Αναφορά σχολίου
"Μια παλιά καραβάνα της πολιτικής μου έλεγε πρόσφατα πως η μεγάλη τύχη του δεν θα είναι να ολοκληρώσει το έργο του. Αλλά να αποχωρήσει την κατάλληλη στιγμή".


Η συγκεκριμένη καραβάνα προεξοφλεί την πλήρη κατάρρευση της Ελλάδας, φαντάζομαι στο προσεχές διάστημα (λόγω διατύπωσης).

Την είσοδό μας στο πρόγραμμα στήριξης την ακολούθησαν μερικές χιλιάδες τέτοιες προβλέψεις, ακόμα και από μεγάλους οικονομολόγους. Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, ούτε την επόμενη, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, θα βγούμε από το ευρώ, θα γυρίσουμε στη δραχμή, μπλα μπλα μπλα.


Προσφάτως, διεθνώς καταξιωμένοι οικονομολόγοι παραδέχτηκαν ότι οι προβλέψεις τους για κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και άτακτης χρεοκοπίας έπεσαν έξω και πως η Ελλάδα παρουσιάζει θεαματική βελτίωση στα δημοσιονομικά της μεγέθη που πιθανότατα θα τις επιτρέψουν να ανακάμψει στο εγγύς μέλλον.


Αυτό συνέβη γιατί η τωρινή κυβέρνηση έκανε κάποιο έργο. Μπορεί να μην συμφωνώ με πολλά στοιχεία της πολιτικής της ή ακόμα περισσότερο να έχω βαθύτατες ιδεολογικές αποστάσεις από αυτό που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν αναιρεί τη σημαντικότητα της επιτυχίας της κυβέρνησης σε κάποιους τομείς.


Η κατάρρευση δεν μπορεί να θεωρείται ένα χρονικά αναπόφευκτο γεγονός. Κάτι τέτοιο ακυρώνει ανθρώπους και πολιτικές. Δεν υπάρχει μοιρολατρία ούτε στην πολιτική ούτε στην οικονομία. Η προσέγγιση αυτή είναι τουλάχιστον καφενειακή. Ελπίζω να συμφωνείτε.


Αν έρθει μία άλλη κυβέρνηση που εφαρμόσει άλλες πολιτικές, που πάρει άλλες αποφάσεις, που αποτύχει σε σειρά μέτρων, είναι δυνατόν αυτό να θεωρηθεί αποτυχία του Σαμαρά ή της σημερινής κυβέρνησης;

Αν δηλαδή η επόμενη κυβέρνηση επιτύχει, αυτό θα θεωρείται αντίστοιχα μία αναπόφευκτη ιστορική συνέχεια της σημερινής διακυβέρνησης;


Αν είναι έτσι ακυρώνουμε όχι μόνο την ουσία της πολιτικής αλλά ακόμα περισσότερο κάθε ιδεολογική και φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ