ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες

Buñuel in the labyrinth of the turtles

Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Animation
ΕΤΟΣ: 2018
ΧΩΡΑ: Ισπανία/Ολλανδία/Γερμανία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Σαλβαντόρ Σιμό
Δανείζουν τη φωνή τους: Χόρχε Ουσόν, Φερνάντο Ράμος
Παρίσι, 1930. Ο Λουίς Μπουνιουέλ μένει χωρίς χρήματα μετά το σκάνδαλο που περιβάλλει την ταινία του «Χρυσή Εποχή» και δεν μπορεί να γυρίσει το επόμενο έργο του, ένα ντοκιμαντέρ για μία από τις φτωχότερες ισπανικές περιφέρειες, τη Λας Ούρδες. Ωστόσο, ο καλός του φίλος, ο γλύπτης Ραμόν Ασίν, αγοράζει ένα λαχείο με την υπόσχεση ότι, αν κερδίσει, θα χρηματοδοτήσει την ταινία.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
5.12.2019

Βασισμένο στο graphic novel του Φερμίν Σολς, η ταινία κινουμένων σχεδίων του Σαλβαδόρ Σιμό είναι ένα απολαυστικό οδοιπορικό στη μυθική όσο και ζόρικη περίοδο στη ζωή και στην καριέρα του Λουίς Μπουνιουέλ που ακολούθησε τον καλλιτεχνικό θρίαμβο και τον κοινωνικό αποκλεισμό του μετά την πρώτη προβολή στο Παρίσι του 1930 του αριστούργηματός του, L'Αge d'Or. Η διέξοδός του ήταν ριζικά αντίθετη από την πρωτοποριακή συνεργασία του με τον Σαλβαδόρ Νταλί. Η μοίρα και οι ευαισθησίες του τον κατηύθυναν στην απομακρυσμένη περιοχή της βορινής Εξτρεμαδούρα, τη Λας Ούρδες, όπου με πενιχρή χρηματοδότηση και τη συνδρομή του Ελί Λοτάρ έκανε μια σπουδαία και σημαντική ταινία, το ψευδοντοκιμαντέρ Ζωή χωρίς ψωμί.

 

Η ταινία του Σιμό, μία ακόμη ενδιαφέρουσα προσθήκη στα animation για ενήλικες, εξερευνά την παραγνωρισμένη παρένθεση στο πρώιμο ανατρεπτικό έργο και τα καυστικά αριστουργήματα της ωριμότητας του Ισπανού δημιουργού πάνω σε ένα φιλμ που επίσης προκάλεσε τους μόνιμους στόχους του, δηλαδή τους μπουρζουά και τους κήνσορες, εκθέτοντας ανοιχτές πληγές με προχωρημένη αίσθηση κινηματογράφησης. Παράλληλα, καταδεικνύει τη σουρεαλιστική φύση του Μπουνιουέλ σε πείσμα της σκληρής πραγματικότητας με την οποία ήρθε σε επαφή και τον συγκλόνισε, εμβαθύνοντας τη θεματική και τις αξίες του.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 24.11.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ