Έχουν επτά ψυχές!

Η Cordelia, o Οιδίποδας, η Αντιγόνη και η Creepa - Φωτογραφίες: Carlo Raciti
25.11.2011 | 10:22

 

Έχουμε τρεις γάτες στο σπίτι: Τον Οιδίποδα, την Αντιγόνη και την Creepa. Ο Οιδίποδας είναι άσπρος σαν το χιόνι και είναι πια έντεκα χρονών. Έχει χάσει το ένα του μάτι και από το άλλο που του έχει μείνει βλέπει σε ένα ποσοστό 50%. Έτσι κανείς καταλαβαίνει από πού προέρχεται το παράξενό του όνομα. Η Αντιγόνη που είναι επτά ετών σήμερα, είναι μια πανέμορφη γάτα με τιγρέ τρίχωμα. Το όνομά της που είναι και ένα από τα αγαπημένα μου γυναικεία ονόματα, μου φαίνεται πολύ ταιριαστό με αυτό του Οιδίποδα. Η Creepa το νεώτερο μέλος, τριών ετών, είναι μια πανέμορφη μαύρη πάνθηρας. Νομίζω πως πότε δεν είχα εκτιμήσει πραγματικά την ομορφιά μιας μαύρης γάτας μέχρι που φέραμε την Creepa στο σπίτι. Είχα σκεφτεί να την ονομάσω Ισμήνη (έχετε καταλάβει νομίζω την εμμονή μου με τα αρχαία ονόματα). Μετά σκέφτηκα να την ονομάσω Κάλλη επειδή την είχαμε βρει στην Καλλιθέα, άσε που σημαίνει και «μαύρη» στα ινδικά. Μέχρι που μια μέρα καθώς ο Παύλος, ο σύζυγος μου, παρακολουθούσε μια βλακώδη εκπομπή στην τηλεόραση κόλλησε με ένα όνομα που άκουσε. Γύρισε και αποκάλεσε Creepa την γάτα και έτσι κληρονόμησε το όνομά της.

 

 

 

Ο Οιδίποδας είχε εγκαταλειφθεί στον Εθνικό Κήπο, όταν ήταν μόλις λίγων μηνών. Υπέφερε από σοβαρή ρινοτραχειίτιδα, μια ασθένεια αρκετά κοινή στους αστείρωτους γάτους, η οποία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του ενός ή και των δύο ματιών. Ευτυχώς, προλάβαμε και τον σώσαμε από τα δόντια των σκυλιών που κυκλοφορούν στον Κήπο, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά για να του σώσουμε την όραση. Η Αντιγόνη εμφανίστηκε μια μέρα σκαρφαλωμένη στο δέντρο έξω από το σπίτι που ζούσαμε τότε, στην περιοχή της Ακρόπολης, να κλαίει οικτρά. Την έβαλα μέσα στο σπίτι και θυμάμαι ότι εκείνη την ημέρα ο Οιδίποδας και ο Παύλος είχαν αναστατωθεί τόσο πολύ με την παρουσίας της που κοιμήθηκαν παρέα στον καναπέ. Η Αντιγόνη κι εγώ βέβαια επιλέξαμε την πολυτέλεια του διπλού κρεβατιού. Και Creepa; Συνηθίζαμε να πηγαίνουμε για τζόκινγκ στο γήπεδο της Καλλιθέας. Ένα βράδυ, την ώρα που φεύγαμε από το γήπεδο άκουσα συνεχόμενες κραυγές. Ψάχνοντας στο σκοτάδι για να βρω από που προέρχονταν, είδα αυτό το μικρό μαύρο πλασματάκι-  μικρότερο και από την παλάμη του χεριού μου. Σκέφτηκα ότι είτε μαμά της είχε σκοτωθεί, ή της είχε πέσει και την είχε χάσει μεταφέροντας τα μωρά της από το ένα μέρος στο άλλο. Έχω διαβάσει ότι οι μάνες- γάτες πάντα βάζουν σαν προτεραιότητα το καλό ολόκληρης της οικογένειας και αφήνουν στη μοίρα τους τα άρρωστα ή πιο αδύναμα γατάκια. Την πήραμε δίχως συζήτηση. Την τάιζα με το μπιμπερό-ξυπνώντας δυο-τρεις φορές μέσα στη νύχτα για να της δώσω γάλα- και την κουβαλούσα παντού μαζί μου. Ο κτηνίατρος μου είχε πει ότι οι πιθανότητες να επιβιώσει χωρίς τη μαμά της ( μιας και ήταν λίγων ημερών) ήταν μηδαμινές, γύρω στο 5%. Η Creepa όμως όντας επίμονο γατί τελικά τα κατάφερε!

 

Είναι και οι τρεις πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους αλλά κι εμείς έχουμε άλλη σχέση με κάθε μία από αυτές: Ο Οιδίποδας είναι ο πρίγκιπας μας, και θέλει πάντα να είναι δίπλα μας ακόμα και πάνω μας, αν είναι δυνατόν, μετατρέποντας σε παρωδία την πεποίθηση ότι οι γάτες είναι υπεροπτικές και ανεξάρτητες. Η αγαπημένη του ώρα μέσα στη μέρα είναι το βράδυ όταν κουλουριαζόμαστε στον καναπέ για να παρακολουθήσουμε τηλεόραση. Του αρέσει να κάθεται ανάμεσά μας και απολαμβάνει να τρώει πρασινάδες. Λέμε γι αστείο ότι κάνει αλκαλική διατροφή μιας και τα αγαπημένα του είναι τα φασολάκια και το σπανάκι. Τις προάλλες έφαγε με μεγάλη ευχαρίστηση ένα μπολ με φύκια από το Sushi Bar! Η Αντιγόνη είναι το κοριτσάκι μου. Δεν γκρινιάζει ποτέ και παρότι είναι αρκετά ανεξάρτητη, πάντα ανταποκρίνεται όταν την πλησιάζεις, νιαουρίζοντας και γουργουρίζοντας.  Της αρέσει πολύ η πρωινή μας γυμναστική. Έρχεται και τρίβεται πάνω μας ή ξαπλώνει πάνω στο στομάχι μας την ώρα που κάνουμε sit-ups. Αυτή και ο Οιδίποδας αγαπιούνται πολύ και πάντα κοιμούνται κουλουριασμένοι παρέα. Η Creepa από την άλλη είναι θεότρελη! Κάνει διάφορα παλαβά όλη την ώρα. Πάντως πρέπει να με αισθάνεται κάπως σαν «μαμά» της γιατί πηδάει πάνω στο ώμο μου και με αυτό τον τρόπο τριγυρνάμε σε όλο το σπίτι. Συχνά αποκοιμιέται δίπλα στο κεφάλι μου μασουλώντας τα μαλλιά μου. Δυστυχώς όπως και πολλά από τα γατιά που αναγκάστηκαν να αποχωριστούν από τη μητέρα και τα αδέλφια τους σε πολύ μικρή ηλικία (λόγω κάποιου ατυχήματος), έτσι και η Creepa δεν έχει μάθει να είναι κοινωνική με άλλες γάτες. Αν και ουσιαστικά μεγάλωσε μαζί με τον Οιδίποδα και την Αντιγόνη δεν έχει καταφέρει να έχει μια σωστή σχέση μαζί τους. Ειδικά με τον Οιδίποδα που εκμεταλλεύεται τα νεύρα της και την κυνηγά όλη την ώρα. Ευτυχώς η κακή του όραση δίνει στην Creepa την ευκαιρία να τον αποφεύγει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κάνει χωρίς να ουρλιάζει ασταμάτητα λες και την σκοτώνουν. Φυσικά αγαπημένη της ασχολία είναι να περνά όλη τη μέρα στο παράλληλό της σύμπαν πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας.

 

 

Αισθάνομαι ότι από τότε που ήρθα για πρώτη φορά στην Αθήνα, πριν από δέκα χρόνια, έχει αλλάξει πολύ η νοοτροπία των Αθηναίων σε σχέση με τα ζώα. Είναι πια πολύ σύνηθες να έχει κανείς ένα κατοικίδιο ζώο. Βλέπω όλο και περισσότερους ανθρώπους να βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα στα πάρκα και τους λόφους της πόλης και ακούω όλο και περισσότερους να έχουν από μια γάτα στο σπίτι. Πριν από μερικά χρόνια το μόνο που άκουγες ήταν ατάκες του τύπου «σιχαίνομαι τις τρίχες που αφήνουν οι γάτες» μόνο με την ιδέα του να βάλει κανείς μια γάτα στο σπίτι. Σήμερα βλέπεις τόσο πολλές κτηνιατρικές κλινικές και pet shop ( αν και δυστυχώς πολλοί από αυτούς πωλούν ζώα, γεγονός που συμβάλει στην διαιώνιση του προβλήματος των αδέσποτων στους δρόμους που δεν τα θέλει κανείς)

 

 

Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι θέλουν να έχουν ντε και καλά μόνο ζώα με pedigree! Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει αποκλειστικά στην Ελλάδα αλλά είναι το ίδιο παντού. Απορώ γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν προτιμούν τις μεικτές φυλές, οι οποίες είναι πάντα πιο ανθεκτικές σε θέματα υγείας, προσαρμόζονται πιο εύκολα και έχουν καλύτερους χαρακτήρες. Για να μην αναφερθώ ότι επιλέγοντας ένα «μπασταρδάκι» δεν χρειάζεται να εμπλακείς με αυτή την απάνθρωπη και σκληρή διαδικασία της εκτροφής κατοικιδίων ράτσας. Αν κάποιος θέλει πραγματικά να μοιραστεί τη ζωή του με ένα ζώο ας υιοθετήσει ένα αδέσποτο( ή και περισσότερα)!

 

Οι Nine Lives GreeceΟι επτάψυχες,   όπως επίσης τις ονομάζουμε, ιδρύθηκαν πριν από πέντε χρόνια για να φροντίσουν όλες εκείνες τις γατούλες του δρόμου, οι μέρες των οποίων είναι μετρημένες. Οι περισσότεροι από μας ασχολούμασταν ήδη με τα αδέσποτα, είτε ανεξάρτητα είτε ως μέλη άλλων σωματείων, αλλά το 2006 αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δράσουμε αποφασιστικά για τις αδέσποτες γάτες της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας.  Η αρχική «βάση» μας ήταν οι 80-90 αδέσποτες γάτες του Εθνικού Κήπου στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τις 250 γάτες σε τέσσερις μεγάλες αποικίες της Αθήνας. Οι επτάψυχες θεωρούν ότι η στείρωση είναι η μόνη ανθρωπιστική λύση για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων. Γι αυτό  οργανώνουμε στειρώσεις σε περιοχές της Αθήνας, προσφέροντας πρακτική και οικονομική βοήθεια σε ανθρώπους που ταΐζουν αδέσποτα ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να βρούμε σπίτια για όσο το δυνατόν περισσότερα γατάκια και γάτες. Τα έσοδά μας προέρχονται από δωρεές, καθώς και από τα μπαζάρ ή τις άλλες δραστηριότητές μας. Δεν έχουμε οικονομική ενίσχυση από το κράτος ή το Δήμο.

 

 

 

Από τότε που ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με κτηνιάτρους έχουμε στειρώσει πάνω από 1500 γάτες στην Αθήνα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια αστείρωτη θηλυκή γάτα κάνει 2-3 γέννες το χρόνο, με 2-8 γατάκια σε κάθε γέννα, μόλις μια αστείρωτη γάτα και οι απόγονοί της μπορούν να παράγουν 420.000 γάτες σε επτά χρόνια! Έτσι μπορούμε να πούμε ότι αποτρέψαμε την γέννηση εκατοντάδων χιλιάδων ανεπιθύμητων γατιών ενώ επίσης βοηθήσαμε έτσι ώστε αυτές οι γάτες να μπορέσουν να ζήσουν υγιέστερα. Τέλος, έχουμε βρει ανάδοχες οικογένειες για περισσότερα από 200 αδέσποτα γατιά τα τελευταία 5 χρόνια. Αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι και ευχαριστημένοι.

 

Οποιοσδήποτε μπορεί  να βοηθήσει τις αδέσποτες γατούλες. Για όσους μένουν στην Αθήνα, χρειαζόμαστε εθελοντές για το καθημερινό τάισμα των αποικιών και για μεταφορές με αυτοκίνητο.  Αν πάλι κανείς μένει εκτός Αθηνών, μπορεί να προσφέρει γατοτροφές ή/και φάρμακα, καθώς και να ενημερώσει  φίλους και γνωστούς για την αναγκαιότητα της στείρωσης και το πώς πρέπει να φέρεται ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης ζώου.

 

Σήμερα (Παρασκευή 25 Νοεμβρίου)  διοργανώνουμε μια εκδήλωση για την κυκλοφορία του ημερολογίου μας για το 2012 με φωτογραφίες από ευτυχισμένα πρώην αδεσποτάκια μας, τραβηγμένες από τον γνωστό φωτογράφο Carlo Raciti. Ελάτε από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις  δέκα το βράδυ στο Astra Galerie, Καρυάτιδων 8, Ακρόπολη (πλησίον μετρό Ακρόπολης) να μας βρείτε για μια χαλαρή βραδιά με κοκτέιλ  και καναπεδάκια απο το La Chocolatiere που θα σας κάνουν να γουργουρίζετε, μουσική και πολύ κέφι! Το ημερολόγιό μας κοστίζει 10 ευρώ και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τη φροντίδα των αδέσποτων γατών της Αθήνας.

 

 

ι. Η Cordelia Madden- Κανελλοπούλου είναι ιδρυτικό μέλος των Nine Livew Greece, www.ninelivesgreece.com

 

Επίσης:

 

Μια κούκλα ψάχνει για σπίτι

 

 

Αυτή η πανέμορφη γάτα βρέθηκε πριν από μια εβδομάδα στο Κολωνάκι. Είναι μια πολύ τρυφερή και γλυκιά γάτα, μακρύτριχη - το χρώμα της είναι ένα γκρι που ώρες-ώρες φαίνεται να ασημίζει. Είναι περίπου 18 μηνών και φαίνεται ότι ήταν μια γάτα που ζούσε σε σπίτι πριν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες της. Ως εκ τούτου δεν έχει μάθει να ζει στο δρόμο με αποτέλεσμα να είναι τρομερά ευάλωτη και να διατρέχει κίνδυνο η ζωή της. Όποιος ενδιαφέρεται, είναι καλό να γνωρίζει ότι θα την παραλάβει εμβολιασμένη και με μικροτσίπ.

 

[email protected]  

 

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
8 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 25.11.2011 | 11:44
''για την αναγκαιότητα της στείρωσης''!
σωστά!
επιβάλλεται! σε μια clean κοινωνία!
όσοι τις αγαπούν πραγματικά γνωρίζουν πως αυτό είναι βάρβαρο!
όσο και τα φαγιά με νεκρά ζώα που τις τα'ί'ζουμε...
φυσικά πρέπει να τηρούμε τα προσχήματα αγάπης με ανθρώπινο
πρόσωπο...
μεταξύ κατεργαρέων όμως ειλικρίνεια...
(μην το πάρετε πιο στραβά απ' ό,τι ήδη είναι από μόνο του...)
avatar
Ανώνυμος/η 25.11.2011 | 12:37
Ας μην μπερδεύουμε τις γάτες με τους σκύλους που -εξαιτίας της ανύπαρκτης αγωγής των ελλήνων ιδιοκτητών τους- το μόνο που προσφέρουν είναι όχληση στους γείτονες και ακαθαρσίες στα πεζοδρόμια και τα πάρκα. Το ότι πριν την κρίση όλο και περισσότεροι αθηναίοι έβαζαν σκύλους μέσα σε διαμερίσματά πολυκατοικιών είναι ψυχολογικά ένδειξη ανασφάλειας και ανάγκης για άνευ όρων αγάπη και αποδοχή και κοινωνιολογικά χειροπιαστή απόδειξη της αδιαφορίας τους για στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συμβίωσης.

Το να έχει κάποιος γάτες είναι τελείως διαφορετικό. Υποδηλώνει πραγματική ανάγκη για προσφορά προς τα ζώα και όχι ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση από ένα πλάσμα που μας είναι τυφλά πειθήνιο.
avatar
Ανώνυμος/η 25.11.2011 | 15:11
Ως ιδιοκτήτης και των δύο ειδών γελώ με όσους πιστεύουν ότι οι σκύλοι είναι τυφλά πειθήνιοι και τους περιμαζεύουμε από ναρκισσισμό. Έλεος πια με τα στερεότυπα, δεν σας αρκούν οι άνθρωποι τα φοράτε και στα ζώα!
avatar
Ανώνυμος/η 25.11.2011 | 16:06
Ωραία πόδια!
avatar
Ανώνυμος/η 25.11.2011 | 17:12
Μπράβο στο ninelives!
avatar
Ανώνυμος/η 25.11.2011 | 23:57
11:44,
μάλλον το πήραν στραβά...
τι τα σκαλίζεις κι εσύ...
άστους να το παίζουν φιλόζωοι κατά περίπτωση...
άστους να το παίζουν γενικώς...
avatar
Ανώνυμος/η 1.12.2011 | 22:39
συγγνωμη μεσιε των 11:44 αλλα τι ακριβως σας ενοχλει και τι προτεινετε (γιατι αν σας πειραζει κατι τοτε πρεπει να υπαρχει και αντιπροταση)
Σας ενοχλει που στειρωνουν τις γατες για να μην γεννοβολουν ανεξελεγκτα αλλα δεν σας ενοχλει το γεγονος οτι ο μεσος ορος ζωης μιας αδεσποτης γατας ειναι 4 χρονια επειδη κυριως τις πατανε αυτοκινητα, τις ριχνουν φολες ή πεθαινουν απο καποια ασθενεια που μπορει να ειναι επικινδυνη ακομα και για τον ανθρωπο; Ή μηπως σας ενοχλει που ταϊζουμε τα γατια/σκυλια μας κονσερβες που προερχονται απο νεκρα ζωα; Γιατι και ελευθερα στη φυση να ζουσαν παλι κατα κυριο λογο απο ψοφιμια θα τρεφοταν. Ασε που επειδη το κοστος διατροφης τοσων ζωων ειναι μεγαλο ειμαι σιγουρος οτι κατα βαση τα ταϊζουν ξηρη τροφη (η οποια quelle syrprise δεν προερχεται απο νεκρα ζωα).
Καλη η αντιδραση (που κατα κυριο λογο την εχει στο αιμα του ο ελληναρας) αλλα ας ειμαστε και λιγο ρεαλιστες.
avatar
Ανώνυμος/η 2.12.2011 | 19:01
Ζουμε σε μια χωρα που οι φιλοζωοι αντιμετωπιζονται με την χειροτερη μορφη ρατσισμου που μπορει(η αντεχει)ν'αντιμετωπισει κοινωνικη ομαδα.Μας βριζουν,μας προπηλακιζουν,μας θεωρουν μισανθρωπους διοτι εχουμε κανει το μοιραιο λαθος να μην θεωρουμε τον πλανητη μας τσιφλικι των ανθρωπων και μονο.Οσοι απο εμας δε εχουν"χωθει"πιο ακτιβιστικα σ'αυτη την πονεμενη ιστορια προκειμενου να βοηθησουν δυστυχα αδεσποτα,βιωνουν φρικτους θανατους και ερχονται αντιμετωποι με σαδιστικες συμπεριφορες προς πλασματα που δεν ειναι καν υπευθυνα για το περιβαλον οπου τα εχουμε βαλει να ζουν.Τωρα δε με την κριση τα σαδιστικα φαινομενα εχουν πολλαπλασιαστει καθως ειναι προτιμοτερο να βαζεις φωτια και να καις ζωντανο εναν σκυλο παρα την κακουργα κενονια που σ'εριξε στην ανεργια.Να ξερει δε η συντακτρια του γλυκυτατου αρθρου πως οποισδηποτε τρελαμενος τυπος,οσο διεστραμενος και αν ειναι μπορει να την καταγγειλει στο υγειονομικο πως εχει τρεις και οχι δυο γατες οπως οριζει ο νομος και να δικαιωθει.Προσφατα η μητερα μου καταγγελθηκε απο γειτονα "συμπαθεστατο' που με σκουπα ειχε σπασει την λεκανη της μιας απο τις τρεις γατες της με αποτελεσμα το ζωο μετα απο δυο χρονια να εχει ακομα κινητικες δυσκολιες.Ηρθε το υγειονομικο,ειδε το πεντακαθαρο σπιτι της και μετα απο λιγες μερες ελαβε απαντητικη επιστολη οπου υποχρεωνοταν να διωξει την μια απο τις τρεις γατες της ηλικιας απο 10 εως 14ετων δικαιωνοντας τον πολυ "καλο" γειτονα.Ευτυχως πριν απο λιγο καιρο πεθανε απο καθολικο καρκινο ο ενας γατος της και ετσι ηταν στα ορια της νομιμοτητας,την δευτερη φορα που μετα απο απαιτηση του "καλου"ηρθε το υγειονομικο να ελεγξει εαν συνεχιζεται το"εγκλημα ".Κι'ολα αυτα στην Αθηνα της κρισης.Γι'αυτο ζητω απ'οσους απο εμας νοιαζομαστε γι'αυτα τα πλασματα εγρηγορση και προσοχη.Ειδικα αυτη την εποχη κυκλοφορει πολλη τρελα εκει εξω.Οσο για τις στειρωσεις,ενα μεγαλο ΝΑΙ.Μονο οσοι ζουνε απο κοντα το προβλημα μπορουν να καταλαβουν το ποσο απαραιτητες ειναι ακομα και αν πολλες φορες εχουν ενα σκεπτικο που παραπεμπει στο"το μη χειρον,βελτιστον".Αυτα και καλο κουραγιο σε οσους νοιαζονται...


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ