ΚΡΙΤΙΚΗ

Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες

Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ντοκιμαντέρ
ΕΤΟΣ: 2018
ΧΩΡΑ: Ελλάδα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 71
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου
Σε ένα χωριό του Θεσσαλικού Κάμπου που αργοπεθαίνει δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
11.4.2019

Μπορεί οι ντομάτες να βγαίνουν ίδιες είτε από τα ηχεία που βρίσκονται γύρω από το χωράφι ακούγεται η Βαλκυρία του Βάγκνερ είτε ένας τοπικός τσάμικος, όμως οι προεκτάσεις της επιλογής αυτής είναι πολύ σημαντικότερες.

 

Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου καταγράφει έξοχα την ανάγκη ενός παραγωγού να αποκτήσει μια μεταφυσική σχέση με το χωράφι του, να ξαναγαπήσει τη γεωργία με έναν καινούργιο τρόπο και να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι καλλιεργεί έναν σπόρο που έφερε ο Κολόμβος από την Αμερική, στέλνοντας το παράγωγό του εκεί πίσω, ως ένα είδος κοσμικής ποίησης, ένα ταξίδι στον χρόνο που οφείλει να διατηρήσει.

 

Μαζί με τις αξιολάτρευτες εργάτριές του, με τις οποίες συνθέτουν σχεδόν τον εναπομείναντα πληθυσμό ενός εγκαταλελειμμένου χωριού, ο γεμάτος χιούμορ αλλά και άγχη Αλέξανδρος δεν αποτελεί την προσωποποίηση ενός φτιαχτού success story αλλά κυνηγά την καινοτομία ώστε να διατηρήσει αυτό που μάλλον τον χαροποιεί περισσότερο, δηλαδή την επαφή του με τη γη του, για την οποία νιώθει σχεδόν ευλογημένος.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ