ΚΡΙΤΙΚΗ

Η Κυρία Εξαφανίζεται

The Lady Vanishes

Η Κυρία Εξαφανίζεται
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Μυστηρίου
ΕΤΟΣ: 1938
ΧΩΡΑ: Μ.Βρετανία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96
ΧΡΩΜΑ: Α/Μ
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Πρωταγωνιστούν: Μάργκαρετ Λόκγουντ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Πολ Λούκας
Μια νεαρή Αγγλίδα γνωρίζει στο τρένο μια γηραιά κυρία που, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, εξαφανίζεται. Η κοπέλα ψάχνει να τη βρει. Οι συνταξιδιώτες όμως αρνούνται ότι την έχουν συναντήσει και ένας ψυχίατρος προσπαθεί να την πείσει ότι έχει παραισθήσεις.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
18.7.2019

Ένα από τα πολλά αριστουργήματα του Άλφρεντ Χίτσκοκ και το καλύτερο φιλμ της βρετανικής φάσης της καριέρας του, λίγο πριν τραβήξει την προσοχή του uber-παραγωγού Ντέιβιντ Σέλζνικ και σαλπάρει στις ΗΠΑ για ένα μεγαλειώδες σερί από τη «Ρεβέκα» ως τα «Πουλιά», είναι ταυτόχρονα το καλύτερο και ανθεκτικότερο στον χρόνο θρίλερ της προπολεμικής περιόδου.

 

Η ιστορία μιας γυναίκας που φλερτάρει με την παράκρουση, όταν η κυρία που συνοδεύει εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με τρένο και όλοι οι συνεπιβάτες της αρνούνται την ύπαρξή της, είναι βούτυρο στο ψωμί του άφταστου σκηνοθέτη, ένα ασταμάτητο σλάλομ μυστηρίου και ψυχολογικού δράματος με χιούμορ και μυστήριο επιδέξια συνδυασμένα, σβέλτο και ανάλαφρο, σοβαρό και παχνιδιάρικο μαζί, με ατάκες και ατμόσφαιρα, επιμελημένο από την αθόρυβη Άλμα του (τη σύζυγο και σκιώδη συνεργάτιδά του), ντεκουπαρισμένο χειρουργικά, ωστόσο με τόσες ωφέλιμες ανάσες στις συνδέσεις των περιστατικών ‒ γι' αυτό ο Χίτσκοκ παραμένει αντικείμενο μελέτης από ιστορικούς και διανοούμενους και ταυτόχρονα διαχρονικά δημοφιλής στο κοινό που δεν ψάχνεται με θεωρίες.

 

Κορυφαία ψυχαγωγία.

ΣΗΜΕΡΑ 20.10.2019

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ