ΚΡΙΤΙΚΗ

Υπάρχει Θεός, το Όνομά της Είναι Πετρούνια

God Exists, Her Name Is Petrunija

Υπάρχει Θεός, το Όνομά της Είναι Πετρούνια
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: Β. Μακεδονία/Βέλγιο/Γαλλία/Κροατία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα
Πρωταγωνιστούν: Ζόρικα Νούσεβα, Λαμπίνα Μιτέβσκα
Σε μια μικρή πόλη ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα και, κόντρα σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
21.11.2019

Βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για να μπει στη μακριά πλέον λίστα των ταινιών που καταγγέλλουν την αδιάκοπη εξουσία της πατριαρχίας σε μέρη που δεν φαίνεται να τα αγγίζουν οι απόψεις για την ισότητα των φύλων, η ιστορία της Πετρούνια και της βλασφημίας της εμμένει από την αρχή ως το τέλος στη λογική της ηρωίδας που εναντιώνεται στους πάντες και στα πάντα.

 

Με μια κραυγή που μέσα της φωλιάζουν χρόνια αδικιών, η πρωταγωνίστρια κάνει την αργοπορημένη επανάστασή της, κρατώντας με νεύρο τον σταυρό που έπιασε πρώτη την ημέρα των Θεοφανίων, και αρνείται να τον παραδώσει, νιώθοντας δίπλα του για πρώτη φορά σημαντική. Το θάρρος της απέναντι στους εξοργισμένους συγχωριανούς της δημιουργεί μια ιστορία που ως κινηματογραφική αφήγηση χάνεται σε κύκλους (ειδικά στο δεύτερο μισό της ταινίας) και δείχνει να κολλάει, όμως πείθει τον θεατή ότι περιγράφει αληθοφανείς καταστάσεις, που σε τελική ανάλυση μπορεί να είναι και σημαντικότερο.

ΣΗΜΕΡΑ 25.1.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ