ΚΡΙΤΙΚΗ

Πρόσκληση σε Γεύμα από έναν Υποψήφιο Δολοφόνο

Murder by Death

Πρόσκληση σε Γεύμα από έναν Υποψήφιο Δολοφόνο
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Κωμωδία
ΕΤΟΣ: 1976
ΧΩΡΑ: ΗΠΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Μουρ
Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Φολκ, Άλεκ Γκίνες, Πίτερ Σέλερς
Οι πιο διάσημοι ντετέκτιβ του κόσμου προσκαλούνται σε μια μυστηριώδη έπαυλη για δείπνο. Ο οικοδεσπότης τους ανακοινώνει ότι θα γίνει ένας φόνος μέσα στο σπίτι μέχρι τα μεσάνυχτα- εκείνοι καλούνται να λύσουν το μυστήριο.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
27.6.2019

Ο Νιλ Σάιμον γλεντάει την Άγκαθα Κρίστι, τον Ντάσιελ Χάμετ και ολόκληρη την αστυνομική λογοτεχνία μυστηρίου με μια αεράτη παρωδία που δεν επιθυμεί τίποτα περισσότερο ή βαθύτερο από το να διασκεδάσει, μπερδεύοντας, τους φαν του είδους, αλλά και τους περαστικούς θεατές.

 

Η Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο είναι ακριβώς αυτό, το εσκεμμένο «μάντρωμα» μερικών από τους διασημότερους ντετέκτιβ σε μια έπαυλη από τον εκκεντρικό Λάιονελ Τουέιν (ο απολαυστικός σταρ συγγραφέας Τρούμαν Καπότε), με μπάτλερ τον αινιγματικά δουλικό Τζέιμσερ Μπένσονμαμ (Γκίνες), με στόχο την ύστατη σπαζοκεφαλιά και πιθανά θύματα όλους ανεξαιρέτως.

 

Το καστ είναι από άλλον πλανήτη και οι αναφορές αναρίθμητες ‒ για παράδειγμα, ο Πίτερ Σέλερς σατιρίζει τους ρατσιστικούς αναχρονισμούς του Τσάρλι Τσαν και ο Πίτερ Φολκ παραλλάσσει τον δικό του Κολόμπο, αλλά στο πιο αγενές. Όποιος δεν έχει δει την ταινία, δεν υπάρχει περίπτωση να βρει τον δολοφόνο.

ΣΗΜΕΡΑ 12.12.2019

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ