Η Γαλλία δέχεται επίθεση. Φωτ.: EPA/ERIC GAILLARD / POOL
Νικόλας Σεβαστάκης

Η μάχη με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό και η Γαλλία

Δεν είναι απλά οι τρομοκρατικές πράξεις και η βαρβαρότητά τους. Εδώ παίζεται κάτι πιο βαθύ, η δημόσια και η συλλογική ζωή που πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τον «φόβο του βίαιου θανάτου», αλλά και από τη βία της λογοκρισίας, της ανελευθερίας, της υποταγής σε ήθη και πρακτικές που αρνούνται ουσιαστικά το Σύνταγμα.ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ονόματι Μπραχίμ, πιθανόν από την Τυνησία, με τα ως τώρα στοιχεία να δείχνουν προέλευση από τη Λαμπεντούζα: ο άνθρωπος που έσφαξε σήμερα τρεις μέσα στη Νότρ Νταμ της Νίκαιας, πόλη που έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά από την ισλαμική τρομοκρατία.

 

To περιστατικό έλαβε χώρα μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμυέλ Πατύ από έναν δεκαοχτάχρονο Τσετσένο και σε ένα κλίμα όπου ο Ερντογάν πάει να διεκδικήσει τον «θυμό των Μουσουλμάνων» και ο Μακρόν και η Γαλλία γίνονται αντικείμενο μίσους από οργανωμένες δυνάμεις, πολιτικούς μουσουλμανικών χωρών και εξαγριωμένους διαδηλωτές.


Τα γεγονότα τρέχουν αλλά το κάδρο της σύγκρουσης είναι σαφές. Είναι φανερό πως η Γαλλία ως χώρα με τις πιο προωθημένες ιδέες γύρω από το κοσμικό κράτος και τις ελευθερίες της κριτικής, είναι αντιπαθής στις δυνάμεις του πολιτικού Ισλάμ.

 

Δεν είναι απλά οι τρομοκρατικές πράξεις και η βαρβαρότητά τους. Εδώ παίζεται κάτι πιο βαθύ, η δημόσια και η συλλογική ζωή που πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τον «φόβο του βίαιου θανάτου», αλλά και από τη βία της λογοκρισίας, της ανελευθερίας, της υποταγής σε ήθη και πρακτικές που αρνούνται ουσιαστικά το Σύνταγμα.

 

Υπάρχει ένας κίνδυνος αυτές τις ώρες. Να εμφανιστεί όλο αυτό ως ένας πόλεμος χριστιανικής Δύσης και μουσουλμανικού κόσμου. Ενώ είναι αντιπαράθεση με έναν νέο φασισμό (παρά το ότι χρησιμοποιώ τον όρο μεταφορικά), με μια κουλτούρα του θανάτου και της ανελευθερίας, να ερμηνευτεί με τους φτηνούς δημαγωγικούς όρους κάθε ακροδεξιάς.


Αυτό το ριζοσπαστικό Ισλάμ δεν έχει σχέση με τα αιτήματα αυτοδιάθεσης και καλύτερης ζωής που συγκινούσαν τους ανθρώπους στις αραβικές χώρες και στον άλλοτε ονομασμένο «τρίτο κόσμο». Είναι μια απάνθρωπη, ολοκληρωτική ερμηνεία θρησκευτικών κειμένων αλλά και ένα εργαλείο «ισχύος» και πολιτικής πίεσης για διαφόρους κύκλους. Είναι πια και ένα όπλο που το χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς οι Ερντογάν και οι όμοιοί τους.


Η Γαλλία δέχεται επίθεση. Και δεν είναι οι αποκεφαλιστές και οι μαχαιροβγάλτες αθώων ανθρώπων που θα μάθουν στον κόσμο τον σεβασμό στον απλό μουσουλμάνο ή τα κρίματα των Ευρωπαίων και των «δυτικών». Αντίθετα, οι Μπραχίμ και οι εντολοδότες τους, άμεσοι ή έμμεσοι, υπερασπίζονται τον αρχαϊκό φόβο, την άρνηση των γυναικείων δικαιωμάτων, την επάνοδο της πιο σκληρής ιεραρχικής και απολυταρχικής συνθήκης.


Υπάρχει ένας κίνδυνος αυτές τις ώρες. Να εμφανιστεί όλο αυτό ως ένας πόλεμος χριστιανικής Δύσης και μουσουλμανικού κόσμου. Ενώ είναι αντιπαράθεση με έναν νέο φασισμό (παρά το ότι χρησιμοποιώ τον όρο μεταφορικά), με μια κουλτούρα του θανάτου και της ανελευθερίας, να ερμηνευτεί με τους φτηνούς δημαγωγικούς όρους κάθε ακροδεξιάς.

 

Το ρίσκο υπάρχει, όμως μια δημοκρατία, με όλες της τις αδυναμίες, δεν μπορεί να υποκύψει ούτε να δείξει πελαγωμένη και ανερμάτιστη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι φιλόξενη και αλληλέγγυα. Δεν μπορεί όμως να είναι τυφλή ή να μην παίρνει τα μέτρα της για να υπερασπιστεί τις ελευθερίες της. Αυτό κρίνεται σε τέτοιες στιγμές και εδώ θα δοκιμαστούν ηγεσίες, διανοούμενοι και μαζί τους η στάση των πολιτών που παρακολουθούν και συμμετέχουν με τις δικές τους αγωνίες.

Κόσμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμείς και οι Γάλλοι

ΑπόψειςΕμείς και οι Γάλλοι

30.10.2020
Η αποτρόπαιη «κουλτούρα» του αποκεφαλισμού: Τι κρύβεται πίσω από την αναβίωσή της

ΔιεθνήΗ αποτρόπαιη «κουλτούρα» του αποκεφαλισμού: Τι κρύβεται πίσω από την αναβίωσή της

29.10.2020
Επίθεση στη Νίκαια: Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία - 25χρονος ο δράστης

ΔιεθνήΕπίθεση στη Νίκαια: Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία - 25χρονος ο δράστης

29.10.2020
Γαλλία: Δεύτερη επίθεση με μαχαίρι μέσα σε λίγες ώρες, στη Αβινιόν - Ένοπλος φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ»

ΔιεθνήΓαλλία: Δεύτερη επίθεση με μαχαίρι μέσα σε λίγες ώρες, στη Αβινιόν - Ένοπλος φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ»

29.10.2020
Επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας: Ο δράστης αποκεφάλισε μία γυναίκα, δολοφόνησε άλλους δύο [ΒΙΝΤΕΟ]

ΔιεθνήΕπίθεση στη Νίκαια Γαλλίας: Ο δράστης αποκεφάλισε μία γυναίκα, δολοφόνησε άλλους δύο [ΒΙΝΤΕΟ]

29.10.2020
Σκίτσα του Μωάμεθ: O ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για «αμοιβαίο σεβασμό»

ΔιεθνήΣκίτσα του Μωάμεθ: O ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για «αμοιβαίο σεβασμό»

29.10.2020
Διάγγελμα Μακρόν: Lockdown στη Γαλλία από την Παρασκευή

ΔιεθνήΔιάγγελμα Μακρόν: Lockdown στη Γαλλία από την Παρασκευή

28.10.2020
Ερντογάν: Ανήθικο το Charlie Hebdo - Η Δύση θέλει να επανεκκινήσει τις Σταυροφορίες

ΔιεθνήΕρντογάν: Ανήθικο το Charlie Hebdo - Η Δύση θέλει να επανεκκινήσει τις Σταυροφορίες

28.10.2020
Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει τα σκίτσα που προσβάλλουν τον Μωάμεθ

ΔιεθνήΗ Σαουδική Αραβία καταδικάζει τα σκίτσα που προσβάλλουν τον Μωάμεθ

27.10.2020
Ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων: «Δύσκολο να ζεις τον ισλαμικό τρόπο ζωής στη Δύση»

ΔιεθνήΟ Ερντογάν καλεί τους Τούρκους σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων: «Δύσκολο να ζεις τον ισλαμικό τρόπο ζωής στη Δύση»

26.10.2020
Ερντογάν: Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ

ΔιεθνήΕρντογάν: Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ

24.10.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια