Αναφορά σχολίου
Φίλε και γνωστέ μου Νίκο, θα συμφωνήσω μαζί σου στα περισσότερα, μερικές παρατηρήσεις μόνο θα μου επιτρέψεις.
Δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ σε σχέση με τους οπαδούς των υπόλοιπων ομάδων. Δεν πιστεύω ότι αγαπούν περισσότερο, ή νοιάζονται περισσότερο από ότι για παράδειγμα οι οπαδοί της ΑΕΚ ή του ΠΑΟ.
Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης του ΠΑΟΚ είναι ότι αυτή η ομάδα έχει στερηθεί (αδίκως) πολλούς τίτλους, έχει χάσει πολλά κύπελλα για το λόγο ότι οι τελικοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία γίνονταν στην Αθήνα και ως εκ τούτου οι οπαδοί έχουν ένα συσσωρευμένο αίσθημα αδικίας και καταπίεσης.
Έχει να ανταγωνιστεί την ασύμμετρη οικονομική δύναμη του λεκανοπεδίου και του αθηνοκεντρικού κράτους, με τις 6-10 ομάδες στη λίγκα ανά σεζόν. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι έχει τύχει χρονιά όπου η ΑΕΚ βγήκε μόνο 4 φορές εκτός Αττικοβοιωτίας και ο ΠΑΟΚ έως και 15 εκτός Θεσσαλονίκης.
Ή τη συγκέντρωση όλων των φορέων, ΕΠΟ, ΚΕΔ, δικαστήρια στην Αθήνα. Σε λίγο και το VAR θα στηθεί κάπου εκεί, πιθανότατα σε κάποιο χώρο κάτω από τις κερκίδες του ΚαραΪσκάκη.
Αυτά από μόνα τους, συνιστούν μια αλλοιωμένη λίγκα, που έχει επιτρέψει από το 1959 μέχρι σήμερα μόνο 3 φορές να καταλήξει το πρωτάθλημα βορειότερα τη Λιβαδειάς.
Δεν νομίζω ότι έχει αυτό το συναίσθημα καμία άλλη ομάδα μικρή η μεγάλη, για το λόγο ότι οι περισσότερες έχουν πάρει πολύ περισσότερα τρόπαια από αυτά που τους άξιζαν, επομένως και οι οπαδοί τους είναι χορτάτοι.
Ως συνέπεια αυτού κανείς άλλος δεν έχει τιμωρηθεί (και πληρώσει) τόσο πολύ με αγωνιστικές κεκλεισμένων, με χρηματικές ποινές, με απειλές υποβιβασμού, με αφαιρέσεις βαθμών όσο ο ΠΑΟΚ ή με διακοπές πρωταθλήματος (αποκλειστικότητα του ΠΑΟΚ).
Ίσως αισθάνονται όλοι εξιλεωμένοι, όταν βλέπουν μόνο μια ομάδα και τον πρόεδρό της να πληρώνουν τις αμαρτίες όλων.
Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε άλλη ομάδα, π.χ. ο Ολυμπιακός και οι οπαδοί του θα είχαν διαφορετική συμπεριφορά εάν είχε για παράδειγμα να πάρει τίτλο για 30 χρόνια, ή ακόμη χειρότερα, εάν της είχαν κλέψει τίτλους με διαιτησίες και εξωαγωνιστικές αποφάσεις. Δεν είναι άλλωστε και πολύ μακρινά τα πέτρινα χρόνια, με τις τιμωρίες, τις φυλακίσεις, τις κρατικές χορηγίες (Τράπεζα Κρήτης) και τα γνωστά ευτράπελα που εξευτέλιζαν και εξευτελίζουν ακόμη και σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Επίσης μια παράλειψη που έκανες.
Δεν ανέφερες ότι οι ΠΑΟΚτσήδες εδώ και πολλά χρόνια, όντας μάρτυρες μαι κατάστασης που διαιωνίζεται από τις εποχές Νταϊφά και Γουλανδρή μέχρι σήμερα επί Μαρινάκη, έχουν πάψει να ασχολούνται με τους αμφισβητούμενους από όλους τίτλους και κοιτούν μονάχα την ομάδα τους και το ποδόσφαιρο που παίζει και το οποίο αντικειμενικά για άλλη μια χρονιά είναι το καλύτερο στην Ελλάδα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ