ΚΡΙΤΙΚΗ

’71

’71
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πολεμική
ΕΤΟΣ: 2014
ΧΩΡΑ: Μεγάλη Βρετανία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 99
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Γιαν Ντεμάνζ
Πρωταγωνιστούν: Τζακ Ο’ Κόνελ, Σαμ Ράιντ
Στον θρησκευτικό πόλεμο στη Βόρεια Ιρλανδία τη δεκαετία του '70 ένας νεαρός Βρετανός στρατιώτης παγιδεύεται στα χαρακώματα κατά τη διάρκεια μια άτυχης περιπολίας. Η κριτική από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο
ΚΡΙΤΙΚΗ:
16.10.2014

Εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιαν Ντεμάνζ, ο οποίος καταφέρνει να χτίσει μοναδικά την εφιαλτική, μπαρουτοκαπνισμένη ατμόσφαιρα ενός μανιασμένου, πολύ πρόσφατου θρησκευτικού πολέμου στη Βόρεια Ιρλανδία τη δεκαετία του '70 αλλά και να συλλάβει την απόγνωση ενός νεαρού Βρετανού στρατιώτη που παγιδεύτηκε στα χαρακώματα κατά τη διάρκεια μιας άτυχης περιπολίας, με αποτέλεσμα να περιπλανιέται σε άγνωστο περιβάλλον, σε μια κατοικούμενη ζώνη γεμάτη ανθρώπινες και πραγματικές νάρκες, διάχυτη δυσπιστία και βρόμικες παγίδες. Ο Ντεμάνζ ευτύχησε στην επιλογή του Τζακ Ο' Κόνελ στον ρόλο του μη στρατευμένου που ρίχτηκε στη μάχη χωρίς πιστεύω και ιδεολογία, εκπροσωπώντας το θύμα των δολοφονικών συμφερόντων που παίζονταν εκείνη την περίοδο σε πολιτικό επίπεδο. Η οδύσσειά του είναι συναρπαστική και ουσιαστική, ένα σύμβολο των απολωλότων νιάτων που με ένα όπλο, μια σημαία και (ίσως) έναν μισθό βρίσκονται αβοήθητα στη μέση μιας κατάστασης χωρίς να έχουν ιδέα τι κάνουν και για ποιον λόγο.

1 Σχόλια
 (1 Ψήφοι)
avatar
Ανώνυμος/η 19.10.2014 | 19:27
Δεν μου αρέσουν γενικά οι πολεμικές ταινίες γιατί απεχθάνομαι τον πόλεμο, πόσο μάλλον αυτές που τον εκθιάζουν (βλ. Σταλόνε και ΣΙΑ, αν είναι δυνατόν, ας του πει κάποιος επιτέλους ότι το σινεμά δεν είναι σάκος του μποξ!). Δεν μου αρέσει ο πόλεμος γιατί επικρατεί θάνατος, απελπισία, όπλα, σφαίρες, αίματα, τσακισμένα όνειρα και καπνός, πολύ καπνός. Και εγώ είμαι ονειροπόλος εκ πεπειθήσεως και καθαρός εξ ανατροφής. Και αυτή η ταινία, όπως και η Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν παλιότερα, με ενθουσίασε γιατί μου υπενθύμισε τις πεπειθήσεις μου. Έτσι κάνουν σινεμά, έτσι κάνουν πολεμικές ταινίες, έτσι κάνουν ντεμπούτο, με απόψη... σαν του Ντεμάνζ.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 21.10.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ