Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ιστορίες Μαξιλαριών

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
από 20/10 έως 12/11
GALLERY GENESIS Χάρητος 35, 211 7100566

Οι κεντημένες ιστορίες της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού, ξεκινούν πάντοτε από μια μικρή κλωστή - σαν την κλωστή εκείνη στην ανέμη του παραμυθιού.

 

Ακολουθώντας την τελευταία ατομική της έκθεση με τίτλο «Κλωστές», όπου οι τεχνικές και η θεματολογία που την απασχολούν αποτυπώθηκαν σε επιτοίχιες ταπισερί, ακροβατώντας ανάμεσα στην αισθητική της ελληνικής λαϊκής τέχνης και του ναΐφ και σε εκλεκτικιστικά ιστορικά δυτικά πρότυπα και αφηγήθηκαν τις ιστορίες ενός χειροποίητου μυθώδους ελληνικού τόπου, οι «Ιστορίες Μαξιλαριών» αποτελούν μια πληθωρική, χειμαρρώδη εικαστική πρόταση που σαρκάζοντας τη φθινοπωρινή διάθεση της Αθήνας, συμπαρασύρει με τον ρυθμό και την ανεξάντλητη ευρηματικότητά της το βλέμμα του θεατή.

 

Η καλλιτέχνης εδώ και τέσσερις δεκαετίες ασχολείται με την ελληνική λαϊκή παράδοση της κεντητικής, αρχικά επισκεπτόμενη Μουσεία, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας θέματα και μοτίβα και στη συνέχεια συνθέτοντας σε ταπισερί θέματα δικής της έμπνευσης με αφετηρία την καθημερινότητα της ελληνικής υπαίθρου και την ελληνική μυθολογία.

 

Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές εκθέσεις στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στον Πειραιά και στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Πολιτιστικά Ιδρύματα και ιδιωτικούς χώρους τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, Μεσαιωνικό Μουσείο του Cluny, Παρίσι, Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μουσείο Ακριτών Ευρώπης στην Κρήτη, Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στην Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας κ.ά.). Έργα της ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και κεντάει στην Αθήνα και την Αίγινα.

 

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 24.11.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ