Αναφορά σχολίου
Το πρόβλημα ΔΕΝ είναι το airbnb, το πρόβλημα είναι ο μαζικός τουρισμός.

Δηλαδή αν με ένα μαγικό ραβδάκι καταργήσουμε το airbnb σήμερα κιόλας, θα πάψουν όλοι αυτοί οι τουρίστες που σήμερα μένουν στα airbnb να βρωμίζουν, να θορυβούν και να στουμπώνουν την πόλη με κυκλοφοριακό, καυσαέρια και σκουπίδια;

Το airbnb επιτρέπει την διάσπαση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε "ξενοδοχεία ενός δωματίου". Αυτό σίγουρα έχει οικονομικές / κοινωνικές επιπτώσεις. Με το airbnb δεν κάνει αρπαχτές μόνο ο μεγαλοξενοδόχος, κάνει αρπαχτές και η κάθε Κατίνα στο Κουκάκι. Μόνο που με τις οικονομικές / κοινωνικές επιπτώσεις δεν ασχολείται κανένας.

Οι _περιβαλλοντικές_ επιπτώσεις για τις οποίες όλοι σκίζουν τα καλσόν τους είναι ακριβώς οι ίδιες, είτε με airbnb είτε χωρίς.
Εχεις μια πόλη-τέρας. Με στοιβαγμένους, σαρδελοποιημένους κακομοίρηδες, που κάθε μέρα αλληλο-ποδοπατιούνται, αλληλο-βρίζονται και αλληλο-βρωμίζει ο ένας τους πνεύμονες και το σπίτι του άλλου.
Αποχευτευτικό στο όριο, σκουπίδι πολύ πάνω από το όριο. Βρώμα, καυσαέριο και θόρυβος 10Χ πάνω από τα όρια εδώ και δεκαετίες.

Και παίρνεις αυτήν την πόλη-τέρας, με τους ταλαίπωρους που έχει ήδη μέσα, χωρίς υποδομές, χωρίς ΜΜΜ, και της προσθέτεις άλλο ένα εκατομμύριο "επισκέπτες".
Δηλαδή τι περιμένεις να συμβεί; Πόσο νιονιο χρειάζεσαι για να προβλέψεις το αποτέλεσμα;

Που θα χέσουν όλοι αυτοί; Που θα πετάξουν τα σκουπίδια τους; Σε ποιούς στουμπωμένους δρόμους θα κινηθούν; Με πόσα καυσαέρια και θόρυβο;

Δηλαδή όλο σου το πρόβλημα είναι το αν θα κοιμηθούν διασκορπισμένοι σε ξεχωριστά δωμάτια στην κάθε γειτονιά ή αν θα κοιμηθούν συγκεντρωμένοι σε ένα γιγαντο-ξενοδοχείο;

Το airbnb διασκορπίζει τα έσοδα σε περισσοτέρες μονάδες. Η διαμάχη βρίσκεται στο αν θα τα τσεπώσουν 5 μεγαλοξενοδόχοι είτε 5000 κατίνες. Ολος ο καυγάς είναι εκεί.
Το κράτος, η κοινωνία, όλοι εμείς οι υπόλοιποι τρώμε στην μούρη το σκατό και το σκουπίδι και δεν έχουμε κανένα όφελος.

Αντί λοιπόν να αμπελοφιλοσοφούμε πάνω στο αν θα τα τσεπώσουν 5 ή 5000, μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο;

Που δεν είναι άλλος από τον μαζικό τουρισμό, τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ του οφέλη για την κοινωνία (οχι το φαντασιακό, ούτε το ατομικό κέρδος των λαμόγιων) και τις πραγματικές του αρνητικές επιπτώσεις σε όλους μας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ