ΚΡΙΤΙΚΗ

Μαύρα Χριστούγεννα

Black Christmas

Μαύρα Χριστούγεννα
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Τρόμου
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: ΗΠΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Σοφία Τακάλ
Πρωταγωνιστούν: Ίμογκεν Πουτς, Αλεΐζ Σάνον, Λίλι Ντονόγκουε
Το κολέγιο Χόθορν κλείνει για τις διακοπές και 4 φοιτήτριες ετοιμάζονται να διασκεδάσουν μέχρι τελικής πτώσεως, όταν ένας μασκοφόρος αρχίζει να δολοφονεί κορίτσια του κολεγίου.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
12.12.2019

Το καναδέζικο Black Christmas του 1974 άνοιξε τον δρόμο για πασίγνωστα slashers στα επόμενα χρόνια και, αν και διατηρεί ως σήμερα το κοινό του, μοιάζει αδικημένο από την ενασχόληση της pop κουλτούρας μαζί του σε σχέση με αντίστοιχες ταινίες – πρώτη και πιο χαρακτηριστική το Halloween. Δεν έμεινε πάντως εντελώς ανέγγιχτο από τότε, υπήρξε ένα ριμέικ του 2006 που το ξέχασαν μέχρι και οι δημιουργοί του, φτάνοντας στο τωρινό που τουλάχιστον βασίζεται σε μια ξεκάθαρη λογική που αντιλαμβάνεται το zeitgeist της εποχής μας και δεν βολεύεται με ένα απλό κοπιάρισμα.

 

Το μυστήριο της αόρατης απειλής που σκοτώνει νεαρές φοιτήτριες μιας αδελφότητας κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών εδώ έχει συγκεκριμένη έννοια. Η απειλή είναι η πατριαρχία που σκοτώνει αργά και διαχρονικά τα θύματά της και έχει κάνει κακό πολύ μεγαλύτερο από τον μασκοφορεμένο boogeyman της ταινίας. Η ταινία της Σοφία Τακάλ την αντιπαραθέτει με τον σύγχρονο φεμινισμό, δημιουργεί ουσιαστικά δυο αντίπαλα στρατόπεδα αλλά υποφέρει σε ένα μεγάλο μέρος της από την ανάγκη της καταγγελίας, με εκατέρωθεν βερμπαλισμούς για τη μάχη των φύλων, στρατηγική που σίγουρα δεν κάνει ένα φιλμ τρόμου (γιατί πρωτίστως αυτό βλέπουμε) πιο συναρπαστικό.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 25.11.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ