ΚΡΙΤΙΚΗ

Ανυπακοή

Disobedience

Ανυπακοή
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2017
ΧΩΡΑ: ΗΠΑ/Μ.Βρετανία,/Ιρλανδία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 114
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Σεμπάστιαν Λέλιο
Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ Βάις, Ρέιτσελ Μακάνταμς, Αλεσάντρο Νίβολα
Μια γυναίκα επιστρέφει στην αυστηρά oρθόδοξη εβραϊκή πατρίδα της μετά τον θάνατο του ραβίνου πατέρα της και ταράζει τα νερά της ήσυχης κοινωνίας με το ενδιαφέρον που δείχνει για μια παιδική της φίλη.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
4.10.2018

Ο Αργεντινός (αν και αισθάνεται και δηλώνει Χιλιανός) σκηνοθέτης Σεμπαστιάν Λέλιο πραγματεύεται είτε το αδιέξοδο των θρησκευτικών διλημμάτων στην κοινωνία είτε τη δυσμενή θέση στην οποία περιέρχονται δυνατές, καταπιεσμένες γυναίκες.

 

Στο αγγλόφωνο ντεμπούτο του, έναν μόλις χρόνο μετά το ξενόγλωσσο Όσκαρ του για τη Φανταστική Γυναίκα, συνδυάζει και τις δύο θεματικές με την ιστορία της όμορφης, ανεξάρτητης Ρόνιτ (Ρέιτσελ Βάις) που μαθαίνει πως ο σεβάσμιος ραβίνος πατέρας της απεβίωσε.

 

Η επίσκεψή της στη θρησκευτική κοινότητα, την οποία και εγκατέλειψε ως μαύρο πρόβατο, υπενθυμίζει για ποιους λόγους θεωρήθηκε μίασμα και αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί. Ο Λέλιο δεν καταφεύγει σε κραυγαλέο αντικληρικό κήρυγμα: αντ' αυτού, επικεντρώνεται σε σπουδή χαρακτήρων και μετατοπίζει το κέντρο βάρους στο πραγματικό πρόβλημα μιας φίλης της ηρωίδας, υπάκουης συζύγου, χαμηλοβλεπούσας και τρυφερής (Ρέιτσελ Μακάνταμς, στην καλύτερη ερμηνεία της), με τον ερωτισμό ως καταλύτη για μια μάλλον προβλέψιμη δήλωση περί ατομικής ελευθερίας και αυτοδιάθεσης.

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ