Αναφορά σχολίου
Στην Ελλάδα, λόγω της χούντας βασικά, έχουμε περάσει σε μια άνευ περαιτέρω λογικής αγιοποίηση της αριστεράς*.

Η αγιοποίηση αυτή την έχει κάνει ιδεολογικό καθεστώς και ως τέτοιο μια σηπώμενη άρχουσα -διανοητική- τάξη. Αν και η αριστερά (και η δεξιά θα πω εγώ) είναι έννοιες του περασμένου αιώνα έχουν να δώσουν πολλά στο σήμερα ως επιρροές.

Η αριστερά οφείλει να αφήσει τις φοβίες της (ειλικρινά το "φασίστας" και το "ακροδεξιός" είναι μια καραμέλα που δείχνει το πόσο λίγα ουσιαστικά επιχειρήματα έχει η σημερινή αριστερά παγκοσμίως) και να γίνει και πάλι μήτρα ιδεών, όπως όντως έχει υπάρξει κατά το παρελθόν. Οφείλει να βάλει τους οικονομικούς της επιστήμονες να δουλέψουν προς το λογικότερο. Διότι ο καπιταλισμός έχει όντως λογικές λούπες (η απαίτηση για ετήσια αύξηση κ ε ρ δ ώ ν είναι απλός παραλογισμός).

Το "ανοίχτε τα σύνορα" και "καταργήστε τα φύλα" δεν είναι σοβαρή πολιτική πρόταση. Είναι θαύμα ότι η αριστερά με αυτές τις θέσεις έχει ακόμα απήχηση. Κυρίως στην Ελλάδα. Διότι εδώ δεν υπήρξαμε ποτέ αποικιοκρατική δύναμη για να ανοίξουμε τα σύνορα από τύψεις. Υπήρξαμε αποικία του προηγούμενου, πριν το ISIS, χαλιφάτου. Δεν είναι πολιτική θέση το "δεν υπάρχουν όρια". Είτε αυτά είναι βιολογικά είτε κοινωνικά είτε εθνικά είτε ψυχολογικά είτε νομικά. Όρια υπάρχουν. Το θέμα είναι να μην γίνονται όπλα. Να μην βάζουμε πάνω τους μεγαλύτερο βάρος από αυτό που όντως έχουν. Αλλά αυτό θέλει υποτυπώδη κριτική ικανότητα.

Το να λέμε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν υποχρέωση να απορροφήσουν όλους της γης τους κολασμένους (άνευ εισαγωγικών) διότι φταίνε για την αποικιοκρατία είναι σα να λέμε ότι για τις σταυροφορίες φταίει ο Αττίλας και για την αποικιοκρατία ο Ταμερλάνος...

Όχι. Δεν είσαι φασίστας ούτε ακροδεξιός αν είσαι υπέρ της αυτοδιάθεσης του δικού σου έθνους. Είσαι φασίστας όταν με βίαια μέσα θες να επιβάλεις τις πολιτικές σου απόψεις. Και βία είναι οι μολότοφ, τα καλάσνικοφ, οι δολοφονίες, το ξύλο. Τα συνθήματα "φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες" είναι ευθεία απειλή βίας.

Φασίστας είσαι όταν ασκείς φυσική ή λεκτική βία σε ανθρώπους -αλλοεθνείς- που κατοικούν νόμιμα εντός των ορίων του δικού σου έθνους-κράτους. Όταν δολοφονείς σκουρόχρωμους γιατί είναι σκουρόχρωμοι. Ή όταν βαράς ανθρώπους διότι τη βρίσκουν σεξουαλικά με ανθρώπους του ιδίου φύλου.

Η Ευρώπη έχει λύσεις για αυτά; Μπορεί να μιλήσει για την Ευρώπη των Ευρωπαίων; Μπορεί να κάνει πολιτική κουβέντα χωρίς καραμέλες και μόνιμη (εξ αριστερών θα πω εγώ) απειλή λεκτικής βίας; Μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμη χωρίς την λαθραία εισαγωγή φτηνών εργατικών χεριών από τρίτες χώρες; Μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμη και να δείξει και την κατεύθυνση σε ένα οικολογικά βιώσιμο μέλλον;

Αυτά είναι τα ερωτήματα αλλά εμείς αναλωνόμαστε στον αν ο Τσίπρας είναι σκαφάτος και αν η γυναίκα του Κούλη έχει δική της επιχείρηση.

------------
* Δεν είναι τυχαίο που οι δύο μεγαλύτεροι δημοκρατικοί ηγέτες της χώρας, Ελευθέριος Βενιζέλος και Γεώργιος Παπανδρέου, ήταν αντικομμουνιστές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ