ΚΡΙΤΙΚΗ

Τα Άγρια Αγόρια

Les garçons sauvages

Τα Άγρια Αγόρια
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Φαντασίας
ΕΤΟΣ: 2017
ΧΩΡΑ: Γαλλία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μαντικό
Πρωταγωνιστούν: Πολίν Λοριγιάρντ, Βιμάλα Πονς, Νταίαν Ρουξέλ
Μια ομάδα αγοριών διαπράττει ένα έγκλημα στη Ρουνιόν των αρχών του 20ού αιώνα. Για να τους τιμωρήσει, ένας Ολλανδός καπετάνιος τούς παίρνει στο στοιχειωμένο καράβι του και, βάζοντας πλώρη για ένα μαγικό νησί, γίνεται τύραννος κι αφέντης.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
5.12.2019

Αταξινόμητο, σεξουαλικά φορτισμένο και γεμάτο ιδέες που μπορούν να γεμίσουν 10 φιλμ, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Γάλλου πειραματιστή και βιρτουόζου σκηνοθέτη Μπερτράν Μαντικό αντλεί έμπνευση από τον πρώιμο εξωτισμό των αμερικανικών φιλμ της δεκαετίας του '30, το εξωπραγματικό της εικόνας του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ από την ίδια εποχή και τις πιο πρόσφατες σουρεαλιστικές αναζητήσεις του Καναδού Γκάι Μάντεν.

 

Παράλληλα, παρά τον ακραίο φορμαλισμό τους και την τοποθέτηση σκηνών που μοιάζουν με ενσωματωμένα βιντεοκλίπ, τα Άγρια Αγόρια βασίζονται σε έναν στρωτό αφηγηματικό πυρήνα που δεν παρατούν ποτέ, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες του φύλου και της κοινωνικής τάξης, μιλώντας ξεκάθαρα για το παρόν, αν και η ιστορία τους τοποθετείται έναν αιώνα πίσω.

 

Η επιλογή κοριτσιών (περισσότερο ανδρόγυνων μορφών) για τους ρόλους των αγοριών συνηγορεί κι αυτή με τον τρόπο της στο πνεύμα της αισθητικής επανάστασης που βγάζει η δουλειά του Μαντικό ως πρώτο βήμα για μια αντίστοιχη κοινωνική, για έναν νέο, ουτοπικό κόσμο που παραλληλίζεται εδώ με ένα χαμένο, μαγικό και ηδονικό νησί.

1 Σχόλια
 (1 Ψήφοι)
βλαχάκι (το) 14.12.2019 | 20:15
I can't help it but wonder πώς θα ήταν αυτή η ταινία, με αυτή τη θεματική, αν είχε γυριστεί στα 70s. (Very, very explicit i guess).
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 23.10.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ