Αναφορά σχολίου
Επί του προκειμένου, φυσικά θα έπρεπε να υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναίκες στη νέα κυβέρνηση. Στα υψηλά αυτά αξιώματα, όπως και σε όλες τις δουλειές, χρειάζονται άνθρωποι που μπορούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικοί. Δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση περί ποσοστώσεων, διότι η διαφορά 20-2 είναι συντριπτική και αρκετά δηλωτική. Ο οποιοσδήποτε οργανισμός και, στην περίπτωσή μας, η κυβέρνηση, το κράτος, που σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν κατάφερε να βρει περισσότερες από 2 γυναίκες για υπουργούς σε σύνολο 22, προφανώς δεν έψαξε αρκετά.

Είναι φοβερά δύσκολο (κατά τη γνώμη μου εντελώς αδύνατο και αλλόκοτο) να υποστηρίξει κανείς ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας καθήκοντα όπως τα υπουργικά, άρα η αριθμητική αυτή διαφορά θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερη και εξαρτώμενη από τυχαίους ή δευτερεύοντες επιμέρους παράγοντες.

Αν όχι για τον απλό λόγο ότι άνδρες και γυναίκες μετέχουν περίπου εξίσου στο γενικό πληθυσμό (49,03-50,97%), τότε διότι οι γυναίκες στην Ελλάδα μετέχουν σε απολύτως σημαντικούς αριθμούς στη τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στην αγορά εργασίας, παράγοντες έστω ενδεικτικοί για τις ικανότητές τους σε δημόσια αξιώματα. Το 2011 (απογραφή), οι κάτοχοι τίτλου πανεπιστημίου, πολυτεχνείου και ισότιμων σχολών ήταν κατά 47,25% άνδρες και κατά 52,75% γυναίκες. Το ίδιο έτος, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ήταν κατά 52,29% άνδρες και 47,71% γυναίκες και οι κάτοχοι διδακτορικού ήταν κατά 65,30% άνδρες και κατά 34,70% γυναίκες. Από το σύνολο του εργατικού δυναμικού το 2018, το 55,76% ήταν άνδρες και το 44,24% ήταν γυναίκες.

Με απλά λόγια, υπάρχουν άξιοι άνθρωποι γένους θηλυκού που είναι σχεδόν σίγουρο πως αγνοήθηκαν.

Το ότι παραθέτω στοιχεία για την υποστήριξη μιας τόσο αυτονόητης θέσης το βρίσκω σχεδόν προσβλητικό για τις γυναίκες, ωστόσο λίγες καίριες πληροφορίες δεν έβλαψαν ποτέ καμιά συζήτηση.

Και μια παρατήρηση: Μερικά από τα σχόλια κάτω από αυτό το άρθρο μου θυμίζουν σχόλια υποστήριξης της προηγούμενης κυβέρνησης σε θέματα που εκείνη δεν το άξιζε, στις αρχές του 2015, όταν ακόμα η αλλαγή ήταν φρέσκια και η ελπίδα και οι προσδοκίες του κόσμου από τους νέους κυβερνήτες πολλές. Πιθανώς και αυτά τα τωρινά σχόλια θα έχουν την ίδια ωρίμανση και τύχη με εκείνα τα σχόλια: θα ξεφτίσουν και θα ηχούν παράταιρα, διότι ακριβώς δεν είναι δίκαια, αλλά βεβιασμένα από κάποιο πρόσκαιρο συναίσθημα.

http://bit.ly/ELSTAT-2011-A03
http://bit.ly/ELSTAT-GreeceInFigures-2019Q2

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ