ΚΡΙΤΙΚΗ

Άγριες Φράουλες

Wild Strawberries

Άγριες Φράουλες
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 1957
ΧΩΡΑ: Σουηδία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92
ΧΡΩΜΑ: Α/Μ
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Πρωταγωνιστούν: Βίκτορ Σιέστρομ, Ίνγκριντ Τούλιν, Μπίμπι Άντερσον
Ένας ηλικιωμένος γιατρός ταξιδεύει με το αυτοκίνητό του για την πόλη Λουντ, όπου θα τιμηθεί από το παλιό του πανεπιστήμιο για την 50χρονη καριέρα του. Στη διαδρομή, έπειτα και από έναν εφιάλτη που θα τον προβληματίσει, θα συναντήσει διάφορα πρόσωπα που, συνειρμικά, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τα όνειρα του παρελθόντος και τις μνήμες μιας ζωής που έχει μείνει πίσω.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
20.6.2019

Οι Άγριες Φράουλες μπορεί να είναι 62 χρονών πλέον και να αντιμετωπίζονται ως κάτι εδραιωμένο και σαφές για τη θέση που κατέχουν στην κινηματογραφική μνήμη, όμως, πέρα από την αντιμετώπισή τους ως ιερή αγελάδα, περισσότερο ενδιαφέρον θα είχε ένα νοερό ταξίδι στον χρόνο και στις πρώτες προβολές της ταινίας.

 

Μέχρι σήμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαύγεια και η σιγουριά με τις οποίες κοίταξε ένας 39χρονος τότε (όσο ήταν δηλαδή ο Μπέργκμαν στα γυρίσματα της ταινίας) το μεγάλο ταξίδι της ζωής και κατάφερε να χαρτογραφήσει πρώτα και να εικονογραφήσει στη συνέχεια το μυαλό ενός ηλικιωμένου ως ένα σύνολο από εμβληματικές γι' αυτόν εικόνες που συχνά επιστρέφουν ως το ασφαλέστερο σπίτι, προβληματικές σκέψεις για όσα δεν έγιναν και ανήλικες φοβίες για όσα θα έρθουν.

 

Από το ρολόι χωρίς δείκτες και την άμαξα ως τις μνήμες των παιδικών χρόνων, οι Άγριες Φράουλες μοιάζουν με το αριστουργηματικό κύκνειο άσμα που θα άφηνε ένα μεγάλος, κι όμως έγιναν από την όρεξη και τη σκέψη ενός σκηνοθέτη σε οίστρο στο μέσον της καριέρας του, με πρωταγωνιστή έναν μύθο του σινεμά της χώρας (τον Βίκτορ Σιέστρομ), που θα περνούσε στην αθανασία ‒ και όλα αυτά 10 μήνες μετά την Έβδομη Σφραγίδα!

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 25.10.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ