ΚΡΙΤΙΚΗ

Ανάσα Ελευθερίας

And Breath Normally

Ανάσα Ελευθερίας
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2018
ΧΩΡΑ: Ισλανδία/Σουηδία/Βέλγιο
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Ίσολντ Ιγκατότιρ
Πρωταγωνιστούν: Κριστίν Φόρα Χαραλστότιρ, Μπαμπετίνα Σάντιο
Μια Ισλανδή ελεγκτής διαβατηρίων και μια πρόσφυγας από τη Γουινέα-Μπισάου, που εισήλθε παράνομα στη χώρα, συνάπτουν μια απροσδόκητη συμμαχία όταν οι συγκυρίες ενώνουν μοιραία τις ζωές τους.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
22.11.2018

Με όχημα μια σειρά συμπτώσεων που όσο εύκολα μπορούν να περιγραφούν ως παιχνίδι της μοίρας άλλο τόσο μοιάζουν με παραδείγματα σεναριακής τεμπελιάς, μια μικρή ταινία από την Ισλανδία λειτουργεί με κυριότερη αρετή την εικόνα της Ευρώπης (και κατ' επέκταση του δυτικού κόσμου), όπως την περιγράφει.

 

Θυμίζοντας το ανθρωποκεντρικό σινεμά των Νταρντέν, βγάζει οτιδήποτε ειδυλλιακό από το κάδρο και κρατά μουντά τοπία, αποθήκες και ανοιχτούς χώρους που μοιάζουν με κλειστές φυλακές, βάζοντας στο επίκεντρο δύο γυναίκες που, αν και βάσει του νόμου βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικά σημεία, έχουν κάτι κοινό να διηγηθούν: την καθημερινή μάχη για επιβίωση που γίνεται όλο και σκληρότερη, είτε θεωρείσαι νόμιμος είτε παράνομος, και τις υπερβάσεις που απαιτούνται για τη διευκόλυνση καταστάσεων, όταν οι θεσμικοί παράγοντες γίνονται απλοί παρατηρητές.

 

Στο πλαίσιο αυτό το φιλμ είναι εύστοχο, αν και προσπαθεί με το ζόρι να καλύψει περισσότερα από ένα σημαντικά ζητήματα της εποχής, κυρίως για να μοιάζει επίκαιρο.

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ