Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου, Άλλοτε και τώρα

ΕΚΘΕΣΗ
από 07/02 έως 11/03
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι, 210 3453111
Πέμπτη & Κυριακή:10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00, Εισιτήριο: 3,50-7 ευρώ, Εγκαίνια: 7 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 20:00

Η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου, διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικός, παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από το σύνολο της πενηντάχρονης και πλέον καλλιτεχνικής της δημιουργίας στην αναδρομική της έκθεση με τίτλο «Άλλοτε και τώρα», στο Μουσείο Μπενάκη.

 

Η ζωγράφος και χαράκτρια, χρησιμοποιώντας τον παραδοσιακό τρόπο χειροποίητης μεταξοτυπίας έχει αναγνωριστεί ως μία από τις ελάχιστες καλλιτέχνιδες που έχουν φτάσει με ανάλογη τεχνική στα υψηλά επίπεδα ποιότητας που βλέπουμε σε όλες τις ατομικές της εκθέσεις.

 

Η πλούσια εικαστική παραγωγή της ζωγράφου και ζαράκτριας που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη συγκροτείται από δύο κύριες ομάδες έργων. Στην πρώτη εντάσσονται αφηρημένες ζωγραφικές συνθέσεις από τη διαμονή της στο Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ στη δεύτερη, μετά το 1970 και την οριστική της εγκατάσταση στην Ελλάδα, παρουσιάζονται έργα με παραστατικά θέματα και οι περίφημες χειροποίητες μεταξοτυπίες της.

 

Παράλληλα, ευδιάκριτες είναι και οι θεματικές ενότητες που συνιστούν την αναδρομική έκθεση της δημιουργού: τα αφηρημένα θέματα της εποχής του Λονδίνου, όπου επικρατούν τα πλούσια χρώματα με ανάγλυφη πάστα, οι θαλασσογραφίες και τα ιστιοφόρα σκάφη, οι συνθέσεις με πουλιά, άνθη και πεταλούδες, τα αντιπολεμικά θέματα και τα θέματα για την κλιματική αλλαγή, τα αστικά και βιομηχανικά τοπία.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί, επίσης, υλικό από το προσωπικό αρχείο της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου από τις εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις του έργου της. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο ιστορικός τέχνης Σωκράτης Λούπας. Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά, σε επιμέλεια του ίδιου.

 

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 24.11.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ