Αναφορά σχολίου
Τα τελευταία χρόνια για πολλούς και διάφορους λόγους βλέπουμε τη γλώσσα να αλλάζει και αυτό να αποτυπώνεται στη σκέψη.

Το "η τάδε χώρα δεν είναι δημοκρατική" με το "οι τράπεζες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δημοκρατία" δεν έχουν καμία σχέση σαν έννοιες.

Άλλο δεν θέλουμε αστυνομία άλλο θέλουμε καλύτερη αστυνομία. Άλλο "open borders" άλλο "έξω όλοι οι ξένοι" κι άλλο "ρυθμισμένη μετανάστευση". Τις έννοιες τις έχουμε κάνει πολτό, αχταρμά. Όποιος τολμάει βέβαια να το πει κινδυνεύει με επίθεση από όποιους κρατάνε, για δικούς τους λόγους, αυτές τις ατζέντες στην επικαιρότητα.

Η πώληση αγανάκτησης, ευαισθησίας και εν τέλει ακρότητας είναι εύκολη και επικερδής. Η λεπτομερειακή ανάλυση των (σύνθετων) κοινωνιών που ζούμε είναι βαρετή και απαιτεί χρόνο και ειδική γνώση. Πλέον τα ΜΜΕ (+social media) δεν πουλάνε ανάλυση ειδήσεων αλλά συνθήματα. Και αυτό ανατροφοδοτεί ένα αίσθημα ακρότητας, ματαίωσης, αποτυχίας αφού τα συνθήματα δεν αφήνουν χώρο στην κατανόηση.

Κανείς δεν λέει ότι ζούμε στην εποχή με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, με το μεγαλύτερο βιοτικό επίπεδο στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα γεωγραφική εξάπλωση, με τη μεγαλύτερη εξάπλωση δημοκρατίας, με την μεγαλύτερη εξάπλωση ειρήνης. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται τα όπλα έχουν γίνει πιο αποτελεσματικά και επικίνδυνα. Η ειρήνη όμως είναι περισσότερη από ποτέ.

Άπαντες ανατροφοδοτούμε έναν στείρο και φαύλο κύκλο απαξίωσης και απογοήτευσης. Αυτό μας στραγγίζει από ενέργεια και μας αφήνει ανίκανους να επικεντρωθούμε στα πολύ σοβαρά προβλήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

Αλλά ας τσακωθούμε για τις τουαλέτες των trans παιδιών στα σχολεία των ΗΠΑ ή για τους δολοφόνους που τρώνε μπριζόλες ή για την "χοντροφοβία" (ειλικρινά τι άλλο θα ανακαλύψουμε για να ανακαλύπτουμε εχθρούς). Όλα θα μας πείσουν ότι ζούμε σε μια "φασιστική", μη δημοκρατική, κοινωνία. Φέρνοντας στο προσκήνιο τους πραγματικούς φασίστες που πραγματικά θα θέσουν σε κίνδυνο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Αλλά τότε όλοι οι ευαίσθητοι, που μέχρι χθες αγανακτούσαν με τα πάντα, θα κρύβονται και θα αφήσουν άλλους να βγάλουν το φίδι απο την τρύπα. Ως είθισται.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ