ΚΡΙΤΙΚΗ

Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας

Searching for Ingmar Bergman

Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ντοκιμαντέρ
ΕΤΟΣ: 2018
ΧΩΡΑ: Γερμανία/Γαλλία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 99
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Μαργκαρέτε φον Τρότα
Μια εξερευνητική ματιά στη ζωή και το έργο του σπουδαίου εικονοπλάστη με τη βοήθεια των στενότερων συνεργατών του, καθώς και κινηματογραφιστών, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης των βασικών μοτίβων και θεμάτων που διαπερνούν το έργο του.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
16.5.2019

Eκατό χρόνια από τη γέννηση του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η Γερμανίδα σκηνοθέτις Μαργκαρέτε φον Τρότα, η οποία ξεκίνησε από τη νουβέλ βαγκ, που θεωρούσε την τέχνη του ελαφρώς παππουδίστικη, εξερευνά το έργο του μέντορά της, ο οποίος μάλιστα, σε ανύποπτη στιγμή, είχε συμπεριλάβει μια ταινία της, το υπέροχο Marianne et Juliane, στις αγαπημένες του όλων των εποχών!

 

Από την παραλία της Έβδομης Σφραγίδας ξεκινά το ντοκιμαντέρ και συνεχίζει με πολλά αποσπάσματα και φιλικές, ευπρόσδεκτα χαλαρές κουβέντες με τους ηθοποιούς, τους συνεργάτες και τους συγγενείς, όπως ο γιος και ο εγγονός του σπουδαίου Σουηδού, αυτού του εμπόρου ονείρων, ο οποίος κάποτε απάντησε στην ερώτηση τι είναι κινηματογραφικός σκηνοθέτης: «Αυτός που δεν προλαβαίνει να σκεφτεί από την πολλή δουλειά».

 

Δεν είναι σκοπός της Φον Τρότα να ξεκουνήσει τον Μπέργκμαν από το βάθρο του αμφισβητώντας τον αλλά να θυμίσει και να θαυμάσει, να αναζητήσει, όπως κι εκείνος, ανάμεσα στην τεχνική του μέσου και στην ψυχή του ανθρώπου. Κι έχει δίκιο: τουλάχιστον 10 ταινίες του είναι αριστουργήματα, η χαρτογράφηση των προσώπων στον φακό του απαράμιλλη και το αποτύπωμά του παραμένει ανεξίτηλο, διότι ο μοντερνισμός του ξεπηδά από τη στιβαρότητα της γραφής του.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ