ΚΡΙΤΙΚΗ

Τα δάκρυα του βουνού

Τα δάκρυα του βουνού
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2018
ΧΩΡΑ: Ελλάδα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 106
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Γεωργόπουλος, Σπύρος Ζαμπέλης, Αργύρης Κόγκας
Ένα μπουλούκι μαστόρων πέτρας περιπλανιέται όπου υπάρχει δουλειά, χτίζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, εκκλησίες. Έτσι ζουν αποκομμένοι απ’ τα χωριά τους σχεδόν δέκα χρόνια. Η προσπάθεια του πρωτομάστορα Μάρκου και των μαστόρων να επιστρέψουν σπίτι τους εξελίσσεται σε μια σκληρή και εξοντωτική Οδύσσεια.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
4.4.2019

Ελεύθερη μεταφορά της Οδύσσειας στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα, με διττή στόχευση, την καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας της, μέσω μιας ομάδας μαστόρων πέτρας που περιφέρονται όπου υπάρχει δουλειά, αναζητώντας το σπίτι όπου επιτέλους θα αναπαυθούν, αλλά και της σύγχρονης κρίσης ως μιας λούπας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και θα πρέπει να κοπιάσει για να δραπετεύσει.

 

Ο Χαραλαμπόπουλος, ως εξαιρετικός ντοκιμαντερίστας, έχει μελετήσει και αναπλάθει την εποχή ώστε να αποτυπώσει μια γενικότερη γύμνια, ικανή να οδηγήσει τους ήρωές του στην απόγνωση, όμως η αλληγορική διάθεση της ταινίας υπερβαίνει τη δύναμη τους πρωτογενούς υλικού, με τις αισθητικές παρεμβάσεις και τους φτωχούς σε έμπνευση διαλόγους να μην έχουν την απαραίτητη ισχύ ώστε να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα του ξαναδιαβάσματος της Ιστορίας μας.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 13.8.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ