Άγαλμα και τελετή λατρείας πριν από λίγες μέρες για τον δολοφόνο του Γκάντι. Δεύτερη από αριστερά διακρίνεται η Pooja Shakun Pandey, ηγέτιδα της ινδουιστικής εθνικιστικής οργάνωσης Hindu Mahasabha. Πριν από έναν χρόνο τέτοιες μέρες έγινε διάσημη όταν προβλήθηκε στην τηλεόραση ένα βίντεο που την έδειχνε να πυροβολεί ένα ομοίωμα του Γκάντι
Κόσμος

«Προδότης» ο Γκάντι και «άγιος» ο δολοφόνος του στη σημερινή Ινδία

Η αναρρίχηση στην εξουσία της κυβέρνησης εθνικιστών Ινδουιστών του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, έχει τροφοδοτήσει τον σεβασμό μεγάλου τμήματος του πληθυσμού στον δολοφόνο του Γκάντι, στη μνήμη του οποίου στήνονται αγάλματα και βωμοί σε όλο το μήκος της χώρας.

Στην πλειοψηφία τους, οι Ινδοί εξακολουθούν να θεωρούν τον Γκάντι ως έναν εκ των πατέρων του έθνους. Η αναρρίχηση στην εξουσία όμως της κυβέρνησης εθνικιστών Ινδουιστών του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, έχει φέρει στην επιφάνεια διάφορες ακραίες θέσεις, καθώς και τον θαυμασμό που τρέφει μέρος του πληθυσμού στον δολοφόνο του Γκάντι, Ναθουράμ Βιναγιακ Γκόντσε.

 

«Ο Γκάντι ήταν ένας προδότης», δηλώνει απερίφραστα η Pooja Shakun Pandey, σημερινή ηγέτιδα της ινδουιστικής εθνικιστικής οργάνωσης Hindu Mahasabha. «Του άξιζε να εκτελεστεί». H Pandey συμμετέχει τακτικά σε τελετές λατρείας υπέρ του δολοφόνου του Μαχάτμα Γκάντι – όπως αυτή που έγινε πριν από λίγες μέρες, στην επέτειο της δολοφονίας του – ενώ πριν από έναν χρόνο τέτοιες μέρες έγινε διάσημη όταν προβλήθηκε στην τηλεόραση ένα βίντεο που την δείχνει να πυροβολεί η ίδια ένα ομοίωμα του Γκάντι (ακολούθησε η προσωρινή σύλληψή της).

 

 

 

Το άγαλμα-βωμός του Γκόντσε που στήθηκε και η τελετή που ακολούθησε στο Μεερούτ, στα βόρεια της χώρας, δεν είναι η μόνη ένδειξη του σεβασμού και της λατρείας που εκδηλώνονται για τον δολοφόνο του Γκάντι στην σημερινή Ινδία.

 

Πάνω από μια ντουζίνα αγάλματα του Γκόντσε έχουν αναγερθεί κατά μήκος της χώρας, ενώ πολλοί Ινδουιστικοί ναοί έχουν αφιερωθεί στη μνήμη του.

 

Πέρσι, η τοπική κυβέρνηση της βόρειας επαρχίας του Ουτάρ Πραντές, πρότεινε την αλλαγή του ονόματος του Μεερούτ σε Πόλη του Γκόντσε.

 

Φωτογραφία του δολοφόνου του Γκάντι Ναθουράμ Βιναγιακ Γκόντσε, μετά την σύλληψή του

 

Σύμφωνα με τον Ραμαχάντρα Γκούα, έναν από τους πιο επιφανείς βιογράφους του Γκάντι, οι οπαδοί του δολοφόνου του Γκάντι, δεν αποτελούν εδώ και καιρό περιθωριακή ομάδα. Αντιθέτως, όπως λέει, οι θέσεις τους είναι πλέον αποδεκτές από ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

 

Τους τελευταίους μήνες, άτομα με διασυνδέσεις σε ακροδεξιές ομάδες, έχουν βανδαλίσει εικόνες και μνημεία του Γκάντι, αναγράφοντας με σπρέι την λέξη «προδότης» στο πέρασμά τους. Τον περασμένο Ιούνιο, άγαλμα του Γκάντι αποκεφαλίστηκε τελετουργικά στην ανατολική Ινδία.

 

Σιωπηλή διαμαρτυρία στη μνήμη του Μαχάτμα Γκάντι στην πρόσφατη επέτειο της δολοφονίας του.

 

Η λατρεία με τη μορφή θρησκευτικής αίρεσης που εξαπλώνεται στην Ινδία γύρω από τον Γκόντσε έχει τις ρίζες της στον στρατευμένο ινδουιστικό εθνικισμό που ενέπνευσε τον ίδιο να δολοφονήσει τον Γκάντι ένα ψυχρό βράδυ του Ιανουαρίου του 1948.

 

Εκείνη τη μέρα, ο Γκάντι περπατούσε ανέμελα στο γρασίδι ενός πάρκου στο Νέο Δελχί, ακουμπώντας νωχελικά στους ώμους δύο νεαρών γυναικών που τον συνόδευαν, όταν μέσα από το πλήθος εμφανίστηκε ο δολοφόνος του, ο οποίος τον χαιρέτησε και του άγγιξε ευλαβικά τα πόδια. Στη συνέχεια, έβγαλε ένα πιστόλι Beretta και πυροβόλησε εξ επαφής τον 78χρονο Ινδό ηγέτη τρεις φορές.

 

Όπως θα δήλωνε μετά, ο Γκόντσε πίστευε ότι ο Γκάντι είχε προδώσει τους Ινδουιστές με την φιλική του στάση προς τους Μουσουλμάνους και επίσης ήταν αυτός που είχε επιτρέψει την απόσχιση του Πακιστάν από την Ινδία το 1947. Την ίδια άποψη μοιράζονται πολλοί εθνικιστές Ινδουιστές σήμερα που αντιμετωπίζουν τον Γκάντι ως προδότη και τον Γκόντσε ως εθνικό ήρωα.

 

Με στοιχεία από τους New York Times

 

Κόσμος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κήποι σε καιρούς πολέμου του Teodor Cerić

Κόσμος Κήποι σε καιρούς πολέμου του Teodor Cerić

28.5.2020
Ο Δρ. Ιωαννίδης έγινε ο ήρωας των συνωμοσιολόγων. Τι έχει όμως να τους πει; Συνέντευξη στον Άρη Δημοκίδη

Κόσμος Ο Δρ. Ιωαννίδης έγινε ο ήρωας των συνωμοσιολόγων. Τι έχει όμως να τους πει; Συνέντευξη στον Άρη Δημοκίδη

27.5.2020
«Η Μέγκαν ήταν πεπεισμένη ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον της»

Κόσμος «Η Μέγκαν ήταν πεπεισμένη ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον της»

26.5.2020
Ακούστε τη φωνή της Helin Bölek που πέθανε στα 28 της

Κόσμος Ακούστε τη φωνή της Helin Bölek που πέθανε στα 28 της

25.5.2020
Ναταλία Μολτσανόβα: Η καλύτερη δύτρια του κόσμου εξαφανίστηκε στην τελευταία της κατάδυση

Κόσμος Ναταλία Μολτσανόβα: Η καλύτερη δύτρια του κόσμου εξαφανίστηκε στην τελευταία της κατάδυση

25.5.2020
Η περίεργη υπόθεση του μέντιουμ που ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του Νταλί

Κόσμος Η περίεργη υπόθεση του μέντιουμ που ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του Νταλί

25.5.2020
Τζοβάνι και Φραντσέσκα, η πρόκληση της αγάπης στα χαρακώματα

Κόσμος Τζοβάνι και Φραντσέσκα, η πρόκληση της αγάπης στα χαρακώματα

24.5.2020
Ποιοι και γιατί πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία;

Κόσμος Ποιοι και γιατί πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία;

23.5.2020
 «Cheers to corona!»: Μυστικά VIP πάρτι από τη Νέα Υόρκη ως το Μιλάνο αψηφούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Κόσμος «Cheers to corona!»: Μυστικά VIP πάρτι από τη Νέα Υόρκη ως το Μιλάνο αψηφούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

20.5.2020
Η Κούβα παγκόσμια πρωταθλήτρια στις βιολογικές καλλιέργειες

Κόσμος Η Κούβα παγκόσμια πρωταθλήτρια στις βιολογικές καλλιέργειες

17.5.2020
1 Σχόλια
avatar
Μαύρος Γάτος 7.2.2020 | 16:08
Δυστυχώς, τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν καλύψει ελάχιστα αυτή τη ραγδαία άνοδο φονταμενταλισμού, σκοταδισμού και θρησκευτικού εθνικισμού σε αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα χώρα.
Ο Μόντι έχει ως πρότυπο τον τρόπο με τον οποίο οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και ονειρεύεται να τον εφαρμόσει στην μειοψηφία των Ινδών μουσουλμάνων.
Επίσης επιδιώκει να μετατρέψει αυτήν την πολυφυλετική και πολυπολιτισμική γιγάντια χώρα σε κράτος όπου όποιος δεν είναι ινδουιστής (δηλαδή είναι μουσουλμάνος, σιχ, χριστιανός, βουδιστής ή άθεος) θα είναι πολίτης β' κατηγορίας.
Η ινδουιστική υστερία φτάνει μάλιστα στο σημείο να χρησιμοποιούνται κρατικά κονδύλια για να χρηματοδοτηθούν "ερευνητικά" προγράμματα προκειμένου να αποδείξουν ότι το κάτουρο και τα κόπρανα της ιερής για τους ινδουιστές αγελάδας έχουν τεράστιες θεραπευτικές ιδιότητας και μπορούν να υποκαταστήσουν τα φάρμακα της δυτικής ιατρικής.
Μέχρι τότε, πολλοί κολλημένοι ινδουιστές κάνουν τακτικά σκατόλουτρα και κατουρόλουτρα ελπίζοντας ότι θα θεραπευτούν από πάσα νόσο (η μαλακία είναι μάλλον ανίατη...)
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια