ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο Διερμηνέας

The Interpreter

Ο Διερμηνέας
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2018
ΧΩΡΑ: Τσεχία/Σλοβακία/Αυστρία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 113
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σούλικ
Πρωταγωνιστούν: Γίρι Μένζελ, Πίτερ Σιμόνιτσεκ
Ένας μεταφραστής, διαβάζοντας ένα βιβλίο που έχει γραφτεί από πρώην αξιωματικό των SS, συνειδητοποιεί ότι περιγράφεται η εκτέλεση των γονιών του.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
21.3.2019

Με όπλο τους δύο πρωταγωνιστές του, τον θρυλικό σκηνοθέτη Γίρι Μένζελ και τον Πίτερ «Τόνι Έρντμαν» Σιμόνιστσεκ, η επίσημη πρόταση της Σλοβακίας για τα φετινά Όσκαρ ξυπνά μνήμες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, φέρνοντας στην ίδια πορεία δύο ηλικιωμένους που μεγάλωσαν με εντελώς διαφορετική ανάμνηση των γονιών τους.

 

Ο ένας, Εβραίος, ψάχνει περισσότερες λεπτομέρειες για τον θάνατό τους και ο δεύτερος, με πατέρα στρατιωτικό της ναζιστικής Γερμανίας, φρόντισε να μάθει ελάχιστα για το παρελθόν του, βολεμένος στη λογική ότι ο πατέρας του εκτελούσε απλώς εντολές.

 

Το ταξίδι των δύο άσπονδων φίλων κινείται σύμφωνα με τους κανόνες ενός γλυκόπικρου road movie που ποντάρει στην εξέλιξη των ηρώων, στην αγαλλίαση της ψυχής του ενός και στη συγγνώμη του δεύτερου για εγκλήματα που ο ίδιος ουδέποτε διέπραξε, στο πλαίσιο μιας καθυστερημένης συμφιλίωσης αλλά και υπενθύμισης για το τι είναι ικανή να κάνει η σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου είδους.

ΣΗΜΕΡΑ 20.9.2019

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ