Κορωνοϊός: Tο 58% των πολιτών θεωρεί ότι λέγονται υπερβολές από τους πολιτικούς βάσει σχεδίου
Κόσμος

Κορωνοϊός: Tο 58% των πολιτών θεωρεί ότι λέγονται υπερβολές από τους πολιτικούς βάσει σχεδίου

Η διεθνής παγκόσμια έρευνα Trust Barometer, εντοπίζει ισχυρότερη εμπιστοσύνη σε γιατρούς και επιστήμονες απ’ ό,τι σε πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Η δυσπιστία των πολιτών προς τους πολιτικούς επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του κορωνοϊού. Μια μεγάλη διεθνής έρευνα που έγινε πρόσφατα σε 10 ισχυρές χώρες δείχνει ότι οι πολίτες προτιμούν πολύ περισσότερο την ενημέρωση από γιατρούς, επιστήμονες και στελέχη οργανισμών υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).


Το 82% εμπιστεύεται τον γιατρό του. Το 63% εμπιστεύεται κάποιον φίλο του. Το 74% των πολιτών θεωρεί ότι ένα μεγάλο μέρος της πληροφόρησης έχει πολλά fake news. Το 58% θεωρεί ότι η κρίση παρουσιάζεται πιο σοβαρά απ' ό,τι είναι λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτό εξηγεί σε αρκετό βαθμό την ανυπακοή στα μέτρα απομόνωσης. Οι 7 στους 10 αναζητούν καθημερινή πληροφόρηση, ενώ το 33% τσεκάρει πολλές φορές μέσα στη μέρα για να δει τι «παίζει».


Το 64% ψάχνει πληροφόρηση σε μεγάλα ή γνωστά μέσα, ενώ μόνο το 38% αρκείται σε αυτό που βρίσκει στα κοινωνικά δίκτυα. Δηλαδή παρατηρούμε ότι ενώ το κοινό προτιμά να ενημερώνεται από ειδικούς, όταν αναζητά επιπλέον έγκυρη ενημέρωση καταφεύγει σε μέσα που γνωρίζει.

 

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε πρωτοβουλίες των εταιρειών είναι η μισή από αυτήν που κερδίζουν οι κινήσεις των κυβερνήσεων κι αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο κορωνοϊός θα είναι η αιτία για να ζητηθεί από το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη σε αρκετά θέματα της δημόσιας ζωής.


Είναι σημαντικό ότι οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται ούτε την κυβέρνηση αν λειτουργεί μόνη της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις, αν πάρουν πρωτοβουλίες χωρίς την ομπρέλα του κράτους. Προτιμούν τον συνδυασμό κυβέρνησης και επιχείρησης, καθώς θεωρούν ότι ούτε η μία ούτε η άλλη μπορεί να τα καταφέρει μόνη της.

 

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε πρωτοβουλίες των εταιρειών είναι η μισή από αυτήν που κερδίζουν οι κινήσεις των κυβερνήσεων κι αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο κορωνοϊός θα είναι η αιτία για να ζητηθεί από το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη σε αρκετά θέματα της δημόσιας ζωής.


Τώρα μάλιστα που το κράτος θα κληθεί να διασώσει αρκετές ιδιωτικές εταιρείες με τα λεφτά των φορολογουμένων, από αεροπορικές μέχρι (ξανά) αυτοκινητοβιομηχανίες, η συζήτηση αυτή θα παραμείνει «καυτή». Παρ' όλα αυτά, τα 10.000 άτομα που έλαβαν μέρος σε αυτή την έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 78% ότι περιμένουν από τις εταιρείες να προστατεύσουν τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες.


Tα πιο σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό είναι: πώς διαδίδεται ο κορωνοϊός, οι τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, πού μπορεί κανείς να κάνει το τεστ, πώς προχωράει το θέμα του εμβολίου, πόσο ασφαλές είναι να ταξιδέψει, τα τελευταία στατιστικά για τον ιό, τι πρέπει να κάνει για να προετοιμαστεί, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία.


Η έρευνα έγινε μέσα Μαρτίου σε 10 χώρες σε δείγμα 10.000 ατόμων από 10 χώρες (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Ν. Αφρική, Βραζιλία). Πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Edelman στο πλαίσιο της μεγάλης παγκόσμιας έρευνας Trust Barometer.

Κόσμος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: Ποια κρίσιμα ζητήματα έχουν μείνει αναπάντητα, 6 μήνες μετά

Κόσμος Κορωνοϊός: Ποια κρίσιμα ζητήματα έχουν μείνει αναπάντητα, 6 μήνες μετά

3.6.2020
Γαλλία: Adama Traoré όπως George Floyd

Κόσμος Γαλλία: Adama Traoré όπως George Floyd

3.6.2020
Η ρατσιστική βία και ο «μνησιπήμων πόνος» του Αισχύλου: Η ομιλία του Ρ. Κένεντι μετά τη δολοφονία του Μ.Λ. Κινγκ γίνεται viral

Κόσμος Η ρατσιστική βία και ο «μνησιπήμων πόνος» του Αισχύλου: Η ομιλία του Ρ. Κένεντι μετά τη δολοφονία του Μ.Λ. Κινγκ γίνεται viral

2.6.2020
Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ από τις διαμαρτυρίες στο Λος Άντζελες για τον θάνατο του Φλόιντ

Κόσμος Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ από τις διαμαρτυρίες στο Λος Άντζελες για τον θάνατο του Φλόιντ

1.6.2020
«Άνετα ρούχα, παπούτσια για τρέξιμο και όχι φωτογραφίες»: Η Teen Vogue προετοιμάζει το νεαρό κοινό της για την διαδήλωση

Κόσμος «Άνετα ρούχα, παπούτσια για τρέξιμο και όχι φωτογραφίες»: Η Teen Vogue προετοιμάζει το νεαρό κοινό της για την διαδήλωση

1.6.2020
Κήποι σε καιρούς πολέμου του Teodor Cerić

Κόσμος Κήποι σε καιρούς πολέμου του Teodor Cerić

28.5.2020
Ο Δρ. Ιωαννίδης έγινε ο ήρωας των συνωμοσιολόγων. Τι έχει όμως να τους πει; Συνέντευξη στον Άρη Δημοκίδη

Κόσμος Ο Δρ. Ιωαννίδης έγινε ο ήρωας των συνωμοσιολόγων. Τι έχει όμως να τους πει; Συνέντευξη στον Άρη Δημοκίδη

27.5.2020
«Η Μέγκαν ήταν πεπεισμένη ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον της»

Κόσμος «Η Μέγκαν ήταν πεπεισμένη ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον της»

26.5.2020
Ακούστε τη φωνή της Helin Bölek που πέθανε στα 28 της

Κόσμος Ακούστε τη φωνή της Helin Bölek που πέθανε στα 28 της

25.5.2020
Ναταλία Μολτσανόβα: Η καλύτερη δύτρια του κόσμου εξαφανίστηκε στην τελευταία της κατάδυση

Κόσμος Ναταλία Μολτσανόβα: Η καλύτερη δύτρια του κόσμου εξαφανίστηκε στην τελευταία της κατάδυση

25.5.2020
7 Σχόλια
WLGFQ 23.3.2020 | 11:33
Ποιος είπε πως το Κράτος θα δώσει χρήμα στις ιδιωτικές εταιρείες;
Αυτό που συζητιέται είναι χρήματα αντί μετοχών όποιας εταιρείας μπει στη διαδικασία χρηματοδότησης αν κι εφόσον πληροί κάποιες προϋποθέσεις και όρους σχετικά με απολύσεις κ.λπ. κ.λπ..
avatar
Harlan 23.3.2020 | 18:45
Είναι υπερβολικά χοντρή η μούφα για να μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο μας.

Αγορά μετοχών χωρίς δικαίωμα αποφάσεων είναι χαρισμένα λεφτά.

Αν το κράτος σκάσει ζεστό χρήμα και πάρει το 50% των μετοχών θα πρέπει το 50% του Διοικητικού Συμβούλιου να είναι υπάλληλοι του κράτους.

Εσύ θα έδινες ποτέ λεφτά για να αγοράσεις μια επιχείρηση στην οποία δεν θα είχες δικαίωμα λόγου;

Η "υπόσχεση" για μη-απολύσεις είναι πολύ μικρό αντίτιμο μπροστά στην εξουσία ενός Δ.Σ.
Και μπορεί να παρακαμφθεί με 1002 τρόπους.

Αντί να χαρίζουμε λεφτά στους ολιγάρχες, υπάρχει μια πολύ καλύτερη, φτηνότερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος:

Ασε την εταιρεία να σκάσει και κάνε την κρατική με μηδενικό αντίτιμο. Αφού θα είναι χρεωκοπημένη, θα κοστίζει μηδέν ευρώ, αντί για τα 4.500 ΔΙΣ που σκοπεύουν να δώσουν τώρα.

Και από την στιγμή που η εταιρεία θα είναι κρατική δεν υπάρχει ούτε θέμα απολύσεων. Με τα 4.500 δις που τώρα θα μπουν στις τσέπες των ολιγαρχών, μπορείς να πληρώνεις 7 γενιές δημόσιων υπάλληλων.
WLGFQ 23.3.2020 | 23:10
Δεν διαφωνώ ούτε στο ελάχιστο, παρά τα όσα προβλήματα δημιουργεί η πρότασή σας και ίσως τα νούμερα να μην είναι παντελώς ακριβή. ΞΑΝΑ: Συμφωνώ!!

Πείτε μου ειλικρινά: Το κόβετε για σενάριο που να παίζει στα σοβαρά;
avatar
Harlan 24.3.2020 | 08:38
@WLGFQ, οι προβλέψεις είναι δύσκολες, ιδίως όταν αφορούν το μέλλον ;-)

Η δική μου πρόβλεψη είναι πως όχι. Ακόμα και σε κατάσταση πλήρους διάλυσης των πάντων, οι κυβερνήσεις και οι ολιγάρχες θα αντιδράσουν όπως ο απλός άνθρωπος που στοκάρει κωλόχαρτο: Θα προσπαθήσουν να σώσουν το τομάρι τους πρώτα.

Συμφωνώ και εγώ μαζί σας, ότι η πρόταση μου έχει πολλά κενά, πολλά προβλήματα. Μακάρι να μπορούσα σαν μονάδα να δώσω ολοκληρωμένες (και σωστές) λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα. Εννοείται ότι δεν μπορώ. Μαζί όμως μπορούμε.

Το υπόβαθρο όλων των σχολίων μου εδώ και χρόνια είναι αυτό: Να μην παίρνουμε σαν δεδομένο τις έτοιμες λύσεις που μας σερβίρουν και με όσο το δυνατόν πιο καθαρή ματιά να δίνουμε - από κοινού - λύσεις στα προβλήματα μας.

Οσο πιο λίγοι προτείνουν μια λύση, τόσο λιγότερο την εμπιστεύομαι.

Από την άλλη μεριά, προκειμένου να δώσουν οι πολλοί τις λύσεις, χρειαζόμαστε Παιδεία, σωστά ΜΜΕ και ανεξάρτητη Επιστήμη (η Επιστήμη είναι σήμερα κατά 99% εξαρτημένη από τις εταιρείες).

Το ξέρω ότι είναι δύσκολο. Αλλά μέχρι τώρα δεν ξέρω κάτι καλύτερο. Να είστε καλά.

Υ.Γ. Το νόημα του προηγούμενου σχολίου μου δεν ήταν να δώσω έτοιμες λύσεις.
Αλλά να επισημάνω ότι αυτό που φαίνεται σαν αυτονόητο (το να δώσουμε 4.5 τρις σε ολιγάρχες) είναι στην πραγματικότητα από αναποτελεσματικό έως καταστροφικό.
avatar
Μαύρος Γάτος 24.3.2020 | 16:44
Η κρατικοποίηση είναι η μεγαλύτερη δυνατή αμαρτία για την νέα παγκόσμια θρησκεία μας, τον νεοφιλελευθερισμό.
Σε βλέπω να αφορίζεσαι πάραυτα.
avatar
Μαύρος Γάτος 24.3.2020 | 16:46
Πόσο μάλλον που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με προεξάρχουσα την Γαλλία, η μεταπολεμική ανοικοδόμηση στηρίχθηκε σε κρατικοποιημένες επιχειρήσεις
avatar
o12gdlq9bulv 24.3.2020 | 00:15
Ειμαι πλεον βεβαιος... ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια