ΚΡΙΤΙΚΗ

Η Ευτυχία (επανέκδοση)

Le Bonheur

Η Ευτυχία (επανέκδοση)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 1965
ΧΩΡΑ: Γαλλία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 79
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Κλοντ Ντρουό, Μαρί-Φρανς Μπουαγιέ
Ο Φρανσουά ζει ευτυχισμένος με τη σύζυγο του Τερέζ και τα δύο τους παιδιά σε ένα εργατικό προάστιο του Παρισιού. Εκείνος είναι ξυλουργός και εκείνη μοδίστρα. Όταν ο Φρανσουά πάει σε μια άλλη πόλη για δουλειά γνωρίζει την Εμιλί, υπάλληλο ταχυδρομείου, και ξεκινάει μια σχέση μαζί της που θα φέρει δραματικές αλλαγές στην οικογενειακή του ζωή.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
20.6.2019

Συγκαλυμμένα βιτριολική κοινωνική σάτιρα, η αισθαντική και στυλιζαρισμένη Ευτυχία της Ανιές Βαρντά εξιστορεί το απλουστευτικό επιχείρημα ενός συζύγου ο οποίος δημιουργεί παράλληλη ερωτική σχέση με μια άλλη γυναίκα, πως η πράξη τού προσθέτει ευτυχία αντί να προκαλεί δυστυχία, μια συλλογιστική που δεν αλλοιώνεται ακόμα και με τις τραγικές συνέπειες της φαλλοκρατικής παρόρμησής του.

 

Αντί να γυρίσει μια φεμινιστική τραγωδία, η Βαρντά, σε ένα από τα λιγότερο γνωστά, αλλά πιο τολμηρά και ολοκληρωμένα φιλμ της, δανείζεται την τεχνικολόρ αισιοδοξία των ταινιών του συντρόφου της Ζακ Ντεμί για να χτίσει μια πεσιμιστική καταγγελία των φάλτσων παραδόσεων της προ-Μάη του '68 Γαλλίας, επιλέγοντας μάλιστα τον Βέλγο ηθοποιό Ζαν Κλοντ Ντρουό για τον κεντρικό ρόλο και τη σύζυγο και τα δυο πραγματικά τους παιδιά για να τον πλαισιώσουν σε αυτή την οικογενειακή ουτοπία της ευδαιμονίας! Μεγάλο βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στην Berlinale του 1965.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ