ΚΡΙΤΙΚΗ

Η Γνωριμία της Σάρκας (ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ)

Carnal Knowledge

Η Γνωριμία της Σάρκας (ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 1971
ΧΩΡΑ: ΗΠΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Μάικ Νίκολς
Πρωταγωνιστούν: Τζακ Νίκολσον, Αν Μάργκρετ, Αρτ Γκαρφάνκελ
Διείσδυση στη σεξουαλική και την αισθηματική ζωή δυο συμφοιτητών από το κολέγιο του Άμχερστ από τη δεκαετία του '50 μέχρι και τις μέρες του Πολέμου του Βιετνάμ κατά τα τέλη της δεκαετίας του '60.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
25.7.2019

Επιλεκτική ενδοσκόπηση, που καλύπτει ένα διάστημα περίπου 20 χρόνων, σε σχέσεις και απόψεις περί σεξ και έρωτα όπως προκύπτουν από τη στάση ζωής δύο ανδρών που κατά τα κοινωνικά πρότυπα μοιάζουν πετυχημένοι. Γιατρός και δικηγόρος πλέον (Γκαρφάνκελ και Νίκολσον αντίστοιχα), διατρέχουν μια σεξουαλική ζωή που μοιάζει με αποτέλεσμα όσων πίστευαν στα νιάτα τους και κυρίως της ανικανότητάς τους να δουν τις γυναίκες ως ένα ισότιμο μέλος του μικρόκοσμού τους.

 

Εκπρόσωποι δύο αντίθετων, αλλά κυρίαρχων πόλων της νοοτροπίας της εποχής τους, που περιέγραφαν τη γυναίκα είτε ως άψυχο σεξουαλικό αντικείμενο είτε ως καλή νοικοκυρά, οι ήρωες που εμπνεύστηκε η ακανθώδης πένα του Τζουλς Φάιφερ ενόχλησαν και ξεβόλεψαν αρκετά το κοινό των αρχών της δεκαετίας του '70, καθώς ένα μέρος αυτού είδε αντανακλάσεις της ασχήμιας του και βωμολοχίες.

 

Σήμερα όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν συνηθισμένα, αλλά το φιλμ του Νίκολς δικαίως βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που προσπάθησαν να αλλάξουν το σινεμά της χώρας, ενώ η διαχρονικότητά του παραμένει ανάλογη με την ποιότητα των θεατών του. Όσο διακατέχονται από αντίστοιχες αντιλήψεις, τόσο επίκαιρη παραμένει η προβολή του.

ΣΗΜΕΡΑ 19.2.2020

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ