ΚΡΙΤΙΚΗ

Η Αντιπροσωπεία

Delegacioni

Η Αντιπροσωπεία
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: Ελλάδα/Γαλλία/Αλβανία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 79
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Μπουγιά Αλιμανί
Πρωταγωνιστούν: Ντρίτζιμ Τζέπα, Ρίτσαρντ Σάμελ, Βίκτορ Ζούστ
Φθινόπωρο του 1990. Μια ομάδα διπλωματών από τη Δύση καταφθάνουν στην Αλβανία για να διερευνήσουν τυχόν καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς και ένας πολιτικός κρατούμενος που βρίσκεται υπό κράτηση, αναγκάζεται να βγει στα κρυφά από την απόμακρη, ορεινή φυλακή του για να συναντήσει τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
5.12.2019

Στιβαρό και στηριγμένο κυρίως στις ερμηνείες, κάτι που συμβαίνει στο σινεμά του Αλιμάνι γενικότερα (για όσους θυμούνται την Αμνηστία), το φιλμ καταγράφει το χρονικό του ταξιδιού προς τα Τίρανα μέσα από αλβανικούς χωματόδρομους ενός πολιτικού κρατουμένου που θα πρέπει να εξηγήσει σε μια αντιπροσωπεία ανθρώπων από τη Δύση ότι κατά την 20ετή περίπου φυλάκισή του από το κομμουνιστικό κόμμα αντιμετωπίστηκε σαν κύριος, αν και μόνο αυτό δε συνέβη.

 

Περισσότερο θεατρικό, με πυκνούς διαλόγους σε μικρούς χώρους που επισημαίνουν το αίσθημα του εγκλωβισμού, το εγχείρημα του σκηνοθέτη στοχεύει κυρίως στην επισήμανση της υποκρισίας που διέπει την αλλαγή σκυτάλης στη συνέχεια της ιστορίας μιας χώρας ‒καθώς η υπόθεση διαδραματίζεται το 1990‒ και τις επιλογές ηγετών με βάση κυρίως το προσωπικό συμφέρον.

ΣΗΜΕΡΑ 27.1.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ