Το Instagram έχει γεμίσει θεωρίες συνομωσίας σχετικά με το περίεργο αυτό φαινόμενο.
Κόσμος

Γουίλιαμ-Κέιτ εναντίον Χάρι-Μέγκαν: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Instagram

Δύο πριγκηπικά ζεύγη, δύο λογαριασμοί στο Instagram, μία θεωρία συνομωσίας.

Ο λογαριασμός @KensingtonRoyal ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και ήταν μοιρασμένος μεταξύ του Πρίγκηπα Γουίλιαμ, της συζύγου του Κέιτ Μίντλετον και του αδελφού του, Χάρι. Όταν ο Χάρι αρραβωνιάστηκε την Μέγκαν Μαρκλ το 2017, ξεκίνησε να λειτουργεί ως κοινός λογαριασμός των δύο ζευγαριών και έτσι παρέμεινε μέχρι και καιρό μετά τον γάμο του Χάρι και της Μέγκαν την άνοιξη του 2018, όταν έλαβαν και επίσημα τους τίτλους Δούκας και Δούκισσα του Σάσεξ. Μέχρι τις 2 Απριλίου του 2019, όταν εμφανίστηκε ο αποκλειστικός λογαριασμός του νεότερου ζεύγους με την ονομασία @SussexRoyal. Τότε ακριβώς ήταν που τα πράγματα άρχισαν να γίνονται περίεργα σχετικά με τους δύο «ανταγωνιστικούς» πλέον λογαριασμούς στο Instagram.

 

Το λογικό, ύστερα από όλα όσα έχουν συμβεί, θα ήταν να έχει ξεπεράσει κατά πολύ σε δημοτικότητα ο σαφώς πιο «κοσμοπολίτικος» λογαριασμός του Χάρι και της Μέγκαν, τον αντίστοιχο του Γουίλιαμ και της Κέιτ με τις τυπικά ανώδυνες και παραδοσιακά «μοναρχικές» αναρτήσεις.

 

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, όταν προσέλκυσε ένα εκατομμύριο followers σε 5 ώρες και 45 λεπτά, ο νέος «πριγκηπικός» λογαριασμός έμοιαζε προορισμένος να «σβήσει» την απήχηση του προηγούμενου. Ήταν απλά θέμα χρόνου. Δεν συνέβη ποτέ όμως. Μέχρι και σήμερα, οι δύο λογαριασμοί φαίνονται να κινούνται ακριβώς σχεδόν πλάι-πλάι όσον αφορά τη δημοτικότητά τους, σε βαθμό «ύποπτο». Κάθε μέρα, χωρίς εξαίρεση, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα των New York Times, από τις 2 Απριλίου 2019 ως τις 21 Ιανουαρίου 2020 – και ενώ στο μεταξύ είχαν μεσολαβήσει η γέννηση του γιου της Μέγκαν και του Χάρι και η σεισμική «απόσχιση» του ζεύγους από την βασιλική ζωή – το κοινό του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ δεν κατόρθωνε να ξεπεράσει το αντίστοιχο του Γουίλιαμ και της Κέιτ στο Instagram.

 

 

Πρόκειται για σύμπτωση ή για τήρηση της ιεραρχίας με κάποιον τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο; Το Instagram έχει γεμίσει θεωρίες συνομωσίας σχετικά με το περίεργο αυτό φαινόμενο. Το λογικό, ύστερα από όλα όσα έχουν συμβεί, θα ήταν να έχει ξεπεράσει κατά πολύ σε δημοτικότητα ο σαφώς πιο «κοσμοπολίτικος» λογαριασμός του Χάρι και της Μέγκαν, τον αντίστοιχο του Γουίλιαμ και της Κέιτ με τις τυπικά ανώδυνες και παραδοσιακά «μοναρχικές» αναρτήσεις.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχει το CrowdTangle, ένα εργαλείο ανάλυσης των social media, το οποίο ανήκει, όπως και το Instagram, στο Facebook, οι εννιά από τις δέκα πιο δημοφιλείς αναρτήσεις και των δύο λογαριασμών, εμφανίζουν κάποιο συνδυασμό του Χάρι, της Μέγκαν ή/και του γιου τους. Η μοναδική εξαίρεση (στην όγδοη θέση) είναι μια εικόνα των δύο μεγαλύτερων παιδιών του Γουίλιαμ και της Κέιτ την πρώτη μέρα του σχολείου της μικρής Σάρλοτ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Καχυποψία επίσης προκαλεί το γεγονός ότι σε μέρες που δεν υπάρχει ανάρτηση σε κανέναν από τους δύο λογαριασμούς, αυτός του Γουίλιαμ και της Κέιτ εμφανίζει μια ανεξήγητη άνοδο δημοτικότητας.

 

Οι δέκα πιο δημοφιλείς αναρτήσεις και των δύο λογαριασμών:

 


 

 

 

 

Ερωτώμενος σχετικά, ο Βρετανός αναλυτής των social media, Matt Navara, δηλώνει ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν είναι πεπεισμένος ότι κάποιους από τους δύο λογαριασμούς φανερώνει «ύποπτη» δραστηριότητα (ψεύτικους followers δηλαδή), συμπληρώνοντας όμως ότι «δεν θα έβαζε και στοίχημα τη ζωή του».


Αντιθέτως, ο Samuel Woolley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν με ειδικότητα στην έρευνα της πολιτικής προπαγάνδας στα social media, δήλωσε σχετικά στους New York Times ότι παρόλο που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε χειραγώγηση με τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά για την κίνηση των δύο λογαριασμών, το υλικό που προσφέρει το CrowdTangle «σαφώς συνηγορεί υπέρ μια μη αυθεντικής δραστηριότητας».

 

Οι πέντε πιο δημοφιλείς (μη κοινοί) followers καθενός εκ των δύο λογαριασμών

 

Σύμφωνα με άλλους ειδικούς που ερωτήθηκαν σχετικά, πέντε είναι τα πιθανά σενάρια:

 

1. Παρά την κυριαρχία του ζεύγους Χάρι-Μέγκαν στην επικαιρότητα, πολλοί (αληθινοί) άνθρωποι απλώς επέλεξαν να ακολουθούν τον Γουίλιαμ και την Κέιτ.

 

2. Ο λογαριασμός @KensingtonRoyal έχει καλύτερη θέση στη λίστα "Who To Follow" του Instagram που απευθύνεται στους νέους χρήστες.

 

3. Ο λογαριασμός @KensingtonRoyal ενισχύθηκε σημαντικά μέσα από μια συντονισμένη καμπάνια των οπαδών του ζεύγους για να διατηρήσει υψηλά νούμερα (δεν υπάρχει καμία ένδειξη τέτοιας συντονισμένης καμπάνιας).

 

4. Το αρχικό κύμα followers του λογαριασμού @SussexRoyal ενισχύθηκε από «ακόλουθους ρομπότ» (bot followers) και η ανάπτυξη του υποχώρησε στη συνέχεια καθώς δεν αγοράστηκαν καινούρια bots για να αντικαταστήσουν τα προηγούμενα (σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές, μπορεί κανείς να εξασφαλίσει 3.500 σχόλια, 25.000 likes και 5.000 followers αντί του ποσού των 330 δολαρίων περίπου). Αυτό το σενάριο όμως δεν εξηγεί την αντίστοιχη δημοτικότητα του @KensingtonRoyal, εκτός κι αν έκανε ακριβώς το ίδιο.

 

5. Ο λογαριασμός @KensingtonRoyal κέρδιζε διαρκώς followers με την μορφή αγορασμένων bots.

 

Το μυστήριο όμως παραμένει καθώς τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν μπορεί να εξακριβωθεί απολύτως από τη στιγμή που τα περισσότερα εργαλεία εντοπισμού fake followers δεν είναι διαθέσιμα εδώ και δύο χρόνια περίπου, από την άνοιξη του 2018 όταν το Instagram, ενόψει και της κατάθεσης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ενώπιον του Κογκρέσου για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, περιόρισε σημαντικά το επίπεδο user data στο οποίο μπορούσε να έχει πρόσβαση κάποιος εκτός της εταιρείας. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Alex Taub, ιδρυτής και πρώην C.E.O. της εταιρείας ανάλυσης των social media, Social Rank, «το τοπίο αυτή τη στιγμή στα social media μοιάζει με μαύρο κουτί».

 

Με στοιχεία από τους New York Times

Κόσμος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ από τις διαμαρτυρίες στο Λος Άντζελες για το θάνατο του Φλόιντ

Κόσμος Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ από τις διαμαρτυρίες στο Λος Άντζελες για το θάνατο του Φλόιντ

1.6.2020
«Άνετα ρούχα, παπούτσια για τρέξιμο και όχι φωτογραφίες»: Η Teen Vogue προετοιμάζει το νεαρό κοινό της για την διαδήλωση

Κόσμος «Άνετα ρούχα, παπούτσια για τρέξιμο και όχι φωτογραφίες»: Η Teen Vogue προετοιμάζει το νεαρό κοινό της για την διαδήλωση

1.6.2020
Κήποι σε καιρούς πολέμου του Teodor Cerić

Κόσμος Κήποι σε καιρούς πολέμου του Teodor Cerić

28.5.2020
Ο Δρ. Ιωαννίδης έγινε ο ήρωας των συνωμοσιολόγων. Τι έχει όμως να τους πει; Συνέντευξη στον Άρη Δημοκίδη

Κόσμος Ο Δρ. Ιωαννίδης έγινε ο ήρωας των συνωμοσιολόγων. Τι έχει όμως να τους πει; Συνέντευξη στον Άρη Δημοκίδη

27.5.2020
«Η Μέγκαν ήταν πεπεισμένη ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον της»

Κόσμος «Η Μέγκαν ήταν πεπεισμένη ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον της»

26.5.2020
Ακούστε τη φωνή της Helin Bölek που πέθανε στα 28 της

Κόσμος Ακούστε τη φωνή της Helin Bölek που πέθανε στα 28 της

25.5.2020
Ναταλία Μολτσανόβα: Η καλύτερη δύτρια του κόσμου εξαφανίστηκε στην τελευταία της κατάδυση

Κόσμος Ναταλία Μολτσανόβα: Η καλύτερη δύτρια του κόσμου εξαφανίστηκε στην τελευταία της κατάδυση

25.5.2020
Η περίεργη υπόθεση του μέντιουμ που ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του Νταλί

Κόσμος Η περίεργη υπόθεση του μέντιουμ που ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του Νταλί

25.5.2020
Τζοβάνι και Φραντσέσκα, η πρόκληση της αγάπης στα χαρακώματα

Κόσμος Τζοβάνι και Φραντσέσκα, η πρόκληση της αγάπης στα χαρακώματα

24.5.2020
Ποιοι και γιατί πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία;

Κόσμος Ποιοι και γιατί πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία;

23.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια