ΚΡΙΤΙΚΗ

Αντίο Φίλε

Adieu l'ami

Αντίο Φίλε
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Περιπέτεια
ΕΤΟΣ: 1968
ΧΩΡΑ: Γαλλία/Ιταλία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 115
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Ζαν Ερμάν
Πρωταγωνιστούν: Αλέν Ντελόν, Τσαρλς Μπρόνσον
Μετά τον Πόλεμο της Αλγερίας, δύο λεγεωνάριοι φτάνουν στη Μασσαλία για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, για να βρεθούν, λίγο καιρό μετά, κλειδωμένοι σε ένα υπόγειο, κυνηγώντας το ίδιο χρηματοκιβώτιο.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
6.6.2019

Οι Αμερικανοί μετονόμασαν την ταινία του Ζαν Ερμάν όταν κυκλοφόρησε στη χώρα σε Τιμή Μεταξύ Κλεφτών, έναν πιο περιγραφικό τίτλο, κοντά στο ζουμί της υπόθεσης. που περιέχει την έννοια που είχε απομείνει σε όσους γύρισαν στον, τραυματικό για τη χώρα, Πόλεμο της Αλγερίας. Η τιμή των δύο πρωταγωνιστών είναι ό,τι τους έχει απομείνει όταν αυτοί αφήνονται ολοκληρωτικά στον τυχοδιωκτισμό, καθώς «κανονική» ζωή μετά τη Λεγεώνα των Ξένων δε μπορεί να υπάρξει. 

 

Έτσι βρίσκονται ξανά, ως θύματα πάλι, προδομένοι σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, έχοντας ως μοναδικό σκοπό να την υπερασπιστούν όχι υπέρ μιας πατρίδας που δε δίνει δεκάρα γι΄ αυτούς αλλά για την οριστική τους επιβίωση.  Παλιάς κοπής στυλιζαρισμένη περιπέτεια-ύμνος την αντρική φιλία, εμπνευσμένη εμφανώς από το σινεμά του Μελβίλ, εντελώς ξένη σε όσους μεγαλώνουν με τη δράση του σήμερα, αλλά με μια αξιοσημείωτη εμμονή σε λεπτομέρειες ικανή να ψυχαγωγήσει ξανά τους νοσταλγούς της,

ΣΗΜΕΡΑ 29.2.2020

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ