ΚΡΙΤΙΚΗ

Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται

Portrait of a Lady on Fire

Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αισθηματική
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: Γαλλία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 119
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Σελίν Σιαμά
Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Ενέλ, Νοέμι Μερλάν, Βαλέρια Γκολίνο
Βρετάνη, 1770. Η Μαριάν, μια ζωγράφος, αναλαμβάνει το γαμήλιο πορτρέτο της Ελοΐζ, μιας νέας γυναίκας που μόλις άφησε το μοναστήρι. Η Ελοΐζ αρνείται να παντρευτεί και η Μαριάν θα πρέπει να τη ζωγραφίσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. Καθημερινά την παρατηρεί διακριτικά, ώστε να τη ζωγραφίσει μυστικά.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10.10.2019

«Portrait de la jeune femme en feu». Μεταφράστε όπως νομίζετε τις δύο τελευταίες λέξεις: έξαψη, πάθος, φωτιά. Και οι τρεις είναι σωστές και ανταποκρίνονται στην εύφλεκτη δίνη της Ελοΐζ (Αντέλ Ενέλ ‒ καθηλωτική), το αντικείμενο του καλλιτεχνικού και ερωτικού πόθου της ζωγράφου Μαριάν (Νοεμί Μερλάν).

 

Αντίθετα από τη σύγχρονη Ζωή της Αντέλ ή τη βικτοριανή Υπηρέτρια, που επίσης είχαμε δει για πρώτη φορά στις Κάννες, η ταινία της δημιουργού του Girlhood συνδυάζει το κλασικό πλαίσιο και τη μοντέρνα προσέγγιση με μια ευπρόσδεκτη δόση θεματικού αναχρονισμού στην ιστορία που εκτυλίσσεται στη Βρετάνη του 1770. Η πορτρετίστα κατά παραγγελία κόρη πεπειραμένου ζωγράφου, που τολμά να εκφράσει τα προσωπικά της συναισθήματα με τον πίνακα μιας νέας γυναίκας βαθιά θλιμμένης και ταυτόχρονα γοητευτικά αψυχολόγητης, εισχωρεί σταδιακά σε έναν απροσδόκητο κύκλο γυναικών που την απελευθερώνει οριστικά, σε μια σειρά από γεγονότα και καταστάσεις εικαστικά και αφηγηματικά συναρπαστικές.

 

Η χημεία ανάμεσα στις δύο πρωταγωνίστριες χτίζεται μέσα στην κρίσιμη ζώνη ανάμεσα στην αναπόφευκτη αυστηρότητα της εποχής και τις ανάσες που συλλαμβάνουν από τη διεύθυνση της Σιαμά. Με τη φροντίδα και την καθολική επιμέλεια της Σιαμά κανένα βλέμμα, ούτε μία λέξη ή πινελιά, κυριολεκτικά και συμβολικά, δεν ξοδεύονται δωρεάν. Ο ρομαντισμός, όχι αυτός του μυθιστορηματικού αναστεναγμού αλλά η ζορισμένη ψυχή που ασφυκτιά, ποθεί και ονειρεύεται παντρεύεται με μια σοβαρή σπουδή στην τέχνη και στην κοινωνία.

2 Σχόλια
 (2 Ψήφοι)
βλαχάκι (το) 6.10.2019 | 02:51
...Η μετριότητα, η μη πειστικότητα σε βαθμό γελοιότητας και το βαρύ male gaze/φαντασίωση είναι ο εχθρός πολλών ταινιών "λεσβιακού" ενδιαφέροντος κάτι που -ευτυχώς- δεν αφορά την συγκεκριμένη ταινία.

Απλά υπέροχη.
https://www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_kveiPpT39Nw-BVxMgkwLg7lwR-OZ8C6ps&feature=share
avatar
Ανώνυμος/η 19.4.2020 | 01:28
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 12.8.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ