Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε στις παραλίες και να μπαίνουμε στη θάλασσα αυτή την περίοδο
Κόσμος

Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε στις παραλίες και να μπαίνουμε στη θάλασσα αυτή την περίοδο

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, θα μπορούσε να εισέλθει στα παράκτια ύδατα και να μεταφερθεί ξανά στον αέρα κατά μήκος των ακτών

Η Kim Prather, μια κορυφαία χημικός με εξειδίκευση στην χημεία της ατμόσφαιρας, στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Scripps του Λος Άντζελες, θέλει να βάλει τη φωνή σε κάθε surfer, δρομέα και ποδηλάτη που συναντά κατά μήκος της ακτής του Σαν Ντιέγκο.

 

«Δεν θα έμπαινα μέσα στο νερό ούτε αν μου χαρίζατε ένα εκατομμύριο δολάρια» λέει. Η παραλία, κατά την εκτίμησή της, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να βρίσκεται κανείς αυτές τις μέρες.

 

Μερικοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της Prather, πιστεύουν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, θα μπορούσε να εισέλθει στα παράκτια ύδατα και να μεταφερθεί ξανά στον αέρα κατά μήκος των ακτών. Πιο συγκεκριμένα η ίδια η Prather ανησυχεί ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να εισέλθει στον ωκεανό από διαρροές και εκροές λυμάτων και στη συνέχεια να επανέλθει στην ατμόσφαιρα.


Στην έρευνα της, η Prather έχει διαπιστώσει ότι ο ωκεανός αναδεύει όλα τα είδη παθογόνων σωματιδίων και κάθε φορά που ο ωκεανός «φταρνίζεται» με ένα μεγάλο κύμα, ψεκάζει αυτά τα σωματίδια στον αέρα. Πιστεύει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι αρκετά ελαφρύς ώστε να επιπλέει στον αέρα πολύ πιο μακριά από όσο νομίζουμε. Ο κανόνας της σωματικής απόστασης των δύο μέτρων, δηλώνει, δεν ισχύει για τις παραλίες, όπου οι παράκτιοι άνεμοι μπορούν να είναι αρκετά ισχυροί και να εκτοξεύουν τα ιικά σωματίδια.

 

«Δεν πρόκειται να πεθάνετε αν χάσετε λίγες μέρες από το κολύμπι σας αλλά θα μπορούσατε να πεθάνετε αν βρεθείτε μια μέρα με αέρα κοντά στην ακτή» λέει η Prather. «Δεν μπορείτε να δείτε τον ιό, δεν μπορείτε να τον μυρίσετε ... Είναι πραγματικά ένας σιωπηλός δολοφόνος».


Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν αυτή τη στιγμή να μάθουν τα βασικά χαρακτηριστικά του ιού και μέχρι στιγμής ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ούτε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. ούτε οι τοπικοί οργανισμοί υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με «ψεκασμό» από τον ωκεανό ή ένα παράκτιο αεράκι. Εντούτοις, έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να εξαπλωθεί με σταγονίδια από τα φτέρνισμα και το βήχα και ερχόμενοι σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

 

Και αν και ο ιός εντοπίστηκε σε λύματα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν κατά πόσο παραμένει μολυσματικός και αν επιζεί στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

 

Με στοιχεία από Los Angeles Times. To δημοσίευμα εδώ

 

 

Κόσμος
6 Σχόλια
avatar
Ops guy 10.4.2020 | 12:59
Εχει αρχίσει να κουράζει η ιστορία με κάθε άνθρωπο που διαθέτει μια έδρα με σχέση την υγεία να βγαίνει απευθείας στα μέσα να διασπείρει μια πληροφορία για λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας.
Πρόχειρη ανάλυση αλλά αντίστοιχη της σοβαρότητας της ανάλυσης της καθηγήτριας: σε τι πυκνότητα είναι ο ιός στη θάλασσα, πόσο επιβιώνει στο θαλάσσιο περιβάλλον πόσο νερό πρέπει να πέσει στο κεφάλι για να μπει σε επαρκή ποσότητα μέσω της αναπνευστικής οδού..
avatar
moli8 10.4.2020 | 14:31
Δηλαδή πόσο ιικό φορτίο θα διαχυθεί στους ωκεανούς και πόσο από αυτό θα καταλήξει στον αέρα και πόσο από αυτό θα εισπνεύσουν κάποιοι ώστε να κολλήσουν τον ιό ; Και πόσο επικίνδυνο είναι όλο αυτό το σενάριο σε σχέση με το άλλο σενάριο όλων αυτών των επιβλαβών ουσιών (βλ πχ βαρέα μεταλλα, χλωριο, φυτοφαρμακα κλπ) που καταλήγουν επί δεκαετίες σε υπόγεια ύδατα, ποτάμια, λίμνες , θάλασσες κλπ.;
Randy Marsh 10.4.2020 | 15:13
Η Kim Prather, μια κορυφαία χημικός με εξειδίκευση στην χημεία της ατμόσφαιρας λέει «Δεν θα έμπαινα μέσα στο νερό ούτε αν μου χαρίζατε ένα εκατομμύριο δολάρια»

Με τα μισά θα έμπαινα Σκαραμαγκά.
avatar
Μαύρος Γάτος 10.4.2020 | 16:29
Οταν μια απαγόρευση συνοδεύεται από μια τεκμηρίωση, τότε καθίσταται αυτόματα λογική.
Οταν πριν από κάμποσες ημέρες απαγορεύτηκε το κολύμπι και το να ξανοίγεται κάποιος, μόνος μέσα στη βάρκα του στα ανοιχτά, όλος ο κόσμος ερμήνευσε αυτήν την απαγόρευση ως δείγμα ηλιθιότητας ή περιττού αυταρχισμού, με αποτέλεσμα να κλονιστεί λιγότερο ή περισσότερο η αξιοπιστία αυτών που επέβαλαν αυτήν την απαγόρευση. Αν αυτή η απαγόρευση είχε συνοδευτεί με τις αντίστοιχες εξηγήσεις, θα φαινόταν απλώς αυτονόητη σε όλους.
Η έγκαιρη και σοβαρή ενημέρωση δεν είναι ποτέ πολυτέλεια.
Katerinaa 10.4.2020 | 18:21
Ρε παιδιά έχω μια απορία ίσως και αφελή. Αυτοί οι επιστήμονες κλεισμένοι μέσα στα εργαστήρια τόσους μήνες μελετάνε, μελετάνε και μελετάνε τον ιό... και συμπεράσματα δεν μπορούν να βγάλουν για τίποτα. Υποτίθεται ότι εδώ και τόσα χρόνια κατασκευάζουν ιούς σε εργαστήρια με σκοπό να μελετήσουν την συμπεριφορά τους για να αποτρέψουν ενδεχόμενες πανδημίες, αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Τι στο καλό μελετάνε τόσα χρόνια λοιπόν και ποιο το νόημα να κατασκευάζουν ιούς;
Citellus citellus 13.4.2020 | 21:58
Δεν είναι όλοι οι ιοί οι ίδιοι, υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη και εκατοντάδες σημαντικές ερωτήσεις για κάθε στέλεχος.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια