δοθεί η σορός του 25χρονου στην οικογένειά του. Ιούνιος 2016

 

Η σύζυγος του 25χρονου Fredy Guerrero, για τον οποίο η οικογένειά του ισχυρίζεται πως βασανίστηκε και πέθανε ενώ ήταν υπό αστυνομική κράτηση, θρηνεί πάνω από τον τάφο του. Ιούνιος 2016.

 

Η ανιψιά του Fredy Guerrero στην κηδεία του.

 

Παιδική χαρά στο Καράκας. Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη και κάποτε απολάμβανε το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στη Λατινική Αμερική.

 

Σύλληψη ενός κλέφτη στο Καράκας. Η οικονομική και πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα έχει οδηγήσει στην αύξηση της εγκληματικότητας και των καταχρήσεων της αστυνομίας, Μάιος 2016.

 

Σύλληψη πόρνης στο Καράκας.

 

Μέλη της ειδικής για την πάταξη των απαγωγών ομάδας του αστυνομικού σώματος κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Καράκας

 

Η κρίση στο Καράκας έχει γίνει ακόμη πιο σοβαρή από τον Μάιο, με αυξημένες ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Ιούνιος του 2016.

 

Ένας οικοδόμος και ο γιος του αναζητούν τροφή σε έναν κάδο σκουπιδιών στο Καράκας. Ιούνιος 2016.

 

Ορισμένες αγροτικές κοινότητες της Βενεζουέλας, όπως το Las Veras στο Barquisimeto, έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, με ελλείψεις χειρότερες απ' ό,τι στην πρωτεύουσα. Οικογένειες ζουν με ένα γεύμα την ημέρα. Ιούνιος 2016.

 

Περιμένοντας στην ουρά για να προμηθευτούν φυσικό αέριο, το οποίο είναι απαραίτητο για το μαγείρεμα και το ζεστό νερό. Λόγω των σοβαρών ελλείψεων στη χώρα, οι εντάσεις και η δυσαρέσκεια του πληθυσμού έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα εκδηλώσεις βίας και λεηλασίες σε όλη τη χώρα. Barquisimeto, Βενεζουέλα, Ιούνιος 2016.

 

Κεντρικός διάδρομος του νοσοκομείου Vargas στο Καράκας. Στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας οι ασθενείς χάνουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο τη ζωή τους λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα. Ιούνιος 2016.

 

Δύο ασθενείς στο νοσοκομείο Vargas στο Καράκας. Λόγω των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα οι ασθενείς δεν έχουν την απαιτούμενη φροντίδα.

 

Η Bendiré κοιτάζει έξω από το παράθυρο του διαμερίσματός της στο Καράκας, το οποίο μοιράζεται με έξι οικογένειες. Μετά τις 5 το απόγευμα δεν βγαίνει από το σπίτι της, καθώς φοβάται τις εξάρσεις βίας στη γειτονιά.

 

Οι εικόνες του Ούγκο Τσάβες είναι ακόμα διάσπαρτες στους δρόμους της Βενεζουέλας μαζί με αντι-ιμπεριαλιστικά και επαναστατικά γκράφιτι. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καλλιεργεί τη λατρεία στην προσωπικότητα του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, καθώς βοηθά να κρατηθεί το πνεύμα της επανάστασης ζωντανό.

 

Αφίσες του πολιτικού κρατούμενου Leopoldo Lopez. Η κυβέρνηση του Προέδρου Nικολάς Μαδούρο έχει καταδικαστεί ευρέως για το πώς αντιμετωπίζει την αντιπολίτευση, της οποίας ηγέτης είναι ο Leopoldo Lopez, που εκτίει ποινή 14 ετών.

 

Το άδειο ψυγείο στο σπίτι του Don Jose Luis, στο Barquisimeto, είναι το αποτέλεσμα της σοβαρότατης έλλειψης τροφίμων που μαστίζει τη Βενεζουέλα.

 

Εικόνα από φτωχογειτονιά στο Καράκας.

 

Μια γυναίκα στέκεται μπροστά στα άδεια ράφια ενός μεγάλου σούπερ-μάρκετ στο Καράκας. Η σοβαρή πολιτική κρίση έχει ωθήσει τη χώρα σε βαθιά οικονομική ύφεση. Σεπτέμβριος 2015.

 

Αφίσα του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, Ούγκο Τσάβες, κρέμεται στον τοίχο ενός εμπορικού κέντρου στο Καράκας. Η αντι-ιμπεριαλιστική και επαναστατική προπαγάνδα είναι κάτι συνηθισμένο σε όλη τη χώρα.

 

Ο Πύργος του Δαβίδ στο Καράκας ήταν η μεγαλύτερη -κάθετη- φτωχογειτονιά του κόσμου, έως ότου εκδιώχθηκαν οι κάτοικοί της. Η ανασφάλεια και η βία μαστίζει τη γειτονική περιοχή γύρω από τον πύργο.

 

Η Catia είναι μία από τις πολλές φτωχογειτονιές του Καράκας και παραδοσιακό προπύργιο εγκληματικών συμμοριών, γνωστών ως colectivos. Οι colectivos υποστηρίζονταν από την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες και ιδεολογικά ανήκουν στις ομάδες της αριστερής πτέρυγας που βοήθησε και υποστήριξε την Μπολιβαριανή Επανάσταση του 2009.

 

Η αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη γειτονιά Petare, μία από τις πιο δύσκολες και βίαιες περιοχές στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Μάρτιος 2013.

 

Το νεκρό σώμα ενός πολίτη που σκοτώθηκε από μια colectivo. Σύμφωνα με τους συγγενείς του, ο άντρας σκοτώθηκε γιατί ήταν πολιτικά ενάντιος στον Ούγκο Τσάβες.


Μέλη μιας colectivo στέκονται με τα όπλα τους μπροστά από μια σημαία της Βενεζουέλας. Οι colectivos απέκτησαν πολιτική υπόσταση με την υποστήριξη του Τσάβες και θεωρούν εαυτούς θεματοφύλακες της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

 

39 Σχόλια
12
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ 31.8.2016 | 09:50
Σε πιανει η ψυχη σου απο τις φωτογραφιες και μονο.
avatar
atman 31.8.2016 | 10:26
"Μέλη μιας colectivo στέκονται με τα όπλα τους μπροστά από μια σημαία της Βενεζουέλας. Οι colectivos απέκτησαν πολιτική υπόσταση με την υποστήριξη του Τσάβες και θεωρούν εαυτούς θεματοφύλακες της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Πηγή: www.lifo.gr"
Οι πυρηνες της φωτιας ειναι;

Νταξ. προπαγανδα. Δειτε τους αστεγους στην Αθηνα. Αλλα περα και απο αυτό ... ποσοι ανθρωποι κανουν αιματηρες οικονομιες για να αποκτησουν ενα iPhone 6s.

(το σχολιο μπορει να ληφθει ως ατυχες. Γεγονος ειναι οτι πετυχα συζητηση για το πως οι ευρωπεοι μας εξοντωνουν και δεν μας αφηνουν να ορθοποδησουμε κλπ. ο τυπος ειχε iPhone και δεν εκανε το συνειρμο: τι παραγω εγω και τι εξαγω ωστε να μπορω να εχω κατι που το 90% του υπολοιπου πλυθησμου της γης δεν εχει. Η επειδη το γεγονος εγινε θεσσαλονικη κατι που 100 χιλιομετρα πιο βορεια ουτε το ονειρευονται. Απαντηση: τιποτα, μονο ενα μυαλο παραφουσκωμενο με ψευτικο χρημα και επιδοτησεις 30 χρονια τωρα)
Ashton Heston III 31.8.2016 | 23:39
"τι παραγω εγω και τι εξαγω ωστε να μπορω να εχω κατι που το 90% του υπολοιπου πλυθησμου της γης δεν εχει."

Είναι απόγονος των αρχαίων Ελλήνων, και ενδεχομένως ο παππούς του να πολέμησε στον Γράμμο (όπως ο παππούς του ράπερ του Σύριζα--ο πατέρας του οποίου του κάνει τον σωφέρ με την οικογενειακή μερσεντέ). Αυτά δεν σου φτάνουν;
skeletor 31.8.2016 | 10:47
Ζήτω η Αριστερά.
avatar
Ανώνυμος/η 31.8.2016 | 14:55
Αλλες οι συνθηκες στη Βενεζουελα. Μην το υπεραπλουστευεις.
Ashton Heston III 31.8.2016 | 23:52
Σωστά σου λέει ο Ρούντι, σκέλετορ. Αυτό που συνέβη στην Βενεζουέλα είναι από εκείνες τις εκαιρετικά σπάνιες φορές που οι Αριστεροί λόγω συνθηκών συγκρουστήκανε με τις βεβαιότητές τους, και αλλάξανε θέσεις για να μην αλλάξουν αξίες. Μην το υπεραπλουστεύεις.

http://www.lifo.gr/now/politics/112130
avatar
Lias81 31.8.2016 | 23:59
Είναι τυχεροί που δεν έχουν χειμώνα, αλλιώς ο λιμός θα είχε αποδεκατισεί την αστική τάξη και μικροαστούς, καθώς τα τρόφιμα διανείμονται από τους φρουρούς της επανάστασης. Ακόμη και η Νιγηρία με τεράστια διαφθορά και λιγότερες υποδομές τα καταφέρνει καλυτερα από το αντίπαλο δέος του πετρελαϊκού καρτελ
avatar
Ανώνυμος/η 1.9.2016 | 00:31
Σκελετορ , αυτο το πραγμα που εχετε επιδοθει σε ενα εμμονικο κυνηγι μαγισσων με ταμπελες οπως αριστερα , δεξια , φασισμος (βλεπετε παντου φασιστες για παραδειγμα) ισλαμισμος , δυτικη κουλτουρα κτλ ειναι πια κουραστικο..

Η Βενεζουελα ειναι ιδιαζουςα περιπτωση και οι αιτιες που την εφεραν σε αυτα τα χαλια ειναι πολλες και εξαρτωνται
τοςο απο παραγοντες της διεθνους πολιτικης και οικονομικης σκηνης οσο και απο ισχυρα λομπυ αμερικανικων κυριως συμφεροντων.
Δεν ηταν μονο κακες επιλογες αριστερων κυβερνησεων στη συγκεκριμενη χωρα.
Βεβαιως δεν μπορω να τα αποδειξω ολα αυτα σε ενα σχολιο εδω αλλα με λιγο ψαξιμο απο τη μερια σου , καποια ακρη θα την εβρισκες.

@ ασ'τον χεστον : η ρουντι παρακαλω.
avatar
Lias81 1.9.2016 | 14:06
Και το Ιραν ειναι ιδιάζουσα περίπτωση με χειρότερο κλίμα και μεγάλο πληθυσμό, δεν ακούσαμε για ελλείψεις στο Ιραν , εκτος βέβαια αν λέμε οτι λείπει η Cola και το καλαμποκι της Μονσαντο.
Όπα και η Κούβα είναι ιδιάζουσα περίπτωση , μονο τα chryshler και GMC λείπουν από την Κούβα.
Στην περιοχή με σχεδόν μονιμο ανθρωπιστικο κόνδυνο είναι η Αϊτή. Προφανώς τα νεοφιλεέυθερα γεράκια της ουάσινγκτον θέλουν να επιβληθούν πρώτα στην περήφανη Αϊτή και μετά στοn άξονα του κακού.
Και μια σημείωση ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των βενεζουελανικων προϊόντων είναι οι ΗΠΑ με 26,6%.
ενημερωτικά η κρατική εταιρεία πετρελαίου της βενεζουέλας έχει στην ιδιοκτησία της διυλιστήρια στις ΗΠΑ. Πραγματικά διακρίνω αυτό που θέλεις να αποδείξεις. Είναι η διαφθορά του καθεστώτος και η ανεπάρκεια του κρατισμού.
Citellus citellus 31.8.2016 | 11:08
"Σύμφωνα με τους συγγενείς του, ο άντρας σκοτώθηκε γιατί ήταν πολιτικά ενάντιος στον Ούγκο Τσάβες."

Μακάρι να γινόμασταν Βενεζουέλα, όπως θα έλεγαν και οι σύντροφοι από το Κόμμα...
Citellus citellus 31.8.2016 | 16:00
Κρίνοντας από τις ψήφους θα πρέπει οι Συριζαίοι να επιστρέφουν σιγά-σιγά στη Lifo. Πολύ θετικό το βρίσκω, αλλά ακόμα καλύτερα θα ήταν αν έβρισκαν και τα κότσια να σχολιάσουν, να καταλάβουμε και οι υπόλοιποι πως σκέφτονται.
Ashton Heston III 31.8.2016 | 23:40
Υπάρχουν και οι κοψοχέρηδες "ανένταχτοι αριστεροί", μην τους ξεχνάς αυτούς.
aftos1-0 31.8.2016 | 11:38
Μια από τα ίδια με τις εικόνες του google "pictures from athens of crisis".
Ashton Heston III 31.8.2016 | 23:41
Εμείς είχαμε "δεκάδες χιλιάδες αυτοκτονίες", σύμφωνα με το λεφτ.γρ
avatar
Lias81 1.9.2016 | 00:01
μια ελληνική πόλη χάνονταν κάθε βδομάδα μέχρι της 25/01/2015. Μετά ήρθε η ελπίδα......
Haifischnet 31.8.2016 | 11:47
Από την μια το ασπρόμαυρο των φωτογραφιών.

Από την άλλη ο βαρύς ουρανός στις φωτογραφίες.

Μετά τα θέματα, οι περιγραφές, οι εικόνες.

Σφίχτηκε η καρδιά μου. Κάπως έτσι τα φανταζόμουν. Κάπως έτσι δεν θέλω να φτάσουμε κι εδώ, με τους δώθε-κείθε θαυμαστές των τσαβε-μαδούρο.
Network 31.8.2016 | 11:53
ανφέρει:"Είναι λυπηρό να βλέπεις πως μια τόσο γνήσια λαϊκή εντολή απέτυχε τόσο δραματικά. Και δείχνει πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο λαϊκισμός"

Και οι τελευταίοι θαυμαστές κυβερνούν τον ομφαλό της γής , όπου ο επιούσιος και σοφότερος λαός(!) του πλανήτη επέλεξε για να ανατρέψει τα δεινά που μας προκάλεσαν οι ξένες δυνάμεις της συνομωσίας, ο ΕΝΦΙΑ το ΕΚΑΣ κλπ...
xouftalo 31.8.2016 | 13:32
Ο φωτογράφος θα είναι εγκάθετος του καπιταλισμού, των γερμανοτσολιάδων και της λέσχης Μπίλτενμπεργκ. Είναι γνωστό ότι η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας είναι ο επι γης παράδεισος. Και αν δεν είναι, φταίει η Αμερική που την ζηλεύει. Άλλωστε και εμείς, έτοιμοι είμαστε να κάνουμε τον δικό μας παράδεισο. Έτσι σύντροφοι;
avatar
Ανώνυμος/η 31.8.2016 | 13:47
Η τελευταια φωτογραφια δεν διαφερει και πολυ απο φωτο των τζιχαντιστων .

Το παραδειγμα της Βενεζουελας μας διδαςκει οτι ακραία στοιχεία αναδυονται σε καιρους ισχνων αγελαδων ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ θρησκειών οπως ο μωαμεθανισμος που κατηγορειται συχνα σαν αιτια εξαρσεων βιας.
Haifischnet 31.8.2016 | 13:49
Φωτο #20 - στο βάθος, δίπλα στην μορφή του Τσάβες και πίσω και δεξιά από τον κύριο που φέρνει του Μαραντόνα (!) γράφει: SOLO EN SOCIALISMO SE PUEDEN GARANTIZAR VIVIENDAS DIGNAS PARA EL PUEBLO (μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπή στέγη για τον λαό).
Ύστερα πήγαινε στην φωτο #27 για να δεις τι εννοεί.
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια