Το Αφγανιστάν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για να γεννήσει κάποια γυναίκα. Κάθε μέρα, περισσότερες από 2.900 γυναίκες φέρνουν στον κόσμο μια νέα ζωή.11 από αυτές θα πεθάνουν εξαιτίας επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό.(Φωτογραφία: Najiba Noori)
Κόσμος

H LiFO και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες - ηρωίδες του Αφγανιστάν

Σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για να γεννήσει κάποια γυναίκα, Αφγανές διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για να φέρουν στον κόσμο τα μωρά τους

 

H LiFO με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες-ηρωίδες του Αφγανιστάν, που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για να φέρουν στον κόσμο τα μωρά τους.

 

Το Αφγανιστάν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για να γεννήσει κάποια γυναίκα. Κάθε μέρα, περισσότερες από 2.900 γυναίκες φέρνουν στον κόσμο μια νέα ζωή. Ωστόσο, 11 από αυτές δεν προβλέπεται να τα καταφέρουν με βάση τις στατιστικές: Θα πεθάνουν εξαιτίας επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό.


Κάθε χρόνο 4.300 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές στη γέννα, δηλαδή 396 για κάθε 100.000 τοκετούς. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος δείκτης θνησιμότητας είναι 3 γυναίκες για κάθε 100.000 τοκετούς, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο.


Οι περισσότεροι μητρικοί θάνατοι, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μπορούν να αποφευχθούν. Οι γυναίκες που θα γεννήσουν με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, ιδιαίτερα αν προκύψουν επιπλοκές.

 

(Φωτογραφία: Najiba Noori)


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν τη μεγαλύτερη μαιευτική κλινική της οργάνωσης στο Αφγανιστάν και επιπλέον τρία νοσοκομεία που εξειδικεύονται στη μαιευτική φροντίδα. Το 2016, βοήθησαν 66.499 γυναίκες στο Αφγανιστάν να γεννήσουν με ασφάλεια τα μωρά τους -αριθμός που αντιπροσωπεύει το 25% των τοκετών που πραγματοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε παγκόσμια κλίμακα.


Μέσα από τα τέσσερα αυτά νοσοκομεία, οι ΓχΣ στοχεύουν να μειώσουν τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα των μητέρων και των νεογνών τους, παρέχοντας δωρεάν, υψηλής ποιότητας μητρική υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα νεογνών. Η οργάνωση εστιάζει στα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού, είτε σε εμπόλεμες περιοχές, είτε σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.


«Η γέννα πρέπει να είναι στιγμή χαράς και όχι μία περίοδος θλίψης. Γι' αυτό είμαστε εδώ και αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε», αναφέρει η Σεβερίν Καλουγουάρτς, μαιευτήρας-γυναικολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία έχει εργαστεί σε αποστολή στην περιοχή της Χοστ του Αφγανιστάν, επτά φορές συνολικά.

 

 

Σχεδόν όλες οι μαίες βοηθοί στους τοκετούς, στα προγράμματά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι Αφγανές. Από τότε που άνοιξε το μοναδικό μαιευτήριο στην αγροτική επαρχία της Χοστ το 2012, αρκετές γυναίκες γιατροί έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τοκετών με επιπλοκές. Έχουν εκπαιδευτεί από διεθνές προσωπικό, όπως είναι η Δρ Σεβερίν Καλουγουάρτς, η οποία μιλά στο παραπάνω βίντεο για τις δυνατές γυναίκες του Αφγανιστάν που διεκδικούν καθημερινά το δικαίωμα στη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Με 10 ευρώ, μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε μία γυναίκα να γεννήσει με ασφάλεια, δωρίζοντας ένα κιτ ασφαλούς τοκετού στο msfgifts.gr

Κόσμος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε στις παραλίες και να μπαίνουμε στη θάλασσα αυτή την περίοδο

Κόσμος Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε στις παραλίες και να μπαίνουμε στη θάλασσα αυτή την περίοδο

10.4.2020
15 φωτογραφίες που φέρνουν την άνοιξη στην καραντίνα

Κόσμος 15 φωτογραφίες που φέρνουν την άνοιξη στην καραντίνα

10.4.2020
Μια online κοινότητα καταγράφει καθημερινά τα μικροδράματα που πυροδοτεί η πανδημία του κορωνοϊού

Κόσμος Μια online κοινότητα καταγράφει καθημερινά τα μικροδράματα που πυροδοτεί η πανδημία του κορωνοϊού

9.4.2020
Η Γουχάν είναι και πάλι ελεύθερη

Κόσμος Η Γουχάν είναι και πάλι ελεύθερη

9.4.2020
Εν τω μεταξύ στα Βαλκάνια...

Κόσμος Εν τω μεταξύ στα Βαλκάνια...

8.4.2020
Ανταπόκριση 4 Ελλήνων επιδημιολόγων από το μέτωπο του κορωνοϊού σε Ισπανία, Γαλλία, Ιορδανία και νησιά Φίτζι

Κόσμος Ανταπόκριση 4 Ελλήνων επιδημιολόγων από το μέτωπο του κορωνοϊού σε Ισπανία, Γαλλία, Ιορδανία και νησιά Φίτζι

5.4.2020
Κορωνοϊός: Οι ασυνήθιστοι τρόποι που οι χώρες διαχειρίζονται την καραντίνα

Κόσμος Κορωνοϊός: Οι ασυνήθιστοι τρόποι που οι χώρες διαχειρίζονται την καραντίνα

3.4.2020
Ο κορωνοϊός δίνει στους Ισραηλινούς μία πρόγευση της ζωής των Παλαιστινίων

Κόσμος Ο κορωνοϊός δίνει στους Ισραηλινούς μία πρόγευση της ζωής των Παλαιστινίων

2.4.2020
Οι celebrities στην γκιλοτίνα: Η κουλτούρα της διασημότητας καίγεται μέσα στην καραντίνα

Κόσμος Οι celebrities στην γκιλοτίνα: Η κουλτούρα της διασημότητας καίγεται μέσα στην καραντίνα

1.4.2020
Μια φωτογράφος καταγράφει τη σουρεαλιστική πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Τελ Αβίβ, εν μέσω πανδημίας

Κόσμος Μια φωτογράφος καταγράφει τη σουρεαλιστική πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Τελ Αβίβ, εν μέσω πανδημίας

1.4.2020