ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο Σώμα Της

Across her Body

Στο Σώμα Της
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ντοκιμαντέρ
ΕΤΟΣ: 2018
ΧΩΡΑ: Ελλάδα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής
Κάθε χρόνο, στις 31 Ιουλίου, οι τελευταίοι εναπομείναντες «δεκαπεντάριδες» επιστρέφουν για 2 εβδομάδες στα κελιά της ανενεργής Μονής της Κοίμησης, στο νότιο άκρο της Θηρασιάς. Τον υπόλοιπο χρόνο αναπολούν το παρελθόν αγναντεύοντας την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη στην άλλη μεριά του ηφαιστείου.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
10.1.2019

Ένα θρησκευτικό έθιμο που παραμένει ζωντανό στον χρόνο, παρότι η Θηρασιά γίνεται όλο και πιο έρημη. Το «δεκαπεντάρισμα» γίνεται αφορμή για μια προσεκτική παρατήρηση στις ζωές των ταγμένων σε αυτό ανθρώπων.

 

Ξεκινώντας από μια προσπάθεια να αντιληφθεί ο θεατής τι ακριβώς κάνουν οι επισκέπτες μιας μικρής μονής για 15 ημέρες, ο Ζαχαρίας Μαυροειδής (του πολύ καλού Ξεναγού) αλλάζει σύντομα θεματολογία και αφήνεται στις αφηγήσεις των ηρωίδων του.

 

Μέσα από τα λόγια και τις μορφές τους, το ντοκιμαντέρ παρασύρεται στη νοσταλγία για τα αμπέλια και τη ζωή του τόπου, εικόνες μιας άλλης Ελλάδας που γεννιούνται μέσα από εξιστόρηση προσωπικών κόπων με μια μάλλον αφοριστική ματιά στο εμπορικό πανηγύρι που συμβαίνει ακριβώς απέναντι, στη Σαντορίνη, μια αντίστιξη πιο εντυπωσιακή και από την περίφημη θέα του νησιού.

ΣΗΜΕΡΑ 17.10.2019

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ