Αναφορά σχολίου
Αχ πέστα, Συννεφιά! Είμαι περίπου στην ίδια θέση με τη γράφουσα, έκανα θεωρητικές σπουδές στην Ελλάδα και λόγω κρίσης ήρθα Γερμανία, και η πρώτη μου δουλειά ήταν σερβιτοριλίκι (μετά από διάφορους κύκλους αυτό κάνω και τώρα). Έχω να πω ότι οι γονείς μου αν και στεναχωριούνται που μετά τόσα χρόνια σπουδών κάνω αυτή τη δουλειά, είναι περήφανοι για μένα. Διότι ξέρουν πόσο καλομαθημένη ήμουν, δεν είχα δουλέψει σχεδόν καθόλου πριν έρθω εδώ, ήμουν πάντα με τις ανέσεις μου και ξαφνικά προσγειώθηκα ανώμαλα σε μια σκληρή πραγματικότητα. Πήγα να κάνω μια δύσκολη σωματικά δουλειά, σε ένα δύσκολο πόστο κι αντί να τα παρατήσω (όπως με συμβούλευε ο τότε φίλος μου -ένας "Γιώργος"), το έβαλα πείσμα, βελτίωσα τη γλώσσα, άλλαξα πόστα, πήρα αύξηση και τουλάχιστον έγινα οικονομικά ανεξάρτητη. Οι γονείς μου χαίρονται που δεν τους βγήκα τεμπέλα και φυγόπονη, που δεν τα παράτησα να γυρίσω στο πατρικό μου και να κλαίγομαι για τη μαύρη μου τη μοίρα.
Όσο για την κοπέλα: όπως σου γράφουν όλοι, μάθε τη γλώσσα. Ακόμη κι αν έχεις ελάχιστο χρόνο, προσπάθησε να γραφτείς σε κάποιο μάθημα. Ακόμη καλύτερα, άσε τους Γιώργους και τους Κώστηδες και προσπάθησε να πιάσεις φιλίες με Γερμανούς.
Επίσης, υπάρχουν οργανισμοί που σε βοηθούν στην αναζήτηση εργασίας, και θα σε συμβούλευα να πας ΑΜΕΣΑ. Δεν ξέρω σε ποιο κρατίδιο είσαι, εγώ είμαι στην NRW και πήγα σε έναν μάνατζερ στην TERTIA (αυτός ο φορέας συνεργάζεται με την Arbeitsagentur, έτσι κατέληξα εκεί). Οι μάνατζερ ξέρουν την αγορά εργασίας, μπορούν να σου προτείνουν τομείς όπου μπορείς να εργαστείς με τα προσόντα σου ή όπου μπορείς να κάνεις κάποιο Ausbildung. Επίσης, θα σου προτείνουν τον σωστό τρόπο να κάνεις αιτήσεις ή πώς να στήσεις σωστά το βιογραφικό σου. Θα είχα βοηθηθεί σημαντικά αν είχα πάει νωρίτερα εκεί! Τέλος πάντων, έξτρα πληροφορίες: το κόστος αυτής της υπηρεσίας το αναλαμβάνει η Arbeitsagentur αν είσαι άνεργη, ωστόσο ανέλαβαν π.χ. και τα δικά μου έξοδα κι ας δουλεύω φουλταημ επειδή το συμβόλαιό μου ήταν μικρής διάρκειας. Σε περίπτωση που έπρεπε να τα πληρώσω από την τσέπη μου το κόστος θα ήταν περίπου 54 ευρώ το ραντεβού, το οποίο θεωρώ ότι δεν είναι δυσθεώρητο, ειδικά αν ο μάνατζερ είναι καλός τα χρήματα πιάνουν τόπο.
Υ.Γ. Αν πας στην Arbeitsagentur και σου προτείνουν να κάνεις μετεκπαίδευση-schulische Ausbildung με τα έξοδα πληρωμένα από εκείνους ΜΗΝ το κάνεις. Θα χάσεις χρόνο, θα απέχεις 2 χρόνια από την αγορά εργασίας και με την αποφοίτηση θα έχεις ένα χαρτί χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα.
Καλή τύχη σου εύχομαι, όλα θα πάνε καλά, θα δεις :)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ