Αναφορά σχολίου
Ας διαχωρίσουμε τις ιδέες (εποικοδομητικές ή όχι) από τις πράξεις.

Οι έννοιες κάποιες φορές παραποιούνται όντως. Άλλες φορές αλλάζουν, εξελίσσονται,επανανοηματοδοτούνται. Άλλο πράγμα σήμαινε πχ η έννοια Δημοκρατία στην εποχή της Αθήνας του Περικλή, άλλη έννοια έχει στην εποχή των εθνών-κρατών. Ο φεμινισμός πριν 100 χρόνια σήμαινε μάχη για εκλογικά δικαιώματα στις γυναίκες. Τώρα σημαίνει δεκάδες άλλα πράγματα τα οποία είναι ακόμη δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η λέξη είναι ίδια. Η νοηματοδότηση αλλάζει, όπως αλλάζει και ο κόσμος στον οποίο ζούμε.

Τη ΧΑ κάποιοι την έβγαλαν στην τηλεόραση και τις εφημερίδες με στημένα ρεπορτάζ για «γιαγιούλες που τις βοηθούν οι χρυσαυγίτες να βγάλουν λεφτά από το ΑΤΜ» και τοποθέτησαν τα στελέχη της σε πάνελ συζητήσεων. Η ακροδεξιά μπήκε σε κυβέρνηση με το ΛΑΟΣ πριν ακολουθήσει το τσίρκο των ΑΝΕΛ. Έντυπα έκαναν λάιφστάιλ αφιερώματα για το πόσο αδυνάτισε η Ουρανία Μιχαλολιάκου. Ο Κασιδιάρης ήταν πρώτη μούρη στα τηλεοπτικά πάνελ για πολύ καιρό, σε αντίθεση -για παράδειγμα- με τους «υπέρμαχους τη εξάλειψης των εθνών-κρατών και της δημιουργίας μιας παγκόσμιας ομοσπονδίας στηριγμένης στην αδερφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων». Δεν μπορεί οι δεύτεροι να κατηγορούνται για την άνοδο του φασισμού, παρά μόνο μέσω μιας αποτυχημένης στρεψοδικίας.

Κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα. Όσο και αν λέει κάποιος ότι «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», αυτό δεν είναι ικανός παράγοντας για να σηκώσει κάποιος άλλος μαχαίρι και να σφάξει έναν μετανάστη.

Με τον ίδιο τρόπο, όσο και να λέει κάποιος άλλος ότι «η Μακεδονία είναι Ελληνική», δεν είναι ικανός παράγοντας για να κάνει έναν άλλον να ανατινάξει μια τράπεζα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ