ΚΡΙΤΙΚΗ

Η Βασίλισσα της Καρδιάς

Queen of Hearts

Η Βασίλισσα της Καρδιάς
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: Δανία/Σουηδία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 127
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Μέι Ελτούχι
Πρωταγωνιστούν: Τρίνε Ντίρχολμ, Γκουστάβ Λιντχ
Μια πετυχημένη δικηγόρος που ειδικεύεται στις υποθέσεις νεαρών και ανήλικων παραβατών ζει µια τέλεια ζωή µε τον γιατρό σύζυγο της και τις δίδυμες κόρες τους. Όµως κάτι λείπει από την ζωή της.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
5.12.2019

Στη Βασίλισσα της Καρδιάς, επίσημη υποβολή της Δανίας για το Διεθνές Όσκαρ, όπως βαφτίστηκε φέτος από την Ακαδημία, η σκηνοθέτις Μέι Ελτούχι καταπιάνεται με το πώς γεννιούνται τα μυστικά στους κόλπους της οικογένειας, αλλά κυρίως με το ταμπού της σεξουαλικής «επίθεσης», αν και όχι κακοποίησης τεχνικά, μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας σε έναν νεαρό άνδρα ‒ πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μιας μητριάς και του ατίθασου, για τα σκανδιναβικά δεδομένα, 17χρονου γιου του συζύγου της από προηγούμενο του γάμο. Ο χειρισμός της Ελτούχι είναι υποδειγματικά επιμελής και ψύχραιμος.

 

Σε αντίθεση με τη μονοδιάστατη κινηματογράφηση της 40άρας με τον πρωτάρη, που διαιώνιζε το κλισέ της υπερήφανης σεξουαλικής πρώτης φοράς ενός τρελαμένου εφήβου με μια πεπειραμένη γυναίκα, η Βασίλισσα της Καρδιάς κινείται με αργές κινήσεις εμπλοκής που ξεκινούν από την επιθυμία μιας δικηγόρου που ρισκάρει, αλλά προφανώς δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει την παρόρμησή της και οδηγείται στο συναίσθημα και στο περίπλοκο κρυφτό από την πραγματική ανάγκη και τα βλέμματα της οικογένειας και των κοντινών φίλων. Η ταινία διατηρεί μια λεπτεπίλεπτη ισορροπία εσωτερικότητας και καταπιεσμένης τρυφερότητας, με την τιμωρία να επικρέμεται συνεχώς και να αποδίδεται απροσδόκητα στο φινάλε.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 24.11.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ